making sense - [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

[1. Apr 2020|18:00]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Esošajā situācijā man ir patiess prieks par to, ka ir tik daudz altruisma un veselā saprāta. Ir mzaliet apbrīnojami, cik viegli bija panākt, ka cilvēki vienojas kopīgā aizsardzības pasākumu ievērošanā. Šī ir īstā vienotība kopējas idejas vārdā, ne tāda kā, piemēram, tā tautas vienotība valsts proklamēšanas gadadienā, kura ultimatīvi ir balstīta uz kaut ko iluzoru. Šajā gadījumā tas ir kaut kas ar reālu segumu un reālām likmēm. Beidzot ir situācija, kurā mēs visi esam viena kopiena, nevis tikai atsvešinātu indivīdu kopums. Mēs gan varam viens otram palīdzēt, gan to arī daram.

Par šo savukārt man ir mazais prieciņš - kārtējo reizi izrādījies, ka psihologi gvelž muļķības: https://unherd.com/2020/03/dont-trust-the-psychologists-on-coronavirus/
Kontekstam skatīt cienījamā psihologa teikto pirms mēneša un manu īgno komentāru par to: http://klab.lv/users/gedymin/172233.html
saiteatstāt nospiedumu

Comments:
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:1. Aprīlis 2020 - 21:31
(Link)
Cik aplami. Pie tam pat ne viedoklis, bet percepcija.
Vienīgais iemesls kāpēc vispār iespējama šāda solidaritāte ir savstarpējas vienotas identitātes sajūta, ka mēs esam kopums, kas dzīvo vienā zemē, dzer no vienas akas, kuru izrakuši mūsu senči un tāda vai šāda, mums ir sava pašvaldība par savu zemi.

Ja nekas no šī nav fakts un ir tikai random teritorija, kurā mākslīgi savietotas kopā random ciltis, kas viens otrai neuzticas un negrib dzīvot pēc vieniem likumiem, tradīcijām un administratoriem, notiek haoss. Mēs to brīnišķīgi redzam valstīs, kas nolēmušas ar politisku lēmumu atteikties no nācijvalsts idejas. Viena pēc otras vairojas sociālas problēmas, kas jebkādu iespēju darboties kā vienotam sociumam soli pa solim atņem un rezultāti ir uz sejas. "Progresīvās" valstis netiek galā ar triviālām problēmām, kuras dažas dekādes atpakaļ pat nebūtu uzradušās.

Latvijas neatkarības proklamēšan ar simboliska tā pat kā jebkurš šāds akts, bet tika šādu simbolisku vienošanos rezultātā var rasties funkcionēt spējīga komūna, lai cik tur nebūtu savstarpēju ķorku, korupcijas un ņerkstēšanas par visu šo.

Vienīgais, kam es piekrītu ir tas, ka šādas krīzes kaut kādā ziņā palīdz. Ir bez maz vai vajadzīgas, lai šad tad iečekotu savu dzīvot spēju un attālinātu no pretdabīgām ilūzijām par nemirstību, nebeidzamu labklājību, vispasaules ciematiem (ļoti švaki ar solidaritāti vai jebkādu organizētību pandēmijas sakarā, visas starptautiskās organizācijas ir liekēdīga birokratūru) un marksistu/h+istu utopijām.
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:2. Aprīlis 2020 - 11:15
(Link)
Taisni otrādi - šādas lietas drusku iesper domāt virzienā kā to labklājību, nemirstību nodrošināt nevis aiziet futbola čempionātos, lielkoncertos un tml hedonismā.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:2. Aprīlis 2020 - 11:24
(Link)
No šīs krīzes iespējamas dažādas sekas, tai skaitā arī diemžēl pieaugošs traibālisms un nacionālisms.

Tomēr ceru, ka redzot to, kā vīruss nešķiro pēc nacionalitātēm un politiskās piederības (vismaz kamēr tā neliek neuzvesties iracionāli un ignorēt drošības pasākumus), gribas domāt, ka iznākums varētu būt arī pieauguša solidaritāte.

