wildflower ([info]fermenta) rakstīja,
@ 2009-02-26 21:29:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:dg

Kā ir ar degū aktivitātēm naktī?



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]almost_an_angel
2009-02-26 21:32 (saite)
Tev ir/būs degū?:)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]fermenta
2009-02-26 21:38 (saite)
Nav zināms.
Vienkārši gribās ko mīļu un pūkainu. Šodien kā parasti vazāju mīļoto pa zooveikalu, kur viņš izteicās, ka no pēdējā apmeklējuma viņam degū esot iepaticies...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]_riot_
2009-02-26 21:40 (saite)
Hei, maniem degu ir trīs gandrīz divas nedēļas veci mazulīši, kuriem vajadzēs mājas ;) Ja viņiem ļauj iztrakoties pa dienu, piemēram, ja ir skrienamais ritenis un viņus izlaiž no būra paskraidīt pa istabu, tad naktīs ir miers.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]fermenta
2009-02-26 21:48 (saite)
Hm, izskatās, ka mīļotais vīrietis tam šobrīd piekrīt. Noteikumi gan ir drastiski un ir solīts viņus lidināt ārā pa logu pie tuvākajām nepatikšanām. Un vēl ir jāatrod vieta, kur nolikt būri.
Kā viņiem ar smakām, cik bieži sanāk būri tīrīt?
Un pārtika kāda? Grauzējiem domātā?
Izlaisti no būra tie neķeras pie vadu graušanas pie pirmās iespējas?
Un vai rokās nāk paši? Lai gan tas noteikti atkarīgs no audzināšanas.
Un vai labāk ir viens vai kompānijā divi?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]_riot_
2009-02-26 22:30 (saite)
Maniem degu ir būris, kas ir daudz DAUDZ par lielu diviem nelieliem dzīvnieciņiem, tāpēc nesacūkojas tik ātri, bet toties viņiem ir nelāgs paradums šausmīgi nocūkot koka plauktiņus, tos sanāk tīrīt ļoti bieži, citādi smaka pavisam nelāga. Tagad ir arī speciālas degu barības zoo veikalos, kad es nopirku savējos, tad degu barība pie mums vēl nebija un degu ieteica barot ar šinšilu barību, tad tās abas der. Viņiem nevarot dot augļus cukura dēļ, jo lielākajai daļai degu esot diabēts. Graušana... Protams, kā jau visi grauzēji, apskrubina to, kas ceļā pagadās. Mans degu pāris iznīcinājis nav neko, tikai nogaršojis :D Jā, tā rokās nākšana noteikti atkarīga no audzināšanas. Zoo veikalā kad paņem, viņi jau diezgan palieli un pa rokām šamējiem nepatīk (kgan ja palaiž pa istabu, manējie nāk pie manis, kāpelē pa muguru un sēž uz pleca :), pagājušie mazuļi izaudzinājušies par baigajiem mīļajiem bubīšiem :) Un tas saistās arī ar to, vai ir viens degu vai divi, jo viņiem vajagot sabiedrību. Ja nesanāk pietiekoši laika daudz čubināties ar degu, tad labāk divus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]fermenta
2009-02-26 23:07 (saite)
Tev nav kāda viņu bilde, ko varētu man atsūtīt?:)
Cik lielus viņus no mammas var atšķirt?
Trusim un jūrascūkai kaltējām rupjmaizi un devām vēl grauzt, degū arī ko papildus var dot? Un kā ir ar kaļķi/minerālvielām un vitamīniem?
Tu rakstīji, par plauktiņu, tad kā saprotu, viņiem vajaga kāpelēt?
Smiltis arī ir vajadzīgas kā šinšillai?
Un kā viņiem ar gulēšanu? Mitinās mājiņā-migā?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]_riot_
2009-02-28 10:32 (saite)
Dažas bildes vari apskatīties manā dienasgrāmatā, šeit, šeit un šeit. Bet, protams, ja vēlies, aizsūtīšu vēl bildes :)
No mammas atšķirt viņus var 4-6 nedēļas vecus, it kā labāk 6. Pagājušoreiz ap to laiku arī paņēma visus. Pagaidām viņiem divas nedēļas, vēl barību neēd.
Maniem degu šausmīgi patīk grauzt ābeļu zarus, vienalga, ziemā vai vasarā, ar lapām vai pumpuriem vai vispār bez, mizu noēd dažu minūšu laikā. Rupjmaizi neesmu mēģinājusi dot, nezinu :D Mēs viņiem ik pa laikam ieliekām šinšilām domātu graužamo akmeni, zini, ir tādi rozā un tml krāsās, ko pie restītēm piestiprina.
Kāpelēt kā jau visiem grauzējiem.
Smiltis ir vajadzīgas, un tās pašas šinšilu smiltis. Mazgājas :) Sākumā saviem degu es pirku jau gatavas migas no siena, tādas apaļas mājiņas, bet viņi tās iznīcina apmēram divu dienu laikā. Tagad viņiem ir burka, regulāri ieliekam būrī sienu, tad paši sataisa migu. Dažreiz guļ migā, dažreiz uz plauktiņa.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]fermenta
2009-02-28 17:10 (saite)
Zini, laikam jau, ka man pārīti kārojās. :) Ta, lai viņiem divatā ir pa dienu ko sadarīt.
It kā jau pat izspriedām, kur noliksim būri.
Šovakar pašā vakarā vēl pēdējo reizi galīgi noprasīšu vai tad man ļauj, bet tā kā viņš par šo ieceri jau ir pastāstījis savai mātei, tad domāju, ka tas viss tā arī paliek.
Kā viņiem ar dzimumiem? Tik maziem jau laikam vēl nevar noteikt, bet arī diviem brāļiem būtu kopā tīri labi jāsadzīvo.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]fermenta
2009-02-28 20:55 (saite)
