making sense - transcendence 2 [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

transcendence 2 [19. Sep 2017|17:50]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Note to self. Tas, kas mani nepārliecina (liekas nepietiekoši izskaidrots) mb un french mime skaidrojumā, ka tā ir tikai iztēle - kāpēc iztēle pārsvarā ir neitrāla (ar to domāju, ka spārnoti zirgi, gigantiski zirnekļi, un Olimpa dievi arī ir iztēles objekti, bet salīdzinoši tikai mēreni interesanti), bet attiecībā uz dažām it kā abstraktām lietām ģenerē tādu awe? Tas ir, protams, ka tā ir tikai iztēle (un ieguvums no iztēles vispār ir skaidrs), bet kāpēc visas iztēles bez lielas acīmredzamas praktiskas jēgas nav līdzvērtīgas?
saiteatstāt nospiedumu

Comments:
[User Picture]
From:[info]adele_varbut
Date:19. Septembris 2017 - 20:28
(Link)
Iztēle nevar priekšstatīt transcendenci, jo par transcendeci nevar izveidot nekādu tēlu. Tēlu var izveidot tad, ja tā elementi ir vismaz iespējami doti pieredzē. Piemēram, spārnotu zirgu var iztēloties, jo tu zini, kā izskatās zirgs un kā izskatās spārni, un iztēlei atliek tos vien savienot.
[User Picture]
From:[info]french_mime
Date:19. Septembris 2017 - 20:28
(Link)
Man šķiet, ka pati daba iedveš bezgalības sajūtu because of not being able to fully explain and predict, kaut vai skatoties uz horizontu vai debesīm vai saulrietu, the olden people could not generate an account and therefore they were in awe (but they tried to generate just in case). Varbūt awe evolutionary purpose is exploration and creativity in order to successfully predict something inexplicable but in the case of humans it kind of got out of hand where we are trying to explain and predict things that are not related to our survival any more.
From:[info]hauf_milk
Date:19. Septembris 2017 - 23:12
(Link)
Priecājos, ka centies apgūt latviešu valodu. Tieši dzīvajā komunikācijā vislabāk var iegūt praktiskās iemaņas. Un noteikti nevajag kautrēties, arī ja šķiet, ka vēl pietiekami labi nesanāk.
Piemēram, man bija draudzene, kura pirmo laiku dzīvojot Rīgā, kautrējās no sava latgaliešu akcenta.
Ja apkārt nav tizleņi, tad Tev palīdzēs, palabojot kļūdas, un nekad nepasmiesies. Vienkārši nekautrējies.

Te ir arī bezmaksas latviešu valodas kursi. Tiesa gan, tikai rīdziniekiem, bet var jau piedeklarēties - tas neko nemaksā.
RUS:
https://www.riga.lv/ru/news/rizhan-priglashayut-na-besplatnye-kursy-latyshskogo-jazyka?10191
ENG (atradu gan tikai online kursus):
https://www.livelingua.com/project/peace-corps/Latvian/

[User Picture]
From:[info]french_mime
Date:20. Septembris 2017 - 00:41
(Link)
Thanx baby appreciate so much!
From:[info]hauf_milk
Date:20. Septembris 2017 - 02:05
(Link)
Npk. Galvenais ir nekautrēties. Tev viss sanāks.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:19. Septembris 2017 - 22:28
(Link)
Tas, ka dažādi ievaddati smadzenēs izraisa dažādus rezultējošos stāvokļus, taču ir triviāli. Savukārt tas, tieši kādēļ ievaddatu kombinācija X, Y procentiem subjektu (te ir svarīgi neaizmirst, ka šīs reakcijas nav universālas beyond the very basics), ar varbūtību P mēdz izraisīt stāvokļu kopu Q, ir atklāts un aktīvs pētījumu lauciņš.

Kā minimums tas ir atkarīgs no individuālajiem prioriem – atmiņām, uzkrātās pieredzes un tās radītajām ekspektācijām un asociācijām, utt.