extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
Nu nē, tas nav uz ko medicīna šobrīd iet. Es nerunāju par kovidu, jo tā ir tikai sīka vienība visā kopējā medicīnā, bet vispārīgi daudzi cilvēki izrāda aizvien lielāku interesi un vēlmi piedalīties savas veselības aprūpes lēmumos.

Un daudzi pacienti arī ir ļoti zinoši, lai gan nav speciālisti šajā jomā.

Ir arī ārsti, kuriem ir tāda pati attieksme kā tev – pacienti ir stulbi, un viņiem neko nevajag izlemt – kā mēs pateiksim, tā būs. Bet tādi jau kļūst par vēsturi.

ASV jaunākā kārtība tagad ir tāda, ka pacientiem būs pieeja visiem ārstu veiktajiem ierakstiem. Tas protams ir saistīts ar to, ka ieraksti tiek digitalizēti, vairs ārsti nerakstīs ar roku, bet visu ierakstīts datorā, tāpēc tehniski tas ir viegli īstenojams. Bet ar to visu līdz šim bija tā, ka bija pacientiem atklājamā informācijas daļa (kā testu rezultāti utml.) un ārstu informācija, kuru pacientiem izsniedza tikai pēc īpaša pieprasījuma. Ārsti to pamatoja, ka viņu pieraksti ir ļoti tehniski, pilni ar žargonu un pacientiem nav saprotami, tāpēc tie var viņam tikai kaitēt un nevajadzīgi traucēt ārstēšanas procesā. Bet šie iebildumi vairs netiek pieņemti – pacientam ir tiesībām uz visiem datiem par viņu (ar ļoti retiem izņēmumiem).

Daudziem ārstiem tas ļoti nepatīk, jo pacients izlasa, piemēram, “ka viņam bija akūta hemorāģija” un viņš šausmās jautā ārstam, kas tas ir un vai es tagad miršu? Bet citi atkal uzsver, ka atklātība tikai palielina uzticību, un ja pacients nāk un jautā, tad viņš būs ļoti līdzestīgs ārstniecības procesā.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?