Palasīijos internetā par viņiem. Tagad sāku domāt par būri. Bijām plānojuši izmantot izbijušo truša būri. Tagad lasu, ka viņi varot sagrauzt plastmasu, bet tam būri ir pamatne no plastmasas un tālāk restes.. Tagad apjuku, vai tādā viņi var mitināties.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]_riot_
2009-03-01 15:27 (saite)
Dzimumus vēl noteikt nevar, pagājušoreiz tas man sagādāja problēmas arī pēc pāris nedēļām, bet kaut kā jau tikām galā :D Katrā ziņā, tā ka viņi ir 3, tad vismaz 2 būs viena dzimuma pārstāvji. Un tas būtu patiešām jauki, ja jūs ņemtu divus, tad arī visi trīs mazulīši jau būtu atraduši mājas :)
Par būri... Man ir milzīgs šinšilu būris, apakša, protams, ir no plastmasas. Tas gan jau atkarīgs no tā, cik bieza plastmasa. Tādas lietas kā smilšu kastīti (vanniņu) no plastmasas viņi var iznīcināt diezgan viegli, bet būra kastei vēl nav ķērušies klāt. Gan jau nesagrauzīs ;D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]fermenta
2009-03-01 19:32 (saite)
Jā, izskatās, ka mēs divus no mazuļiem kārosim :) Mums tev par viņiem kādas naudiņas vai konfektes vai vienkārši labas mājas mazuļiem jānodrošina?
Kā ir ar teritorijas iezīmēšanu? Viņi rokās paņemti ar to nenodarbojas?
Cik bieži viņi tev pārojas? Nav tā, ka visu laiku, kā vieni mazuļi izaudzēti jau nākošie tiek gaidīti, kā tas mēdz gadīties ar grauzējiem?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]_riot_
2009-03-01 19:39 (saite)
Ka tik mazajiem labas mājas :)
Nē, rokas "iezīmējuši" man nav ne reizi :D Ir, protams, gadījies pāris reizes tā, ka kādam džinsus nejauši sašmucē, bet nu tīšām viņi tā nedara :)
Es lasīju internetā, ka esot vai nu tādi degu pāri, kam mazuļu vispār neesot un tādi, kuri gaida vienus pēc otriem. Manējie tādā gadījumā ir izņēmums, viņiem mazuļi pirmoreiz bija pirms diviem gadiem 15. februārī, un šogad 14. februārī :D Trakākajā gadījumā var būt mazuļi četrreiz gadā, jo degu mamma viņus trīs mēnešus gaida.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]fermenta
2009-03-02 10:49 (saite)
Tad jau pēc kādām pāris nedēļām brauksim pakaļ :)
Zooveikalā tad varu meklēt speciālo degu barību. Smiltīm ir paredzēta speciāla vanniņa? Bet tā tiek atstāta būrī visu laiku, vai ielikta uz izņemta, lai viņi to nepiešmucē? (Domāju, kas līdz tam jāiegādājas, lai būri iekārtotu)
Vēl man droši vien jāatrod kāda kastīte, lai viņus attransportētu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]_riot_
2009-03-02 13:42 (saite)
Starp citu, pagājušonedēļ es ari Rimi redzēju kaut kādu degu barību.
Smiltīm tās, šķiet, ir īpašas vanniņas, principā jau tāda pati kā kaķim, tikai mazāka, galvenais lai būtu ar apmalēm kaut kādām, citādi smiltis pa visu istabu :D Savējiem vanniņu neņemu laukā, nepiešmucē vairāk kā pārējo būri, pietam viņiem tur patīk norakt barību :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]fermenta
2009-03-02 13:46 (saite)
Par to barības norakšanu, lasīju, ka viņi veido krājumus un ir ieteicams barot katru dienu iedodot noteikto devu. Tikai, vai viņi dienu vai divas var padzīvot vienatnē visu iedoto barību kur nenoslēpjot, jo mēs tomēr brīvdienās mēdzam braukt pie vecākiem ciemos un te īsti neviena nav, kas viņus pieskatītu un pabarotu tad.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]_riot_
2009-03-02 14:03 (saite)
Manējiem ir divi trauciņi (pie viena citādi norisinās kariņi), un tad no rīta ieberu gandrīz pilnus. Gan jau, ka var iztikt. Galvenais, lai viņiem būtu ūdens un tad jau kaut ko viņi arī no tiem krājumiem izzvejos.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]fermenta
2009-03-02 14:08 (saite)
Šobrīd nevaru vairāk izdomāt jautājumus, ko gribētu noskaidrot :D
Ja tādi uzradīsies noteikti prasīšu. Bet principā tad atliek vien gaidīt, līdz mazie pieaugas un man tikmēr iekārtot viņiem mitekli.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]_riot_
2009-03-02 14:25 (saite)
Mazliet paaugsies, tad noskaidrosim par dzimumiem :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]fermenta
2009-03-02 14:29 (saite)
Par to vakar ar mīļoto spriedām, kad Tev vaicāju par to pārrošanās biežumu, jo divas meitenes jau labi sadzīvo, bet vai nav labāk pārīti nekā divus puikus, kuri katrs savu teritoriju gribētu...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]_riot_
2009-03-02 19:03 (saite)
Nu par to, cik kura dzimuma pārstāvju tur būs, es neko nevaru pateikt, bet, cik dzirdēts, arī divi puikas labi sadzīvo, ja no pašas bērnības jau kopā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mirror_image
2009-02-27 01:51 (saite)
Man ar tāds knipucis Kuldīgā ir. Būri mamma tīra aptuveni reizi divās nedēļās, jo šamais īpaši nesmird, bet nu kaut kāds aromāts viņam ir.

