making sense - [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

[28. Feb 2022|10:24]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Pēc pagājušās nedēļas notikumiem atjaunojamā enerģija ir kļuvusi par morāli robustu mērķi. Tagad par to vajadzētu iestāties arī tiem, kuriem neinteresē 10 un vairāk gadus tāla nākotne, bet gluži rūp sava pašreizējā drošība. (Var protams jautāt, kāpēc joprojām esam tik atkarīgi no fosilajiem resursiem, bet svarīgāk ir to mainīt.)
saiteatstāt nospiedumu

Comments:
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:28. Februāris 2022 - 10:31
(Link)
Es ceru ka Vācija strauji pārtrauc AES slēgšanu
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:28. Februāris 2022 - 10:38
(Link)
AES ir mazbūtiskas - pārāk dārgas, centralizētas (viegli iznīcināmas), un nepopulāras. Bez tam, kur mums lokāli iegūt urānu, un kur taisīt izlietotās degvielas glabāšanu? Šaubos, vai tai pašā Vācijā ir urāna raktuves.
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:28. Februāris 2022 - 10:44
(Link)
Raktuves - Kazahstānā ir, Namībijā ir. ``Popularitāte`` nav būtiski. Dārgas, jā. Viegli iznīcināmas - nu šaušana pa AES Eiropā vienalga ir pasaules karš. Bet galvenais jau ir tas, ka nav alternatīvas, parēķini jaudas, visi tie vēji un saules a) nevelk b) atkarājas no laikapstākļiem.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:28. Februāris 2022 - 11:04
(Link)
Par "popularitāti" (uzskatu, ka valdības ir brīvas uzspiest tehnoloģijas no augšas, nerēķinoties ar tautas viedokli - tas ir, faktiski autoritārismu).

Ķīnas valdībai nav tādas vajadzības rēķināties ar viedokļiem kā demokrātiskās valstīs, bet arī viņiem AES dod pavisam nelielu daļu no enerģijas, daudz mazāku nekā, piemēram, ASV.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:28. Februāris 2022 - 11:17
(Link)
Jā, jo Ķīnā galvenie enerģijas ieguves avoti ir ogles, dabas gāze un vairāki gigantiski aizsprosti.

Situācijā, kur nav pieejami Triju aizu aizsprosta līmeņa HESi un kur ir pausta vēlēšanās atteikties no fosilajiem kurināmajiem, AESi ir vienīgā reālistiskā (kompakta, up-and down-scalable, utt.) alternatīva.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:28. Februāris 2022 - 17:43
(Link)
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:28. Februāris 2022 - 17:57
(Link)
Pašreizējie 3.1% pāris gadu laikā pārsniegs pašreizējos 17.3%? Nē, nu, tas nav izslēgts, bet arī tas nemaina faktu, ka Ķīnas relatīvi plakanā AES trajektorija galvenokārt izriet no tā, ka viņi joprojām 65% enerģijas iegūst no oglēm un dabas gāzes, kas, protams, darbojas, bet ne tad, ja sev par prioritāti esi izvirzījis "zaļošanos".
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:28. Februāris 2022 - 17:46
(Link)
Iesaku painteresēties, ko par perspektīvāko uzskata zinātnieki, piemēram RTU EVIF.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:28. Februāris 2022 - 17:53
(Link)
Kas tad pie mums tur bija, Grāvelsiņa biogāze un jauninājumi ēku siltināšanā? Painteresēšos, varbūt pēdējo 10 gadu laikā tur ir parādījies kaut kas liels.
From:[info]hessin
Date:28. Februāris 2022 - 10:58
(Link)
https://www.reuters.com/world/europe/germany-mulls-extending-nuclear-plants-life-span-economy-minister-2022-02-27/

> "Because the preparations for the shutdowns are already so far advanced that the nuclear power plants could only continue to operate under the highest safety concerns and possibly with fuel supplies that have not yet been secured," Habeck said.