making sense - [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

[4. Apr 2014|09:39]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
saiteatstāt nospiedumu

Comments:
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:4. Aprīlis 2014 - 18:50
(Link)
> Parasti visas izcilās domas un izgudrojumi ir radušies pēc 30 gadu sliekšņa pārsniegšanas
http://en.wikipedia.org/wiki/Albert_Einstein#1905_.E2.80.93_Annus_Mirabilis_papers
Salīdzini ar to, ko viņš paveica savas dzīves otrajā daļā, kas nebija nekas būtisks. Protams, šis tikai viens gadījums, bet tādu ir daudz - ja ne vairākums.

Es jau nenoliedzu, ka citos gadījumos atkal trūkst laika kaut ko paveikt... bet tur vajag kompromisu. Rakt bedri 30 gadus un sūdzēties, ka nepietiek laika to pabeigt, vai iemācīties vadīt eksavatoru un izrakt to nedēļas laikā. Spēt otro ir daudz svarīgāk.
[User Picture]
From:[info]chrono
Date:6. Aprīlis 2014 - 11:52
(Link)
Es paņēmu random ar ķīmiju vairāk vai mazāk saistītu zinātniekus un savācu nelielu statistiku. Speciāli necentos atlasīt tos, kas ir "veci". Un pieminu pirmos patiešām nozīmīgos sasniegumus.

J. J. Thopmson - Atklāts elektrons - 41 gads

E. Rutherford - Kopā ar Tompsonu elektrona atklājums - 26 gadi, pēc tam 40 gadu vecumā sniegts Rezerforda atoma modelis, kas sekoja slavenajam eksperimentam ar zelta foliju.

M. Curie - paziņo, ka atklājusi Poloniju - 31 gads.

W. Rontgen - rentgenstari - 50 gadi.

L. Pauling - hibrīdo orbitāļu koncepts un oglekļa tetravalences analīze - 31 gads, elektronegativitātes ieviešana - 32 gads, izvirzīja teoriju, kas izrādijās pareiza, ka primārie motīvi sekundārajā proteīnu struktūrā ir alfa spirāle un beta plāksnes - 49 gadi.

F. Haber - 26 gadu vecumā sāk darbu pie amonjaka sintēzes no slāpekļa, kas noveda viņu pie Nobela prēmijas.

K. Mullis - izgudroja polimerāzes ķēdes reakciju, kura ir neaizstājam tehnika gandrīz katrā ar DNS izpēti un klonēšanu saistītā laboratorijā. Ieguva par to arī Nobela prēmiju. 39 gadi.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:6. Aprīlis 2014 - 16:51
(Link)
Man ir sajūta, ka vismaz šodien daudzus no lielajiem atklājumiem zinātnē reāli veic studenti un postdoki, pat ja balvas par to saņem zinātniskās grupas vadītājs (kurš pats varbūt nemaz ar zinātni nenodarbojas).

Bez tam "večiem" ir tieksme pieķerties visādām crazy idejām un izmantojot savu autoritāti tās promotēt (vai arī otrādi, kritizēt jaunas, derīgas idejas). Lasīju, ka tas pats Linus Paulings ar izcēlās.