making sense - [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

[12. Okt 2013|13:37]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
All Nature is but Art, unknown to thee;
All Chance, Direction, which thou canst not see;
All Discord, Harmony, not understood;
All partial Evil, universal Good:
And, spite of Pride, in erring Reason's spite,
One truth is clear, "Whatever IS, is RIGHT."

Man šķiet, ka nākotnē iekrišana šajās prāta lamatās būs gandrīz universāla (hipotētiski pieņemot, ka kādu brīdi pastāvēs sabiedrība, kurā visas pamatvajadzības būs apmierinātas). Neskaitot nelaimīgumu no pārāk labas dzīves, kad problēmu trūkuma dēļ jāsatraucas par tādām pseidoproblēmām kā velobraucēju tiesības un sabiedriskā transporta cenas.
saiteatstāt nospiedumu

Comments:
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:12. Oktobris 2013 - 16:15
(Link)
Tev ir ļoti šaura izpratne par to, ko nozīmē ''laime''. Bet tas raksturīgs visiem materiālistiem. To taču var aprēķināt uzkrātās mantas daudzumā. Pārējais ir bs, vai ne?
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:12. Oktobris 2013 - 16:29
(Link)
Materiālais stāvoklis ir svarīgs laimes aspekts, un šajā ziņā nav novērojamas nekādas atšķirības starp mācītājiem un zinātniekiem, netēlo idiotu.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:13. Oktobris 2013 - 18:54
(Link)
Tā pat kā bieži vien starp miljonāru un skrandaini.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:13. Oktobris 2013 - 19:13
(Link)
Miljonāram kā reiz būs nesalīdzināmi vairāk iespēju piekopt tāda veida dzīvi, kurā viņš jūtas labāk according to your definition of happiness. Salmu vīrs ir tas, ka visa veida laimīgums ir vienādi labs. Ja esi reāli nabadzīgs un gribi būt izteikti laimīgs, tad parasti jāizlīdzas ar kaut kāda veida substitūtiem... vai arī jācer, kas stāvoklis ir tikai īslaicīgs un jādzīvo sapņos... pretējā gadījumā sanāk tikai veģetēt.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:14. Oktobris 2013 - 21:00
(Link)
Kas tad bija tā mana definīcija? Es kaut kā redzu ka ir diva tipa miljonāri 1) visu dzīvi pavada uztraucoties par to kā nopelnīt vēl vairāk miljonus, tā arī nekad no šī kāmja riteņa neizlienot 2) hedonisti, perverti un ekscentriķi, kas notrallina miljonus (kurus nopelnījis pirmā tipa miljonārs-vecāks), jo nekā jegpilnāka nevar izdomāt. Tā točn. nebija mana definīcija. Man vispār piedrāzt to jūsu mūžīgo mantrošanu par ''laimīgumu'', kas kaut kā ''jāvairo''. Tas izriet no cilvēka kā pokemona projekcijas, kura ir prevalenta materiālistu vidū. Tikai vajag laikus piespiest ''pabarot'', ''apčubināt'' un ''iedot poaspēlēties'' pogas, lai utopija būtu sasniegta.
Neredzu kā kaut kādi rokfelleri ir mazāk ''vegētējoši'' par nabadzīgiem pāķiem. Kā viens tā otrs var izrādīties iekšēji brīvs/mierīgs un laimīgs ar to, kas ir, bet tas ir hardly proporcionāli saistīts ar mantas daudzumu. Vairāk iekšējās pasaules kvalitāti.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:15. Oktobris 2013 - 11:32
(Link)
Tad mēs par konsumerismu vai par bagātajiem runājam? Pie viena ienākumu līmeņa daudz turīgāks eventuāli būs tas, kurš pērk mazāk dažādu mantu, jo tas ir viens no sliktākajiem naudas ieguldīšanas veidiem. Materiālisma paradokss ir tāds, ka tas traucē kļūt patiesi turīgiem.

Kā var būt iekšēji brīvs/mierīgs cilvēks, kurš dzīvo kapitālismā un kuram nav liekas naudas, bet ir tuvinieki, kuriem var būt vajadzīga, piemēram, dārga ārstēšanās? Kā var būt mierīgs, ja nezini, vai spēsi saviem bērniem nodrošināt pieeju labai medicīnai no zīdaiņa vecuma? Pieeju labai izglītībai vēlāk? Pat ja tā it kā ir bezmaksas, pastāv daudz slēpto izmaksu, kuras nereti ir izšķirošās. Tikko kā vienādojumā parādās "pārējie cilvēki", sabrūk ilūzija par vientuļā hipija tēlu, kurš ir mierīgs kā budistu mūks, jo viņam nekas nepieder.

"Vairāk iekšējās pasaules kvalitāti." - tieši tā. Ja nenomāc vajadzība strādāt slikti apmaksātu un garlaicīgu darbu tekošo vajadzību apmierināšanai, ja ir lieki līdzekļi sevis izglītošanai un atpūtai, utt., pie tādas kvalitātes tikt ir daudz vieglāk.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:15. Oktobris 2013 - 18:04
(Link)
Pie situācijas, kuru tu aprakti ir tiešā veidā vainīgs materiālisms un no tā izrietošais dzīvesveids, takšo nezinu kur tu man tieši nepiekrīti. Jā, mēs dzīvojam kapitālismā, kas sux. Garlaicīgi un mazapmaksāti darbi, kuru augļi vairumā gadījumu ir objektīvi nevajadzīgi un nesaistīti ar darba darītāja saimniecību. Kaut kā cilvēki vienmēr spējuši dzīvot bez traģikas arī laikos, kad nebija modernās medicīnas un bs masu izglītības (kura kā smej ir domāta, lai ievadītu jauno dronu kādā no garlaicīgajiem mazapmaksātajiem darbiem). Besides, arī naudas maisi slimo, mirst no vēžiem un nez kāpēc slimo ar ''depresijām''. Domāju krietni akūtāk par kaut kādu mežaveci vai avju ganu. Ja manta tiešām nodrošinātu lielāku laimes koeficientu, tad tas būtu kaut kā uzkrītoši redzams, bet tas nav.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:17. Oktobris 2013 - 02:24
(Link)
Rezumē: mēs redzam dažādas lietas. Es redzu, ka naudas trūkums ir nelaimīguma cēlonis. Bieži.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:17. Oktobris 2013 - 19:19
(Link)
Tas ir ļoti margināls cēlonis, kurš pie tam tāds ir tikai ekstrēmos gadījumos. Tiešām nav līdzekļu, lai ēstu un dabūtu jumtu virs galvas, pie nosacījuma, ka pats indivīds nav nedz deģenerāts vai sliņķis, bet reāli cenšas strādāt un vilkt galus kopā. Vidusmēra cilvēka žēlabās, ka nepietiek naudas tam tam un vēl kaut kam, cēlonis meklējams tieši pašā kārē pēc nepārtraukti progresējošas materiālās labklājības, tātad, ne pašā naudas trūkumā. Arī miljonāri raud, ka nevarēja nopelnīt miljardu.
From:[info]imago_dei
Date:13. Oktobris 2013 - 00:20
(Link)
amusing. (tieši interakcija komentāros :)
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:13. Oktobris 2013 - 01:26
(Link)
Klau, ar kuru no Saksa grāmatām iesaki sākt viņu lasīt? Novilku to par vīrieti, sievu un cepuri.
From:[info]imago_dei
Date:13. Oktobris 2013 - 01:41
(Link)
manuprāt, var sākt ar jebkuru. es pirmo lasīju Musicophilia: Tales of Music and the Brain, bet visas labas.