|
|
|
Marts 10., 2015
str | 12:48 1912. gadā ASV farmaceits Skovils[5] izveidoja čili asuma mērvienību — Scoville Heat Units.[6] Skaitlis apzīmē, cik reizes čili pipara ekstrakts jāatšķaida ar cukurūdeni, līdz kapsaicīnu vairs nevarot sagaršot. Saldus piparus apzīmē ar "0", halapenjo piparus skalā apzīmē ar 2500-5000, bet tabasko[7] un kajennas piparus — ar 30 000—50 000. Visasākie esot habanerosa pipari, kurus skalā apzīmē ar 100 000—300 000. Skalas diapazons skaidrojams ar garšotāja subjektivitāti. Čili izmērs ir asuma pazīme, jo lielāks čili pipars, jo maigāks. 80% kapsaicīna esot sēklā un membrānā.[8] Apgalvots, ka ne vienmēr svaigais čilli ir asāks par kaltēto.
|
Reply
|
|
|
|
|
Sviesta Ciba |