kanariņš - Aparteīds. [entries|archive|friends|userinfo]
helvetica

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Aparteīds. [Sep. 20th, 2016|05:28 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]brookings
Date:September 21st, 2016 - 03:53 pm
(Link)
Bet es neesmu latvietis. Es nevaru izlemt kļūt par to. Vnk nav iespējams.
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:September 21st, 2016 - 03:56 pm
(Link)
es atkal domāju, ka mierīgi var. Tas nav spontāns lēmums, bet, ja rēķinās, ka sekojošās paaudzes automātiski skaitīsies "latvieši" un britiem būs par vienu mazāk, un tev ar to ir ok, tad jāvar. Visdrīzākais tev tas nav ok, tu nejūties un nevēlies būt kas cits, nekā esi (tāpat kā pieļauju, tu nevēlētos tagad reāli kļūt par sievieti), līdz ar ko šī opcija tev nav saistoša.
[User Picture]
From:[info]brookings
Date:September 21st, 2016 - 04:04 pm
(Link)
Manas meitas jau ir latvietes - tā kā par to man nav jāuztraucas :) Par nacionalitāti, es domāju, ka tā ir kā ir: nav svarīgi kā es gribētu tā būt: būtiski nevar to mainīt.
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:September 21st, 2016 - 04:07 pm
(Link)
es gan domāju tieši pretēji. ir cilvēki, kuri dievina kādu kultūru, emigrē uz attiecīgajām valstīm un ir lielāki patrioti, nekā tās valsts kādi "oriģinālie" iedzīvotāji, kāpēc gan tādiem nemainīt arī nac.piederību?
(LV pasē, starp citu, savu tautību varēja rakstīt kādu vien grib, vai nerakstīt vispār, ja negrib)
[User Picture]
From:[info]brookings
Date:September 21st, 2016 - 04:15 pm
(Link)
Esmu kļuvis ļoti konservatīvs, laikam - bet zini ko, man nepatik idēja, ka var mainīt nationalitāti lai vienkārši iegūtu labāko (materiālā ziņā) dzīvi.
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:September 21st, 2016 - 04:18 pm
(Link)
Hmm, es nezinu par materiālo ziņu - lai dabūtu kādas valsts labumus, svarīga ir pilsonība, nevis tautība un tās dabūšanai savukārt ir pavisam citi (un daudz vienkāršāki) nosacījumi.. Tautība drīzāk ir tāds kultūr-identitātes žests, kamēr pilsonība - politiskas lojalitātes žests.
[User Picture]
From:[info]brookings
Date:September 21st, 2016 - 04:26 pm
(Link)
Nū jā - tev pareiz -pastāv atšķirība - I probably jumped in here harshly after randomly stumbling on LV intelligentsia's oohing and aahing over a British writer's attempt to change citizenship to Latvian after the Brexit vote (he can't - yet). Man ... kā lai saka... vēmiens nāca.
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:September 21st, 2016 - 04:29 pm
(Link)
iedod saiti uz tiem oohing un aahing, gribu redzēt :)
[User Picture]
From:[info]brookings
Date:September 21st, 2016 - 04:34 pm
(Link)
facebookaa - un lai tas tur paliktu
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:September 21st, 2016 - 04:36 pm
(Link)
bwah, FB "diskusijas" un Twitteris ir divas vietas, kur sabojāt sev omu.
From:[info]krishjaanis
Date:September 21st, 2016 - 07:09 pm
(Link)
ja es s a j u t ī š o s kā japānis, kā tev šķiet, viņi mani pieņems?
From:[info]krishjaanis
Date:September 21st, 2016 - 07:15 pm
(Link)
jo tas vienmēr ir jautājums par to, vai attiecīgā etniski-kulturāli-lingvistiskā kopība tevi pieņem. tieši tāpēc visus šos gadus, sevišķi padomju laikos, bija situācijas, ka latvieši, piemēram, ne par ko negrib pieņem "krievietes" vai "krieva" ienākšanu ģimenē - un tagad iedomājies tautu (ne pilsonisko nāciju) kā šādu ekstendētu ģimeni.
viņi - dažādos laikos, situācijās un kontekstos - novelk robežas starp savējiem un svešajiem (reizēm tas ir bīstamāk, reizēm pielaidīgāk), piederīgajiem un nepiederīgajiem, reizēm izšķiroties arī par tiem, kuri atrodas pelēkajā zonā (lībietis, kurš gadiem ilgi dzīvo lielā tirdzniecības apmetnē starp latgaļiem un zemgaļiem, nākamās paaudzes lībietis varbūt vispār vairs nerunā lībiski, bet nav īsti "latgalis" utml).
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:September 22nd, 2016 - 08:20 am
(Link)
"vai kopība tevi pieņem" parasti ir jāpapildina ar noteiktu mehānismu, kā šo pieņemšanu vai nepieņemšanu manifestēt. Piemēram, es nepieņemu tevi, vai tas tevi padara par mazāk latvieti? Tu nepieņem mani, vai tas mani izslēdz no latviešu rindām? Jebkurā gadījumā man nav atbildes uz taviem jautājumiem, es esmu latviete un man nekad nav bijusi vēlme apzīmēties citādāk, tiesa, redzot šķeltniecību, pieaug vēlme nebūt daļai no tās, attiecīgi, neapzīmēties nekā, taču, ja tev vēl joprojām ir jautājumi, tad droši drīksti vērsties pie tiem latviešiem, kas sev pasēs ir sarakstījuši "lībieši", "indiāņi" etc.
From:[info]krishjaanis
Date:September 22nd, 2016 - 11:56 am
(Link)
"es jūtos kā japānis" minēju tieši kā radikālas atšķirības piemēru, kura turklāt manifestējas vizuāli. vai ir kāds mehānisms, kas (no japāņu puses skatoties) ļautu/liktu viņiem mani pieņemt kā japāni?

bet lībiešu arguments īsti nav valīds, jo jau sen ((varbūt starpkaru periodā?) kaut kādos dokumentos noformulēts, ka Latvijas indigenous etnosi ir latvieši+lībieši, līdz ar to šo cilvēku, likumdīdītāju (un ja reiz kāda etnosa rokās ir nonākusi likumdošana, tā ir spēcīga svira nacionālās identitātes jautājumu tālākai bīdīšanai, gan jau, ka savas sviras ir bijušas vai ir Amazones cilšu sabiedrībās) acīs lībieši vienmēr ir latvieši, vai latvietiskumam (heh) pietuvināti (ko tu gan neiestāstītu nevienam latvietim/lībietim 19. gs., kaut gan tobrīd jau bija daudz pelēkās zonas lībiešu, kuri sevi sauca par latviešiem).