Journal    Friends    Archive    User Info    memories
 

Vasara un dūmi -

Oct. 18th, 2020 05:59 pm

Pamanīju, ka Latvijas televīzija sākusi rādīt zviedru seriālu "Restorāns" (oriģināla nosaukums ir "Mūsu laiks ir tagad"/"Vår tid är nu") par 40-70to gadu Stokholmu, kopumā kvalitatīvs, ar labu un negaidītu aktieru sastāvu. Bet jau agrāk rakstīju, ka būtu patiesi interesanti ieskatīties šādu produktu scenāriju tapšanas aizkulisēs - vai uzstājīga prasība tā vai citādi iekļaut vēstījumā visas iespējamās un neiespējamās minoritātes iekļauta jau darba uzdevumā un, uzrakstot attiecīgo epizodi, sarakstā tiek atzīmēts trekns ķeksis, vai tomēr tiek atļauta lielāka brīvība. "Restorāna" tēlu galerijā atķeksētas ir pilnīgi visas vispārzināmās un zviedru popkultūrā nu jau obligāti iekļaujamās etniskās un seksuālās minoritātes, bet ir arī radošas inovācijas - 60. gadu restorānā uzsvērti darbojas arī pavārs-vegāns.
Ja nu kāds brīnās, vai stāsts atbilst Zviedrijas tolaiku realitātei - zviedriem ir agrāk filmēts labs seriāls "Trīs mīlestības"/"Tre kärlekar" par tieši to pašu laika posmu, bet bez smalkā toņa noteicēju diktāta, kādi tēli obligāti iekļaujami.

Tags:

10 comments - Leave a commentPrevious Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

Comments:

From:[info]pavisam
Date:October 18th, 2020 - 07:55 pm
(Link)
LMT šis bija pie seriāliem, bet to laikam vēl filmē vai kas, jo neatceros, ka būtu redzējusi beigas...

Ja godīgi, nepamanīju minoritātes, ari vegānu :D Bet kaut kas pavilka stāstā, skatījos ar interesi.
From:[info]heda
Date:October 18th, 2020 - 08:00 pm
(Link)
Jā, vēl filmē, trešajā sezonā tika līdz 70-tajiem, bet vēl nav galā. Latvijā laikam tikai pirmo sezonu pagaidām rāda, piekrītu, ka stāsts labi savērpts.
From:[info]pelnufeja
Date:October 18th, 2020 - 07:58 pm
(Link)
Es, protams, neesmu skatījusies seriālu (ja visas sērijas joprojām pieejamas, varbūt paskatīšos), bet es īsti nesaprotu iemeslu Tavai ironijai. Man, piemēram, būtu bijis daudz, daudz vieglāk pieaugt, ja kultūrtelpā man apkārt būtu bijuši lgbtQ+ varoņi, tas būtu tiešām radikāli mainījis manu pašuztveri un, iespējams, lielā mērā kopējo dzīves kvalitāti. Tagad ir tā, ka manus dzejolus ar tikko jaušamiem homoerotiskiem motīviem, jo es pat par to tik daudz nerakstu, sauc par drosmīgiem, kas man šķiet savādi, ņemot vērā, kurš gads šobrīd ir.

Tāpat man tiešām ļoti palīdzētu, ja, piemēram, mākslā tiktu vairāk reprezentētas dažāda veida slimības pieredezes, citādi - atkal - man ir grūti identificēties ar varoņiem, ar kuru dzīvēm un izaicinājumiem man ir pamazam kopīga.

Es Tev kā minoritāte varu apliecināt, ka kultūras reprezentācija tiešām ļoti maina lietas. Un man grūti saprast, ko Tev atņem vai kādā veidā nodara pāri, ka seriālā ir lgbt varoņi vai pavārs-vegāns.
From:[info]heda
Date:October 18th, 2020 - 08:08 pm
(Link)
Man nav iebildumu ne pret ko, kas iederas stāstā, bet nepārprotama atķeksēšanas liste un jo īpaši vēstures rediģēšana tomēr ir komiska. Ir dažnedažādas grupas un attiecības, bet ne jau pilnīgi visas jāiekļauj vienā un tajā pašā stāstā.
Te jau bijušas diskusijas par absurdajām prasībām, kādas krāsas turpmāk būs jāiekļauj vēstures stāstos, lai kvalificētos Oskariem un tamlīdzīgi.
From:[info]heda
Date:October 18th, 2020 - 08:18 pm
(Link)
Un man nav nekādu iebildumu pret tēmu, vai tās atspoguļojumu kino. Viens no manuprāt labākajiem zviedru seriāliem ir "Nekad neslauki asaras bez cimdiem"/"Torka aldrig tårar utan handskar" par geju kopienu Stokholmā 80-to gadu aids epidēmijas laikā, bet tur nekas nav neiederīgi un māksloti piekabināts.
From:[info]gnidrologs
Date:October 18th, 2020 - 09:32 pm
(Link)
"man ir grūti identificēties ar varoņiem, ar kuru dzīvēm un izaicinājumiem man ir pamazam kopīga"

Tā ir kaut kāda jaunlaiku sadomātā problēma. Cik daudz cilvēku skatās vai lasa fikciju, lai identificētos ar tādām pašām garlaicīgām nelaimes čupām kā paši? "Kad lasīju "Kapteiņa Granta bērnus" jutos neiekļauts, jo neviens no personāžiem nebija intraverts lūzeris, kas caurām dienām tup kajītē", teica neviens.
From:[info]heda
Date:October 18th, 2020 - 10:32 pm
(Link)
Kad fon Trīram uzbruka par "sieviešu nīšanu" viņa filmās, viņš teica, ka nesaprot, par ko ir runa, jo viņš, scenārijus rakstot, identificējas ar visiem saviem varoņiem.
From:[info]ctulhu
Date:October 19th, 2020 - 08:20 am
(Link)
A ja nu viņš ienīst pats sevi? Tā jau arī gadās
From:[info]mapats
Date:October 18th, 2020 - 08:10 pm
(Link)
Kopš uzzināju par ko joko Bills Burrs, šādu seriālu skatīšanās kļuvusi par mocību https://www.youtube.com/watch?v=xA1ZU8LDpVE

Neskaties, ja nevēlies, lai iespējams ir tāpat kā man.
From:[info]heda
Date:October 18th, 2020 - 08:44 pm
(Link)
Par vēlu :D, esmu pārāk ziņkārīga.