making sense - [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

[31. Jan 2017|11:11]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
saiteatstāt nospiedumu

Comments:
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:1. Februāris 2017 - 00:50
(Link)
Cikliskums ir vērojams mikrodabā. Zvaigžņu etapi arī ir pārākgari, lai tos vispār apspriestu. Savukārt kosmoss ir mūsu viss, tāpēc par to vispār neko šajā sakarā nav iespējams pateikt.

Bet par tām kvalitatīvajām izmaiņām man vis interesantāk un jūs abi izvairāties par tām runāt, lai gan bieži par tām signalizējat.
Es personīgi neesmu redzējis tādas pagātnē un man ir lielas šaubas par to iespējamību nākotnē.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:1. Februāris 2017 - 08:35
(Link)
Well, zvaigžņu "dzīves" tiek apspriestas regulāri, jo tās var novērot visos to etapos. Ar Visumu kopumā, neapšaubāmi, ir daudz sarežģītāk, tādēļ par tā attīstības beigu posmiem šobrīd ir tikai virkne konkurējošu hipotēžu, kas visas aptuveni vienlīdz labi izriet no zināmās fizikas. Jāsaka gan, ka arī mikrodabā cikliskums ir tikai nosacīts, jo "barojas" no galīga un neatgriezeniski tērējošamies pieejamās enerģijas (t.i., pilnās enerģijas mīnus entropijas) daudzuma.

Par kvalitatīvajām pārmaiņām es (IMHO) nerunāju īpaši daudz, jo kvantitatīvās man ir dažādās ziņās relevantākas, pie tam to sakarā ir grūti izvairīties no individuāliem biasiem un filtriem (piem., manā "grāmatā" klasisks samērā nesenā pagātnē notikušu kvalitatīvu pārmaiņu piemērs ir globāla sakaru tīkla parādīšanās; YMMV). Kā nākotnē gaidāmu vai hipotētisku kvalitatīvu pārmaiņu apraksta piemēru vari palasīt jaunāko Hansona grāmatu.