Kā jau rakstīju, ir pozitīvi piemēri. Otrais pasaules karš noveda pie NHS. Lielā depresija noveda pie New Deal. Mēris noveda pie renesanses ;)
From:[info]krishjaanis2
Date:2. Aprīlis 2020 - 12:01
(Link)
NHS un New Deal ir nacionālas mobilizācijas un koordinācijas piemēri. Nav tāda pasaules vai cilvēces NHS vai New dīla.
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:2. Aprīlis 2020 - 12:06
(Link)
Nu tad līdz tam vajag tikt, nākamā stadija.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:2. Aprīlis 2020 - 22:14
(Link)
ES un visādi tur ANO un WHO demonstrē, kas šāda planetāra koordinācija, kas nenoved līdz nekompetentai, korumpētai bizantīniskai, sevi barojošai birokratūrai, nav iespējama. Cilvēka daba, sry.
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:2. Aprīlis 2020 - 22:28
(Link)
ja problēma ir cilvēka dabā tad a) izrediģēt, b) papildināt ar ne-cilvēka dabas intelektiem
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:2. Aprīlis 2020 - 22:54
(Link)
*nopūta*
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:3. Aprīlis 2020 - 12:26
(Link)
Ir labākas idejas?
From:[info]krishjaanis2
Date:1. Aprīlis 2020 - 22:16
(Link)
Lol, visa tā solidaritāte, altruisms, plašie pasākumi problēmu risināšanā ir tikai un vienīgi pateicoties tai tautu vienojošajai formai, ietvaram, ko svin 18. novembrī. Ja neesi pamanījis, robežas ir ciet. Tas ir visnotaļ fizisks ietvars, kurā noteiktas vienotas kopienas konfrontē vīrusu. Ne jau "cilvēce" cīnās ar vīrusu. To dara nācijvalstis un tautas.
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:2. Aprīlis 2020 - 11:16
(Link)
Tas ir slikti. Ja būtu vienota cilvēce tad piemēram globālo pasažieru transportu varētu apstādināt ar 1 pogas spiedienu, visu reizē. Pandēmiju tas apturētu. Tagad katra nācijvalsts dara pa savam un problēmas atrisināšanai vajadzēs vairāk laika, vairāk cilvēku nomirs utt.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:2. Aprīlis 2020 - 11:27
(Link)
Jā, tieši tā.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:2. Aprīlis 2020 - 22:17
(Link)
Tieši tā pat kā ar vienas pogas spiedienu šāda absolūta vara spētu izdzēst jebkuru no mums, ja pogas spiedējam tā tiktos. Mani nebeidz fascinēt cik daudz cibiņu tā alkst pēc stingras rokas, kas visus kontrolēs ar kaut kādu pogu no Centra. Laikam tieši 'izglītotie' (cibā taču visi ļoti izglītoti) vis vairāk alkst pēc totalitārisma un visa tā ņerkstēšana pret 'nacīšiem' ir nevis kritika, bet skaudība.
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:2. Aprīlis 2020 - 22:29
(Link)
vecā naža problēma, ar nazi var griezt maizi, var griezt vecenītes. Tas ir rīks. Tāda centrsistēma arī būtu tikai rīks.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:2. Aprīlis 2020 - 22:56
(Link)
Jau vismaz 150 gadus mēs ar šo rīku esam bijuši spējīgi tikai griezt vecenītes. Paprovēsim vēl vienu reizi, šoreiz noteikti sanāks.
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:3. Aprīlis 2020 - 12:25
(Link)
Vajag stingru roku bet tādu ko paši vada un var ieslēgt un izslēgt. Nu piemēram in general dzīvot tā kā ķīnā nav 100% OK, bet ar savu centralizāciju viņi pie sevis epidēmiju apturēja, ja Eiropa epidēmijas apstākļos nostrādātu kā ķīna, būtu labāk, ja ķīna normālā režīmā dzīvotu kā eiropa arī būtu labāka. Sakombinēt vajag.
From:[info]slikts
Date:1. Aprīlis 2020 - 23:41
(Link)
Pagaidām ir panākts, ka deglis nesvilst tik ātri, bet daudz lielāks izaicinājums ir tiem, kas līdz šim ir bijuši pašapmierinātā vai vienaldzīgā burbulī, paskatīties sejā ielaistajai nevienlīdzībai, kas šo situāciju tik ļoti saasina. Kopainā tā ir arī tikai iesildīšanās klimata izmaiņām. Nākamā izaicinājuma pakāpe, apzinoties iekārtas pakārtotību šaurām interesēm, ir veidot un uzturēt plašu kustību pārkārtot iekārtu par labu kopējām interesēm. Pretestība tam ir galvenie līdzšinējie ieguvēji, kā arī tie, kam ir stīvi uzskati par iepriekš it kā pastāvējušo "normalitāti", un naidīši, kam galvenais risinājums vienmēr ir vērsties pret "citādo".

Tas, ka liberāļi jūtas ērti naidīšu kompānijā (piem., spriežot pēc komentāru telpas), un ka liberāļiem galēji labējie uzskati ir saprotamāk, jo arī ir kapitālisms, neko labu nesola.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:1. Aprīlis 2020 - 23:55
(Link)
Klimatisti ne sūda neparedzēja un pat nebija nodrošinājuši nepieciešamos resursus pandēmijas, kas ir daudz labāk zināms un zinātniski izpētīts fenomens, gadījumam. Perfekts piemērs kārtējo reizi Zviedrija, kas tizlojas un melo par šo problēmu, jo labāk patīk ieguldīt piķi un degsmi naval gazingā. Tā iet sociķu-enviromentālistu utopijās.
From:[info]krishjaanis2
Date:2. Aprīlis 2020 - 00:38
(Link)
Naidīši priecājas par slēgtajām robežām, Ķīnas inherentā ļaunuma manifestāciju, globalizācijas kā ekonomiskas apkāšanas sistēmas krahu, pārnacionāla finanšu kapitāla asarām un visādu ārzemnieku, migrantu, bēgļu utt turēšanu aiz borta. Ārkārtas situācijas un konstitucionālisma ierobežojumi ir vilnis, uz kā naidīši sērfo. Kamēr sociķi sapņo.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:2. Aprīlis 2020 - 01:07
(Link)
Sociķi grauj nācijas un tu par viņiem balso.
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:3. Aprīlis 2020 - 20:48
(Link)
vai ta krišjāns balso par sociķiem, krišjāns tak pilnīga kontra :D