extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2019-09-28 12:00:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
737 Max
Es ļoti biju gaidījis uz šo secinājumu, ka ir nopietni jāizvērtē, kā tiek izstrādāta darba vide dažādu sistēmu lietotājiem, lai samazinātu kritisku kļūdu iespējas.

Grūti iedomāties, kāpēc aviācijas inženieri tam nepievērsa uzmanību, bet citās, mazāk svarīgās sfērās lietas ir daudz sliktākas. Protams, tirgotāji cenšas izveidot savus izstrādājumus un programmas ērtas un pievilcīgas, lai tās pirktu, tāpēc nav īsti saprotams, kāpēc tik bieži ir jālieto slikts lietotāju interfeiss. Varbūt tāpēc, ka vairums cilvēku neaizdomājas, ka tas, ko viņi lieto, ir diezgan sūdīgi uztaisīts.

Viens iemesls, kāpēc Boeing neuztaisīja labu sistēmu, varēja būt ārpakalpojumu izmantošana, tādējādi pazaudējot profesionālos resursus. To arī var bieži vērot citos projektos. Piemēram, kad parādījās datori un visi cilvēki varēja sākt drukāt tekstus. Šo programmu izstrādātāji neko nezināja par labas ortogrāfijas principiem, tāpēc neparedzēja ērtas iespējas, kā ievadīt apaļās pēdiņas vai domuzīmi utml. Un joprojām lietotāji tam vienkārši nepievērš uzmanību, radot neizskatīgus tekstus, vai arī to lietošana ir samērā liels čakars.

Par citu gadījumu ar navigatoru interfeisu es jau rakstīju. TomTom ir daudz detalizētāk izstrādāts, paredzot visbiežākās lietotāja kļūdas, kamēr google maps izskatās pievilcīgāk, bet satur lielus apdraudējumus kritiskās situācijās. Es nespēju iedomāties, kāpēc google ar saviem resursiem nevar uztaisīt labāku lietotni. Iespējams, ka šeit arī ir tā pati lieta, ka profesionāļi ar pieredzi netiek novērtēti, jo lētāk ir paņemt jaunu programmētāju Indijā vai Ķīnā.

Universitātē mums bija uzdevums izstrādāt zāļu iepakojuma etiķeti. Un mana pirmā doma bija – hei, tā taču ir vesela zinātne, kā veidot iepakojumu, un tur droši vien ir arī vesela kaudze ar noteikumiem, sliktas vai labas pieredzes, mārketinga apsvērumiem utt. Lai to izpētītu, paies dienas vai pat nedēļas. Kā lai mēs to visu izdarām stundas laikā, bez jebkādiem informācijas avotiem vai paskaidrojumiem? Bet šķiet, ka pat pasniedzējiem attieksme bija – vienkārši taisiet pēc savas izjūtas, jo tas ir iekļauts mācību programmā un punkts. Es personīgi domāju, ka tā nav pareiza pieeja – var jau paspēlēties, bet vismaz bija jādod informācija, ka reālā dzīvē tas ir jādara profesionāļiem. Tā parasti notiek, bet pēc tirdzniecībā redzētā, var just, ka arvien biežāk arī preču etiķetes veido nekvalificēti cilvēki. Nez vai ietaupītā nauda ir tā vērta?


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?