extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
Tieši to mums arī nevajag – lai vairāk cilvēku strādātu ārzemēs. To jau tā ir pārāk daudz, un šī masu imigrācija jau radījusi lielas problēmas pašā ES. Nav noslēpums, ka Breksits lielā mērā ir atbilde pārāk lielajai imigrācijai no ES.

Es saprotu, ka tieši tev vai tavam uzņēmumam tas būtu finansiāli izdevīgi, ka var ērti atbraukt kāds speciāls, bet paskaties uz šo lietu plašāk. Šobrīd ja tu nevari šo speciālistu dabūt šeit, tad tas dod iespēju kādam vietējam speciālistam. Jā, viņš varbūt nav tik labs, bet viņam var rasties iespēja, kas citādi nebūtu pieejama.

Tūrisms arī nav nekāda labā lieta. Tas var būt tāds pats lāsts kā nafta, jo novirza vietējos resursus un darbaspēku uz tūristu apkalpošanu, tādējādi kavējot citu nozaru attīstību, kam var būt lielāka noderība attīstībai. Es tieši par šo domāju, redzot Tenerifes situāciju, kur 30% ienākumu ir no tūristiem. No vienas puses viņiem ir labāka finansiālā situācija nekā citur Spānijā, pat samērā laba infrastruktūra visā salā, bet citas nozares klibo. Tur pat ir arī universitāte La Laguna pilsētā, bet ar iegūto izglītību ir grūti atrast darbu. Bezdarbs ir ļoti augsts un cilvēki ar labu izglītību spiesti strādāt bāros vai viesnīcās, jo tādas ir vairums pieprasīto darba vietu. Ja citās nozares vēl var apgūt jaunas tehnoloģijas, attīstību, veidot karjeru, tad darbs tūrisma sektorā ir kā strupceļs, jo būtībā jau nekas nemainās. Ja tev bija restorāns pirms 50 gadiem, tad arī šodien tas būs tikai restorāns ar tādiem pašiem veicamajiem manuāliem darbiem.

Par A1, pat bez visas statistikas paskaties pie Rīgas, ar kādiem mašīnas numuriem vairums brauc? Vairums vienmēr ir bijis ar LV. Ja tas lielākoties būtu būtu tranzītam, tad būtu daudz vairāk citu valstu numuri.

Es nesaku, ka globāla kustība ir principā slikta. Bet šeit ir jautājums par to, kādā apjomā tā ir labvēlīga, un kad jau tā rada nevēlamas sekas. Mēs to īsti nezinām, jo mums nav šādas reālas pagātnes pieredzes. Vairums lielās imigrācijas pagātnē vienmēr bija saistītas ar kariem. Bet citādi tā bija ļoti maza apjoma – pretējā gadījumā neeksistētu ģenētiskās atšķirības starp tautām. Mēs pārāk viegli esam pieņēmuši dogmu, ka nekontrolēta brīvā kustība ES robežās ir viennozīmīga pozitīva, un ignorējam to, ka var būt arī daudz negatīvo seku – gan individuāli – vairums neseno imigrantu UK nejūtas ērti – gan arī sabiedrības līmenī – rodas spriedze starp vietējiem un imigrantiem.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?