Skaistule ([info]frikadele) rakstīja,
@ 2005-09-12 14:03:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry

Izbraucot uz Sejas pagasta laukiem sestdienas rita, es nemaz nenojautu, ka ta bus mana vismilaka nedelas nogale visa gada. Mes visi cetri ( [info]sarma , [info]sveetaa_seeta , [info]xiu_xiu  un es) tatad devamies uz kartupelu talku. Ieprieksejais vakars mazdruscin lika par sevi manit, tapec tad, kad esam izkapusi no autobusa, nolemjam atri aizskriet lidz Ramkalniem nopirkt ketcupu. Autobusu, protams, nokavejam, bet sastopam devinpadsmitgadigo bralenu Daini Liepinu ar masinu.Atri sagerbjamies kartupelrokamajas drebes, kas mums atklaj to, cik liela ir sarmites pecpuse. Sadalamies pa komandam, jo ar vecajiem kartupeliem (kas velak tika deveti gan par kartupelu kakam, gan ari tiem tika piedeveta sunu urina smarza) ir jamegina ievainot pretinieku komanda. Dzintris jau esot paspejis noticet, ka neieradisimies, tapec izlemis nedot kabatas naudu. Un neblaut, bet klusa balsi apgalvot "tu mani apkaunoji". Tatad mans kaujas parneris nemet ar kartupelu kakam, bet piegada tas reti. Kaut ari man ir precizs metiens, reti izdodas kadu savainot. Nosakam distanci - 10 metri. Aiz tiem vairs nedriksteja mest. Tas ir godigi.

Ielienam smilsu gravi, lai pasleptos no pieaugusajiem un izsmeketu pa tabakai. Tad dodamies lauku saljajaas pusdienas, lai Elina pec tam jau atri norunatu sev tanti, kura aizvedis majas. Tas nozime, ka mes paliekam tris berni, kuri draudzejas. Rokam, bet ari nemitigi meginam izvairities no darbiem it ka darot citus darbus. Piemeram, piesakamies sanest pirtij udeni, bet patiesiba aizlavamies aiz vecajam masinam izsmeket pa tabakai. Un fotografeties. Man nokrita masinas prieksa, un es ieraudziju motorinu. Vel mes gajam uz mezu skatities bedri ar verkiem. Nozelojami, ka tagad tur bija palikusas tikai plastmasas pudeles. Nebija vairs verku, ar kuriem ievilkt Bajaru majas elektribu. Izradas, ka viens lauks ir jau norakts, tapec paspejam tiesi laika, lai nodziedatu "Lai slava kartupelu laukam, kad vins ir norakts!" (to visu jadzied Padomju savienibas himnas melodija). Mazaja lauka atrodam peliti (apzinati lietoju pamazinajuma izteiksmi, lai jus nejauktu ar Elinu), kas ir mazliet lielaka par odu. Atodam kakim (tur bija kakeni ari, kuri auga katru stundu arvien lielaki. un teica "mjau, mjau, mjau", gove teica: "mu, mu, mu), kakis ruuca uz mums.

Jau kops pusdienlaika mes gaidam ari Arti Kamalu un Tomu Kikutu, tomer palenam sak likties, ka vini nekad nebeigs windovu ieinstalet. Iekapjam gravi, lai dzertu Bonus brendiju un gaiditu, kad iekursies pirts. Nemitigi sevi izklaidejam ar intervijam, lai tas ierakstitu, tad atkal noklausitos. Dominejosais interviju jautajums ir "ka tev garsoja pusdienas?" Es visus mudinu iet lasit senes, jo man kabata ir tiesi tik liels kartupelis kaa gatavo Lemona. Es gribu tadu vakara pagatavot. Nu, labi, bet mes neejam. Ejam pirti labak. Konkreti izperamies, panemam somas un dodamies preti abiem ieprieksminetajiem puiseliem uz Sejas pagasta veikalu.

Veikala notiek mans celojuma notikums numur1 - es iepazistos ar Aivara Vilipsona meitu. Pati eju vinai klat un iepazistos, tad vina aizbrauc ar riteni prom. Ne jau manis del. Artis un Toms ir loti piedzerusies (ka tas varetu gadities, ja alkohola cenas tur svarstas 0,25-0,50 santimiem). Atpakalcela mes ar Arti mazliet atpaliekam, lai apskatitu kapus, un es noticetu, ka vinam ir absoluta dzirde). Artis Sarmites radiniekiem atstaj tiesi tik labu iespaidu, cik var atstat puisis, kuram rasols krit ara pa muti nemitigi.

