extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2023-05-07 16:51:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
randomizēti pētījumi svara samazināšanai
Ir cilvēki, kas argumentē, ka tas, ka ieteikums lietot maskas, nav devis vērā ņemamus rezultātus, ir nebūtiski, jo maskas strādā, ja cilvēki tās lieto pareizi.

Bet tā nav pareizā pieeja, jo cilvēku spējas vai vēlmes sekot norādījumiem ir ļoti būtiskas terapijas nozīmēšanā.

Šobrīd ļoti liela problēma ir iedzīvotāju aptaukošanās. Lielāka problēma tā ir ASV, bet kļūst aizvien nozīmīgāka arī Eiropā, UK un Latvijā. Būtībā var teikt, ka badošanās strādā. Ir visādas nianses, nepareizi badojoties var sabojāt veselību vai nesaņemt vajadzīgās uzturvielas. Bet ir dažādas programmas, kur tas viss tiek ņemts vērā.

Kāpēc ārsti tomēr cilvēkiem ar lieko svaru reti paraksta šādu terapiju? Galvenais iemesls ir tas, ka tās nestrādā. Cilvēki nespēj vai negrib tās ievērot. Daži ir spējīgi, bet vairums ne, tāpēc ārstiem nevajag tērēt laiku un pūles. Cilvēks pēc neveiksmīgas terapijas var justies vēl sliktāk nekā ja būtu pieņēmis savas nepilnības.

Bet dažreiz aptaukošanās tik ļoti kaitē dzīves kvalitātei, ka ir kaut kas jādara. Var veikt bariatrisko operāciju, kurā tiek izveidota eja pa tiešo no barības vada uz zarnām, apejot kuņģi, tādējādi ievērojami samazinot pārtikas daudzumu, ko cilvēks var vienā reizē apēst. Tai ir viduvēji rezultāti, tomēr daudzi cilvēki ir pateicīgi par to. Tomēr operācijām ir risks, un resniem cilvēkiem jo īpaši. Nesen ziņās bija par vienu slavenību, kura nomira šīs operācijas laikā. To var darīt tikai ļoti smagos gadījumos.

Es nezinu, vai šī operācija ir pētīta randomizētos pētījumos, bet jaunās pretdiabēta zāles kā semaglutīds vai tirzepatīds, kas ierobežo apetīti un izrādījās lielisks un samērā drošs līdzeklis, lai novājētu, šādos pētījumos tika pierādīts, kā efektīvs. Nav brīnums, ka šīs zāles ir kļuvušas ārkārtīgi populāras valstīs ar lielu aptaukošanās problēmu. Protams, to ilgtermiņa drošuma riski vēl nav pilnībā izvērtēti, un šīs zāles šobrīd ir dārgas, tomēr jau tagad ir zināms, ka tās ir labākas par vienkāršu ieteikumu badoties.

Tirgus ir pilns ar dažādiem viltus produktiem un uztura bagātinātājiem, par kuriem tirgotāji sola ātru novājēšanu. Nevienam no tiem nav pierādītas efektivitātes, izņemot šīm jaunajām zālēm – jo to efektivitāte ir pierādīta randomizētos klīniskajos pētījumos ar placebo kontrolgrupu. Ir laiks pacensties saprast, kā medicīnā strādā pierādījumi un kāpēc randomizētie pētījumi ir vislabākie.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]formica
2023-05-07 22:40 (saite)
Pharmas arsonisti atkal teelo pazharniekus...

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36508737/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28053201/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34970224/

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?