gnidrologs ([info]gnidrologs) rakstīja,
@ 2023-01-07 18:34:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Interesanti kā pēdējā laikā anglo vidē tiek lietots jēdziens "community" attiecībā uz noteiktu amatu vai profesiju cilvēkiem. Scientific community. Intelligence (izlūkdienestu/spiegu lol) community. Black community. Tā it kā tās būtu sektantu komūnas, kas laikam ir vēlamais rezultāts. Zinātniekiem nav jābūt komūnā vai draudzīgi jātusē vienā konformistiskā burbulī. Daudz labāk, ja zinātnieki visu laiku strīdas un katrs dara savus pētījumus neatkarīgi cits no cita, sadarbojoties tikai šaurās grupās un satiekoties, lai salīdzinātu savus atradumus, debatētu par tiem. Kolektīvisms un groupthink šajās sfērās ir šo profesiju degradācija un antitēze. Rasu komūnas, lai norādītu, ka visi melnie ir tādi. Nāk no kreisajiem. Ironiski. Vai Kanje Vests ir daļa no "black community"?


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]begemots
2023-01-07 18:40 (saite)
Tas nav nekas nesens.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2023-01-07 19:10 (saite)
Varbūt, bet uzsvars medijos, es to nebiju pamanījis tik izteiktu senāk. Itkā tie ir blobi, nevis sfēras profesionāļi. Kolektīvisms.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]begemots
2023-01-07 20:11 (saite)
Varbūt. Bet jāatceras arī, ka angliski "community" nozīmē "sabiedrība", nevis "komūna". Komūna ir "commune". Protams, nav izslēgti mēģinājumi pārvērst vienu ideju par otru.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2023-01-07 20:29 (saite)
Ar sabiedrība nav adekvāti. Nedrīkst būt nekāda zinātnieku sabiedrība. Vai tad var būt "policistu sabiedrība"?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2023-01-07 22:57 (saite)
Var būt, kāpēc ne. Ģildes, profesionālās [sa]biedrības u.c. pastāv gandrīz tikpat ilgi, cik pati civilizācija. Tajā skaitā arī zinātnieku vidū — "neredzamās kolēģijas" (kas ir precīzi tas pats, kas "scientific community", tikai Čārlza II laiku stilā) jēdziens un fenomens ir vismaz tikpat sens, cik pirmie pētnieciskie institūti.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]begemots
2023-01-08 12:44 (saite)
Jā, protams. Tāpat kā bibliotekāru vai grāmatvežu. Latviski vienkārši to sauktu citādāk. Angliski tas ir termins, kas apzīmē neformālu vidi, kas sastāv no nozares profesionāļiem un kur apspriež profesijas jautājumus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?