Sakurinam ugunskuru, lai tur saceptu tupenus. Kukjis ir loti uztraucies par to, lai mes nepipejam, bet Edgars vinu, protams, nomierina, sakot, ka visu pieskatis. Vinam vispar izveidojas vislabakais kontakts ar vecakiem un omam, to es saprotu tad, kad no rita, ieejot ar vinu kopa istaba, vini visi sarunajas par tadam lietam, kas man ir pilnigi svesas. Viniem ir savi noslepumi. Tatad sataisijam gulvietas tur augsa, kur bija jatiek pa trepem. Un gajam cept tos kartupelus. Es gan nemaniju, ka tos kads ceptu. Atbrauca vel virs ar zilo lakatinu un Saila, kurai Artis pastastija, ka vina visiem te nepatikot. No rita pie kafijas kruzes gan atkalajas, ka ta nav taisniba un visiem vina ir patikusi. Nu, loti jau ari ne. Vards pa vardam, joks pa jokam, mes attopamies pirti pie degosa krekla. Vins deg loti, bet neviens necensas neko darit. Viena dzirkstele uzkrit man uz pirksta un izdzdzina tur pamatigu caurumu. Ar tomu norunajam rit no rita celties pamatigi agri, lai brauktu spelet basketbolu uz vinam piederoso sporta zali. Toms ari nemitigi zagojas. Lidz mes dodamies gulet. Toms laikam ir liekais, tapec nespej atrast sev vietu. Un no rita tiek atrasts pilnigi aprakts ar sienu, bez segas, lienot ara ka kakjis.

Tomer nakts notikumu ar to vien nebeidzas. Visu ieprieksejo dienu es meginaju kaut ka izdomat veidu kaa ieraudzit Sarmites lielo dibenu. Tas man neizdevas, jo vina atteicas ar mani doties uz pirti un ta. Tomer peksni, kad nokapu leja bedre, kur vini abi ar Arti guleja, es to ieraudziju pavisam skaidri. Mani mudinaja zinkariba ari pacelt segu. Kad to beidzu darit, ieraudziju ari eregetu Arta peni. Gaju atpakal, ko tur vairs. Nakts notikumos ietilpst ari pazudis Toma telefons un kurpe, bet par to mes uzzinam tikai no rita.

Kamer mes ar Edgaru dodamies uz veikalu pec produktiem, Toms rok ar daksu. Kurpi tomer atrod, jo ta vinam ir loti nepieciesama, lai pec paris stundam dziedatu tenora partiju baznicas kori. Panemam lauku produktus un dodamies prom. Viss gan ievelkas, jo alkohols veikala maksa 0,25-0,50 santimu. Mikroautobuss ari neierodas, tapec beidzot nolemjam sakt lietot lidzpanemto gitaru. Dziedam tur visadas. Dziesmas. Sezot zals plekiti pie kluba 5. Mes ar Tomu vinu nedaudz sasmerejam ar olam. Ta jau dara. Cietumu virs mums aizrada par neprasmigu spelesanu, tomer turpinam to darit. Ierodas ari [info]milk , vina jau tur netalu dzivot tomer. Visi kopa nolemjam veidot realitates sovu "Beznauda". Tas ir ta, ka saliek visas naudinas man plauksta, bet es ar tam dodos uz veikalu, lai izteretu, vel paliekot pardevejai parada piecdesmit santimu. Paliekam nedaudz mulka loma, jo peksni atbrauc milk masina, kas aizved ari Arti un Tomu. Beznaudu turpinam trijata, jo Arti izbalso del noteikumu neieverosanas. Proti, vins ir pietaupijis diezgan pravu summinu naudas. Toms aiziet lidz ar vinu. Pa celam aiziet ari Edgars, jo nevar izturet to, ka nemitigi gribam apsesties un sniegt intervijas. Nirgajoties pasas par sevi, meginam nostopet masinas. Visi lidzpanemtie lauku produkti ir izsmerejusies gar manam kajam. Bet peksni tas patiesam izdodas. Nostopejam virus, kuri klausas visadas latviesu blices un dod mums sampanieti. Iebraucot galvaspilseta, peksni noklustam Nacionalaja teatri, kur dudina prasa, kurs balkons mums ir. Es saku, ka tresais. Vina saka: "otrais, ja?" es saku, ka ja. teatri tomer nepaliekam, bet es lenam dodos preti uzvarai, jo sarunaju Katinu, kas aizdod man naudu. Es esmu uzvarejusi! Pari palikusi nauda vel noder hotogam. Salati gan nesanaca.

 



(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


(Anonīms)
2005-09-12 15:26 (saite)
es tagad to keksu cepsu. lai gan gribeju, lai mamma noperk savadaku, sim ir tikai udens japielej.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?