Barība veikalos nopērkamā, vēl mamma dod nedaudz kokosriekstu rīvētu, nedēļā kādu riekstiņu, sēmenītes, ķirbju sēkliņas, šams vēl traks uz kaltētiem burkāniem un pieneņu lapām. Man teica, ka pavisam nelielos daudzumos var arī kaut ko saldu, bet, kad iedevu šamam vīnogas gabalu, paņēma, paošņāja, paskatījās uz mani ar ļoti aizvainotu skatienu un aizmeta :D Mazus maizes grauzdiņus ar raušanu izrauj no rokām. Jo garšīgāku pārtiku iedod, jo tālāk no tevis aizskries apēst :D

Vadu graušana bija baigā problēma. Palaist pa istabu īpaši nevarēja, jo bija jāpaslēpj visi vadi un baigi pacietīgi jāgaida, kad nāks atpakaļ. Ja sēdēju gultā un runāju pa telefonu, tad nāca klāt, skraidīja pāri un bakstījās, bet tiklīdz bija klusums, tā viņš aiz skapja prom un tad var paiet vairākas stundas, kamēr izdodas ievilināt būrī. Ja gribi kā bužināmu zvēru, tad ņem vienu, lai vairāk pie tevis pierod. Ja paņemsi divus, tad viņi tusēsies vairāk savā starpā. Manējais gan tāds kautrīgāks un bailīgāks bija, bet draugam puika praktiski visu laiku, kad saimnieki bija mājā, skraidīja pa istabu, līda klēpī, aizmiga uz kājas.

Knipucim nekāda midziņa nebija, viņam patīk gulēt uz parasta koka plauktiņa vai savā smilšu vannā. Viņam ir mīļzeķīte (parasta zeķe, kurai pazudusi "otrā pusīte"), citreiz viņš ieritinās uz tās un pat dīvainā kārtā apsedzās :D

Vispār jau jauki ar šamo. Kad aizbraucu uz mājām, atcerās mani un čivina kā putniņš. Ja ar kaut ko neapmierināts, tad ņurdoši čivina un murkšķ. Ja sabīstas, mēdz spalgi un skaļi iespiegties, bet šitas gan baigi reti.

Un tā sejas izteiksme, kad viņam kasa vēderiņu!!! Vienkārši fantastiska. Paceļ to vienu savu ķepiņu uz augšu, lai vieglāk tiec klāt, kad kasi pazodīti, tad piešķiebj galviņu uz sāna un smaida pa visu seju. Nu dikti fifīgi ^^

Sailgojos pēc savējā...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]fermenta
2009-02-27 19:04 (saite)
Viņš "sarunājas"? Nu tā, ka aktīvi un apzināti izdvešs skaņas? :)
Tikai domāju, ka viņi ir maziņi, kā īsti tādu samīļot, bet tur kā Tu minēji, jākasa pavēdere.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]_riot_
2009-02-28 10:33 (saite)
Runājas, runājas viņi :) Starp citu, viņiem arī patīk, ja pakasa aiz austiņām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?