gnidrologs ([info]gnidrologs) rakstīja,
@ 2008-06-19 12:34:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Ja visi cilvēki uz zemes kļūtu godīgi un labsirdīgi un tādi tie paliktu no paaudzes paaudzē, tad ar laiku pienāktu tāds brīdis, kad viņiem vairs nav apziņas par to, kas ir godīgums un labsirdība. Ja visu tavu apzināto eksistences laiku tu esi bijis tikai godīgs un labsirdīgs, tavi vecāki tādi paši un tev vairs nav pieejama nekāda informācija par jebkādu citādu stāvokli kā vien godīgums un labsirdība, tad vairs nav pamata domāt, ka tu esi godīgs un labsirdīgs. Uz kā fona tu to identificēsi? Lai apzinātos savu godīgumu un labsirdību, jābūt saprašanai par stāvokli, kas nav godīgums un labsirdība. Viss, kas tev paliks būs apziņa, ka esi.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]izkapts
2008-06-27 03:02 (saite)
Kants

Pievērs uzmanību pirmajam formulējumam. Tev patiks. Vai arī jau patīk.

(Atbildēt uz šo)


[info]gnidrologs
2008-06-27 12:54 (saite)
Es nezinu kas ir pirmais formulējums.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]izkapts
2008-06-28 03:02 (saite)
Kanta kategoriskā imperatīva pirmais formulējums. Iepriekšējā komentārā ir mazpamanāms links.

/Es Tev aizšāvu e-pastu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gnidrologs
2008-06-28 04:56 (saite)
Ah jā, Kants. Pēdējo reizi lasīju viņa domas kaut kad vidusskolā un biju jau piemirsis.
Jā, tas ir tieši tas, ko es visu laiku runāju un domāju. Kas tikai pierāda veco tēzi, ka viss ir viens. Visas filosofijas pauž dažādas lietas, kas visas pauž vienu un to pašu lietu.

Veidojot references uz citām lietām, mēs nepaskaidrojam lietu, tikai radam citu, kas vairs nav tā pati lieta. Tā pati lieta ir pati par sevi.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]izkapts
2008-06-28 15:08 (saite)
Joks jau ir iekš tā, ka lietu pašu par sevi mēs nevaram izzināt, tāpēc jau maļam riņķī apkārt, lai kaut drusku uzzinātu par lietām. Tas ir mēs piešķirām lietām nozīmi, kas ne obligāti tām piemīt, lai nomierinātos. Ideja par Dievu, kā arī reliģija kā tāda vispār ir dikti nomierinoša. Tās uzreiz dod atbildes uz jautājumiem "kas es esmu", "kāpēc es esmu pasaulē", "kā rīkoties ir labi" utt. Nav vairs jāmoka tad sevi ar visādiem jautājumiem, tikai jātic.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?