making sense - [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

[7. Dec 2020|11:08]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Mana svētdienas lasāmviela: https://boingboing.net/2015/11/16/our-generation-ships-will-sink.html

Labi aprakstīts, kādi ir genereration ships trūkumi. Man liekas pats par sevi saprotams, ka citu zvaigžņu sistēmu kolonizācija nevar notikt šādā veidā. Daudzas no minētajām problēmām attiecas arī vispārīgi uz dzīvošanu ārpus Zemes kā tādu.

Piemēram, asteroīdu kolonizācija vispār ir absolūti muļķīga ideja. Ir aptuveni nekāda varbība, ka kāds gribēs dzīvot uz asteroīdiem (kā to rāda "Expanse") un ka tos būs iespējams padarīt dzīvei piemērotus. Saules sistēmas planētu teraformēšana savukārt ir neiespējama pārskatāmā nākotnē un ekonomiski bezjēdzīga. To visu var darīt roboti.

Kosmosa kolonizācija, kā es to redzu, notiks būvējot O'Nīla cilindrus, un pakāpeniski veidojot Daisona sfēru (swarmu). Mēs varam tuvoties K2 civilizācijas statusam vispār nepametot savu zvaigžņu sistēmu.

Kad šis tehnoloģijas būs pietiekoši labi apgūtas, tās varēs izmantot starpzvaigžņu ekspansijai.
Kolonijas citās zvaigžņu sistēmas ilgstoši būs tikai robotu pārziņā, pirmie kolonisti tur ieradīsies, kad viss jau būs labi attīstīts. Uz turieni viņi drīzāk ceļos kā informācija vai kā atsevišķas molekulas, no kurām gala punktā tiks salikti kopā un izaudzēti cilvēki.
saiteatstāt nospiedumu

Comments:
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:7. Decembris 2020 - 11:23
(Link)
Ekspansā kā reiz ir parādīta belteru sabiedrība kura veidojas pat atsevišķu nāciju.

Par starpzvaigžņu problēmu, man arī neliekas optimāls paaudžu kuģu risinājums, ja vien tie nav ļoti lieli - kā pārbūvēti asteroīdi. Perspektīvi šķiet kuģi ar patvaļīgi ilgi dzīvojošām uploadu apkalpēm. Ja tavs dzīves ilgums nav ierobežots, liela daļa no brauciena ilguma problēmām atkrīt.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:7. Decembris 2020 - 11:36
(Link)
Expanse ir tikai fantāzija par tēmu, tāpat kā lielākā daļa sci-fi tā nav jāuztver kā reālistiska nākotnes vīzija.
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:7. Decembris 2020 - 11:45
(Link)
Protams, es tikai par to ka expanse ir fantāzija kāreiz par asteroīdu apdzīvošanas tēmu.

Par pārējo īsumā: Ir 2 varianti kā atrisināt problēmu: Lidot ātri vai dzīvot ilgi. Ātra lidošana var nesanākt fizikas dēļ.
[User Picture]
From:[info]snauts
Date:7. Decembris 2020 - 11:23
(Link)
Es neticu, ka mēs jelkad līdz kaut kam tādam nonāksim.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:7. Decembris 2020 - 11:38
(Link)
Kāpēc ne? Nav nekādu fundamentālu zinātnisku ierobežojumu, kāpēc mēs nevarētu izplesties kosmosā, tikai inženieriskas problēmas un ekonomikas jautājums.
[User Picture]
From:[info]snauts
Date:7. Decembris 2020 - 12:09
(Link)
Manā uztverē tas līdzinās jebkuram sapnim par utopiju, jo tur taču arī nav nekādu fundamentālu zinātnisku ierobežojumu. Es nesaku, ka tas nav iespējams, bet es neticu, ka tas notiks, jo iespējamība manuprāt ir maza. Pirmkārt, pastāv tevis paša pieminētie eksistenciālie riski. Otrkārt mums ir sūdīgs track record, pa pēdējiem 50 gadiem, orbītā mums ir vēl joprojām tikai viena kosmiskā stacija, kuru apdzīvo vien pāris cilvēki.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:7. Decembris 2020 - 12:32
(Link)
Otro paredzamā nākotnē varētu būtiski uzlabot tieši privātais kosmosa apgūšanas sektors. Maska topošais "Starship" spēs ar vienu reisu orbītā nogādāt ap 100 tonnu kravas vai 100 cilvēku lielas ekspedīcijas un ar pēcstarta "uztankošanos" orbītā tādus pašus daudzumus nogādāt uz Mēnesi un Marsu. Ar to vien var pietikt, lai dramatiski paplašinātu cilvēku klātbūtni ārpus Zemes un ir sagaidāms, ka šī programma nebūs vienīgā.
[User Picture]
From:[info]snauts
Date:7. Decembris 2020 - 14:02
(Link)
Skatīsimies, kas viņam tur sanāks.
[User Picture]
From:[info]snauts
Date:7. Decembris 2020 - 14:09
(Link)
BTW kāda tagad skaitās state-of-the-art koncepcija kā aizsargāt cilvēkus no saules uzliesmojumu radītās radiācijas kamēr viņi atrodas ārpus zemes magnetosfēras?
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:7. Decembris 2020 - 14:57
(Link)
Aptuveni tas pats, kas līdz šim — vai nu metāli (svins, volframs, liela blīvuma tēraudi), vai ar ūdeņradi bagāti materiāli (triviālajā gadījumā tas ir ūdens, bet var izmantot arī, piemēram, polietilēnu (kam viens monomērs (etilēna molekula) satur četrus ūdeņražus), kā arī tiek pētīti vieglāki un praktiskāki materiāli, kā hidrogenētas bora nitrīda nanocaurules).

