extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2022-01-31 18:54:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
nēģeris
Attiecībā uz šo valodas ekspertu atzinumu man šķiet viņi neņem vērā to, ka valoda mainās un to, ka visbiežāk valodas izmaiņas notiek cilvēku nezināšanas vai kļūdu dēļ. Cilvēki sāk izrunāt vārdus citādi, vai saīsina vai kāda kļūda kļūst par joku (maisiņš vajag), un skat, pēc 10 vai 50 gadiem šī kļūda jau ir kļuvusi par standarta sveicienu (long time no see).

Valodniekiem, kas cītīgi pēta katru valodas niansi, šādas kļūdas šķiet barbariskas un nepieņemamas, tāpēc viņi tik ļoti tām iebilst. Un šoreiz jau viņiem ir taisnība – ir jāvērtē pēc savas valodas un kultūras pieredzes, nevis citām valodām un kultūrām, no kurām katra dzīvo savā pasaulē. Turklāt ja mēs tomēr gribam ietekmēties no citām kultūrām, tad kāpēc konkrēti no ASV, kas ir tālu, nevis spāņu valodas, kas mums ir nedaudz tuvāk? Negro spāniski ir pilnīgi neitrāls apzīmējums, un arī medicīnā ir, piemēram, substancia nigra, tumšā smadzeņu daļa, kas tie bojāta Parkinsona slimības gadījumā.

Šoreiz varbūt īpaši nozīmīgi ir tas, ka šī vēstures nezināšana ir ienākusi caur woke cilvēkiem – tiem, kuri apzināti grib uzspiest savas valodas normas un vārdus pēc pašizdomātiem standartiem. Latvijā jau nav nekādu vēsturisku notikumu, kas būtu padarījis šo vārdu par aizskarošu. Un tie, kas iebilst, jau visdrīzāk nav paši Latvijas nēģeri.

Šis būs kā labs tests. Ja tev šķiet, ka nēģeris vai mulats ir aizvainojošs, tad tu visdrīzāk esi woke. Ja tikai viens no tiem, tad esi par 50%, ja abi – tad par visiem 100%. Katrs tagad drīkst ierakstīt komentāros, kāds ir viņa rādītājs. :D

Papildinājums: Piedodiet, bet es lūdzu norādīt, vai jums 1 vai 2 vārdi šķiet aizvainojoši, nevis jāizvirza arguments, ka mums ir primāri jāņem vērā citas valodas tradīcijas un kultūras. Par to tūlītējs bans.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?