kanariņš - pirra uzvaras [entries|archive|friends|userinfo]
helvetica

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

pirra uzvaras [Mar. 5th, 2012|10:17 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
latvieši straiks bek. Ja skolu likums referendumā neizgāja cauri (diez, vai pēc valodas refernduma arī nebūtu izgājis? tagad vismaz nevarēs attaisnoties, ka, lūk, mēs jūs īstenībā mīlam, referendumā nenobalsojām par jūsu skolām - tēma, ko žurnālisti un politiskie retori tā arī neuzķēra...), tad tagad kaut kāda komisija (dombroviskis monotoni goņī, ka tas ir ļoti butisks jautājums, lol) spriež par latviešu valodu bērnu dārzos. Krievu ziņās norūpējusies dārziņa darbiniece stāstīja šausmu gadījumu, kā krievu bērns pārstājis vispār runāt, nonākot latviešu dārziņā. E dārziņā arī krievu puika, piemēram, pirmos mēnešus uzvedās neadekvāti agresīvi, jo, nu, droši vien stress nenormāls, no mājas nokļūt n bērnu vidē, kurā neviens nerunā tev saprotamā valodā, apguva (lieki teikt, ka arī E nāk no dārza bazarēdams krieviski, pieaugušie vairs nevar savā starpā mājas slepeni aprunāties) un viss kārtībā tagad. būt normālākas auklītes, būtu noticis ātrāk un vieglāk.

no vienas puses it kā saprotami, ka valsts un pašvaldības uztur valsts valodas izglītības iestādes un pārējie metas ragā savām īpašajām kultūras biedrībām un skolām a ļa kā klaidu latvieši Amerikā. No otras puses, līdz ar to tiktu veicinātu sabiedrības dalīšanās pa nacionalitātēm un vēl mazāka saskarsme starp tām, jo kur gan ļaudis tad maltos kopā? tāpat arī te ir normāli funkcionējošas iestrādnes tādam dalījumam, kāds tas ir un kaut ko tur mainīt pēc nacionālā kritērija, manuprāt, būtu kārtējā resursu šķērdēšana ar minimālu efektu, jo, jau tagad var "balsot" - gribi, sūti savu bērnu krievu dārziņā, gribi, sūti latviešu, divplūsmās visi vispār tāpat jaucas kopā etc. Kā parasti, protams, nepaceļas jautājums par ebreju, poļu, lietuviešu, igauņu un citu minoritāšu izglītības iestādēm, zinu, skolas ir, bet, vai maz ir arī dārziņi, interesanti?..
linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]termostats
Date:March 6th, 2012 - 12:01 am
(Link)
Igauņiem dārziņa nav. :)

Bet es kaut kā (iespējams, šis vairāk emocionāls, nekā racionāls viedoklis) domāju, ka šī te valodas jautājuma risinājums ilgtermiņā tiešām varētu būt tāds, ka sīkos jau bērnudārzā ievada tajā latviešu valodā. Ja ne bērnudārzā, tad pamatskolā noteikti.

Man nav neviena igauņu rada un vispār cilvēka, ar ko runāties igauniski, bet tā nu sanāca, ka es sagatavošanas klasi un vēl 12 gadus pēc tam pavadīju Igauņu videnē. Nu ir tā, ka es bez īpašas un ikdienišķas prakses (samērā reti tomēr sanāk to valodu tā kārtīgi te palietot) runāju igauniski labāk par vienu daļu Igaunijas krievu. Laikam jau tāpēc, ka to sāku apgūt gana agri un pēc laikam pareizas metodikas.

Tāpēc, manuprāt, latviešu valoda tiešām ir jāaudzina iekšā cik agri tas ir iespējams. Protams, tas ir jādara kaut kādā sakarīgā veidā, nevis iemetot sīko vidē, kurā tas neko nesajēdz.

Bet nu mums taču it kā valstī ir kaut kādas augstākās izglītības iestādes ar it kā pedagoģisku novirzienu, kuru absolventiem tā kā vajadzētu prast izstrādāt kaut kādu puslīdz sakarīgu metodiku šajā sakarā, vai ne?

Ja nav, tad tā ir vēl viena nagla LV augstākās izglītības sistēmas zārkā.
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:March 6th, 2012 - 06:48 pm
(Link)
Tu esi igaunis?
[User Picture]
From:[info]termostats
Date:March 6th, 2012 - 06:55 pm
(Link)
Nē. Nu vismaz pasē nav tā rakstīts, un nevienu igauni pēdējās vismaz trīs paaudzēs savos rados nezinu.

Tā vienkārši sanāca, ka skola tobrīd bija vienā kvartālā ar māju un es jau pirmajā klasē uz skolu gāju un atpakaļ nācu viens pats. :)
From:[info]eermaniitis
Date:March 6th, 2012 - 06:24 am
(Link)
mūsu dārziņā ir gatavā bābele - latvieši, krievi jaukteņi, abas audzinātājas krievietes, bet runā latviski
[User Picture]
From:[info]black_data
Date:March 6th, 2012 - 11:14 am
(Link)
Piekrītu, ka ātrāk sāksi, vieglāk būs. Man pietika ar vasarām pavadītām laukos pie Baltkrievijas robežas, lai pēc tam skolā krievu valodas stundas es neuzskatītu par nopietnākām kā zīmēšana. Un tas bez visiem pedagogiem ar grādiem ("ar grādeim" kontekstā izklausās īpaši ironiski).