Tiek pētīti arī aktīvās aizsardzības veidi, jeb "kā aprīkot kuģi ar mākslīgu magnetosfēru": https://www.nasa.gov/directorates/spacetech/niac/2012_phaseII_fellows_westover.html

Visi šie gan ir tikai daļēji risinājumi un ilgstošai dzīvei ārpus atmosfēras un magnetosfēras, visticamāk, vajadzēs arī veidus, kā padarīt pašus cilvēkus izturīgākus pret paaugstinātu fona radiāciju.
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:7. Decembris 2020 - 15:16
(Link)
nujā gammām visa tā magnetosfēra ir vienalga viņas iet taisni
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:7. Decembris 2020 - 15:18
(Link)
Tas — jā, tur palīdz tikai materiāli un pašas komandas apgreidi (ātrāka un efektīvāka DNS labošana u.c.), vēlāk (zināmā mērā) arī nebūšana bioloģiskam.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:7. Decembris 2020 - 15:51
(Link)
Cilvēkiem vienkārši tur atklātā kosmosā nav ko darīt.
Ja kolonizēt kosmosu, tad tikai ar space habitats ar vairākus metrus biezām sienām un standarta gravitāciju.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:7. Decembris 2020 - 15:54
(Link)
Viens neizslēdz otru. Laiks rādīs, kādiem scenārijiem ir kādi plusi un mīnusi. Ja izrādīsies, ka habitāti visās ziņās (tehniskajās un pārējās) tālu pārspēj planētu virsmas apgūšanu, tad droši vien cilvēki pamatā lietos habitātus.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:7. Decembris 2020 - 16:05
(Link)
Interesanti, ka tik maz sci-fi par habitatu tēmu. Vismaz tādu, kuros šis settings ir centrālais, es pat nemācētu nosaukt.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:7. Decembris 2020 - 16:15
(Link)
A. Klārka "Rāmā" prominenti figurē aptuveni o'Nīla cilindra konfigurācijas citplanētiešu kuģis, vecajā "Babylon 5" seriālā lielākā daļa darbības notiek šādā habitātā. "Terāriji" no Robinsona "2312" būtībā ir par Bernāla sfērām pārbūvēti asteroīdi. Purnella "The Endless Frontier" ir vesela rinda stāstu, kas notiek dažādu veidu orbitālajās stacijās un habitātos.

Noteikti ir vēl daudzi, šos es tikai zinu bez meklēšanas.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:8. Decembris 2020 - 19:48
(Link)
Vakar paspēlējos ar AI Dungeon par šo tēmu. Manam protagonistam nolaižoties uz habitata negaidīti uzbruka koki.

"What's happening?" Amitmorph shouted. "THE TREES ARE ATTACKING US", he heard Crudemorph shout through a speaker.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:8. Decembris 2020 - 21:56
(Link)
Izklausās pēc godīga piecdesmito gadu trillera, ar gumijas vai stop-motion kokiem, caurspīdīgu burbuļu ķiverēm un hromētām staru pistolēm.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:7. Decembris 2020 - 12:23
(Link)
Terraformēšanu, visticamāk, pavadīs pantropija. Par asteroīdiem lielā mērā piekrītu, galvenais to potenciāls ir resursu ieguvē.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:7. Decembris 2020 - 12:48
(Link)
kas ir pantropija?
[User Picture]
From:[info]covid_19
Date:7. Decembris 2020 - 15:26
(Link)
emm vai vispār kāda teraformēšana ir plausabla bez magnetosfēras? kaut kur sadūros ar tēzi, ka marss zaudēja savu ūdeni tieši dēļ magnetosfēras trūkuma

tā ka visi cilvēki uz mēness vai marsa pa manam ir tikai avantūra un īslaicīgi risinājumi ... nu gluži kā cilvēki antarktīdā - teorētiski ir, bet praktiski bez autonomas nākotnes, ja negaida globālo sasilšanu
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:7. Decembris 2020 - 15:30
(Link)
Marss, visticamāk, ūdeni īpaši lielā mērā nav zaudējis, Marsa ūdens ir sasalušā veidā zem grunts, krāteros un polos.

Cita lieta, ka magnetosfēras trūkuma dēļ Saules vējam ir bijis samērā viegli plēst nost Marsa atmosfēras augšējos slāņus, piedaloties atmosfēras noplicināšanā.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:7. Decembris 2020 - 15:48
(Link)
Marsam vēl ir problēmas ar augsnes sastāvu - perhlorāti padara to indīgu.

No otras puses, to pašu enerģiju un materiāliem, kuru varētu teraformēt planētu, var izmantot daudz lietderīgāk - uztaisīt miljoniem O'Nīla cilindru https://en.wikipedia.org/wiki/O%27Neill_cylinder un vairogu/spoguļu saules enerģijas vākšanai.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:7. Decembris 2020 - 17:32
(Link)
Doma, ka līdz tam tiks aizdzīvots pirms iestāsies niggerokalipse, vispārēja mentāla degradācija vai viens no tūkstoš citiem veidiem kā civilizācijas noliek karoti, ir fabulously optimistic.