helmsdeep ([info]helmsdeep) rakstīja,
@ 2021-12-02 12:11:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Karš
Jāzeps Baško Jr. soctīklos dalās ar Krišjāņa Lāča selfijvideo un aicina Latvijas filozofus atbildēt uz Lāča uzdoto "jautājumu" par vakcinācijas spaidu mehānismiem. Vispār tajā video ir vairāki jautājumi, un ļoti kompleksi, ar daudzām runājamām premisām, tāpēc skip, bet tviterī kāds anonīms konts norādīja -- nez ko Krišjānis Lācis teiktu par obligāto karadienestu?

Sākumā oda pēc sliktas analoģijas, bet, jo vairāk par to padomāju, jo vairāk man tā iepatikās. Pirmkārt jau, balstoties pilnīgi nekādā socioloģiskā analīzē, pieļauju, ka īstenu patriotu un vakcīnskeptiķu sociālo grupu segmenti ievērojami pārklājas. Vai īsteniem patriotiem šķistu pieļaujami, ka militāra apdraudējuma gadījumā notiek kādu sabiedrības grupu piespiedu mobilizācija? Pieļauju, ka jā.

Un tad var mēģināt izvērst pandēmijas un karastāvokļa salīdzinājumu pa dažiem punktiem, turklāt no mērena (lasi: atzīst, ka vīruss eksistē, bet šaubās par vakcīnu efektivitāti, lietderību, nekaitīgumu, iebilst pret ierobežojumiem) vakcīnskeptiķa skatpunkta.

___

Ārējs apdraudējums? Karš -- ček, vīruss -- ček.

Vai tiek iedarbināti ārkārtas spaidu mehānismi? Karš -- ček, vīruss -- ček.

Vai spaidu mehānismiem (kara gadījumā -- karošanai, pandēmijas gadījumā -- vakcīnām) var gadīties blakusefekti, piemēram, pasliktināta veselība vai pat nāve? Karš -- totāli ček, vīruss -- maybe ček.

Vai ir garantija, ka spaidu mehānismi (un to dēļ notiekošie cilvēku upuri) būs tā vērti, proti, palīdzēs krīzi pārvarēt? Karš -- vispār nekāds ček, jo sevišķi Latvijas gadījumā, vīruss -- varbūt ček, vēl nezinām, iespējas ir, our best shot so far utt.

Vai tiek izdalītas (un riskam pakļautas) noteiktos aspektos "spēcīgākas" sociālās grupas, lai pasargātu citas, "ievainojamākas" sociālās grupas? Ček, ček, ček.

___

Vai šis kaut ko nozīmē? Ne īpaši, varbūt vien to, ka vakcīnskeptiķiem arī kara gadījumā vajadzētu pieturēties pie "katrs pats par sevi" attieksmes.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?