: who's that girl? -

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi

Links
> the cut
> fashion telegraph
> more life

Marts 10., 2015


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
11:23
un parunāsim par manu mīļāko garšvielu virtuvē - par sāli. labi, es zinu, ka bērt sāli uz majonēzes nav pats labākais, bet tie ir pavisam īpaši gadījumi. un es kaut kā nudien agrāk nebiju interesējusies, kāpēc tad to sāli par tādu bubuli pataisījuši. paaugstinot asinsspiedienu un holesterīna līmeni. bet tas, ko es biju palasījusi, bija vienkārši raksti par sāli (no ķīmiskā aspekta), un, karoče, paliku vēl lielākā neizpratnē. es neteikšu, ka sāls ir visa pamatā. but pretty darn close. un tad pagājšnedēļ manā pastkastītē iekrita raksts numur 1, ka "sāls varbūt nav nemaz tik melns kā to mālē".

šis te raksts, piemēram, vispār beigās saka -

Some studies have found that low sodium levels were associated with increased risk of heart failure.
Others suggest that a low sodium-to-potassium ratio may be the key to heart health.

varu piebilst, ka manam brālēnam bija heart failure.
pirms tam viņam tika izrakstīta bez-sāls diēta.
just sayin'.

labi, es nekad neesmu daudz klausījusies, jo man organisms vienmēr ir ņēmis sāli pretī un bez nekādas ūdens aiztures organismā. es gan nesaku, ka tāpēc jāēd čipsi.
bet ja vien organisms nav piemēslots ar nezin ko, manuprāt, viņš tīri labi sajēdz, cik sāls viņam vajag.

(8 with milk | cup of coffee?)

Comments:


[User Picture]
From:[info]shiry
Date:10. Marts 2015 - 11:47
(Link)
Man gandrīz kaut kā šķiet, ka visas šīs nost-ar-sāli akcijas ir puvušo rietumu dzīvesveida problēma, jo vai tad visvairāk sāls netiek sagrūsts tieši visos pusfabrikātos, processed-foods un našķos? Correct me if I'm wrong, bet laika (un bieži vien arī naudas) taupīšanas nolūkos liela daļa pirmās pasaules iedzīvotāju pārtiek no kaut kā, kas tikai mikroviļņos jāatsilda vai ko var dabūt tuvākajā drive-through, vai, labākajā gadījumā, kādā puslīdz jēdzīgā ēstuvē, kur gribēdams nevari izsekot visam, ko tev ēdienā saliek.
Mums tomēr joprojām stipri izplatītāka ir ēstgatavošana mājās from scratch, un tur jau stipri grūtāk ir to ēdienu piegānīt. Nu, izņemot visādus vegetu mīļotājus, jā.
[User Picture]
From:[info]f
Date:10. Marts 2015 - 13:09
(Link)
nujā, bet es atceros jau kopš vellsviņcik gadiem man visi radinieki bolījuši acis, redzot, ka beru sāli uz ēdieniem, un neviens jau mani neklausa, ka baltā nāve ir cukurs, nevis sāls, šņuk!
[User Picture]
From:[info]f
Date:10. Marts 2015 - 13:13
(Link)
(c)
No obsessive counting of milligrams required:

Eat real food.
Add salt whenever appropriate to make your food taste good.
That’s it.
[User Picture]
From:[info]martcore
Date:10. Marts 2015 - 11:47
(Link)
mani atkal baigi interesē piparu tēma, kā var padarīt ēdienu ļoti pikantu, bet nepārpiparot ar sekojošo ugunsvēmēja pūķa lismu izdvešanu - visu laiku čujs, ka blakus pipariem jābūt kaut kādam ar asuma līmeņa ierobežošanu saistītam materiālam, bet kādam, nezinu, ne taču eļļai, drīzāk garšvielai
[User Picture]
From:[info]str
Date:10. Marts 2015 - 12:48
(Link)
1912. gadā ASV farmaceits Skovils[5] izveidoja čili asuma mērvienību — Scoville Heat Units.[6] Skaitlis apzīmē, cik reizes čili pipara ekstrakts jāatšķaida ar cukurūdeni, līdz kapsaicīnu vairs nevarot sagaršot. Saldus piparus apzīmē ar "0", halapenjo piparus skalā apzīmē ar 2500-5000, bet tabasko[7] un kajennas piparus — ar 30 000—50 000. Visasākie esot habanerosa pipari, kurus skalā apzīmē ar 100 000—300 000. Skalas diapazons skaidrojams ar garšotāja subjektivitāti. Čili izmērs ir asuma pazīme, jo lielāks čili pipars, jo maigāks. 80% kapsaicīna esot sēklā un membrānā.[8] Apgalvots, ka ne vienmēr svaigais čilli ir asāks par kaltēto.
[User Picture]
From:[info]f
Date:10. Marts 2015 - 13:08
(Link)
nu, piem, asums, ko var dabūt no asajiem pipariem (ne kajennas), atšķiras no melnajiem, maltajiem. a ja mājās pagatavo adžiku, tas atkal ir pavisam cits asums. bet citkārt, moš vienkārši japievieno kāda "maigā" garšviela. nu, vai ananāss (saldskābā mērce ar ananāsiem, ņamm!) :)

[User Picture]
From:[info]zan
Date:10. Marts 2015 - 19:54
(Link)
Esmu lepns sāls advokāts.
Reiz māte pierunāja uzsākt kaut kādu bezsāls diētu, kuras rezultātā trešajā dienā pamodos ar pilnu vēderu gan, bet slimnīcā un ar sistēmu rokā. Izrādās tiem ar miroņu asinsspiedienu sāls ir absolūti nepieciešama.
Morāle? Kā var nesālīt?!

(Tieši nupat vakariņas sasālīju :) )
[User Picture]
From:[info]f
Date:11. Marts 2015 - 09:34
(Link)
šķiet, šis ieraksts nupat ir nopelnījis tagu "empīriski pētījumi" :)

oij, es arī sālu visu, ko varu.
bet! fun fact - aizbraucu uz sākumskolu (kur mazi bērni mācās; gribu to izsvērt) pusdienās (izrādās, te drīkst un ne visur visus pieaugušos bērnu klātbūtnē uzskata par pedofīliem). es mīlu sāļus ēdienus. vienmēr visur pievienoju sāli. a šite viss bij' pa manai gaumei un vēl labāk :))

> Go to Top
Sviesta Ciba