extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2021-01-28 19:46:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Gamestop sāga
Šobrīd pietrūkst kautskis, kas varētu pastāstīt par gamestop sāgu. Es tik labi nemācēšu, jo finansēs esmu dunduks. Bet tomēr tas ir šokējoši, cik ļoti naudas maisi diktē spēles noteikumus sev par labu, ka kaut kas ir jāpasaka.

Īsumā, Gamestop ir fizisko veikalu ķēde, kas tirgo datorspēles. Nav jābūt lielam pareģim, lai saprastu, ka šādiem fiziskiem veikaliem nākotnes prognozes nav īpaši labas, jo datorspēles tagad var ielādēt no interneta. Tomēr šie veikaliņi piedāvāja bonusus, atpērkot vecās spēles atpakaļ, kas daudziem patīk, tāpēc bizness viņiem vēl gāja tīri tā nekas.

Tad pie apvāršņa parādās dažādi biržas spēlmaņi, kuri meklē iespējas nopelnīt, un viena iespēja ir šortot akcijas, kurām ir paredzama cenas krišanās. Šortošana jeb īsā pozīcija nozīmē aizņemties akcijas, tās pārdot par pašreizējo cenu, tad pagaidīt, kad cena nokrītas, un tad nopirkt par daudz lētāku cenu un atdot aizdevējam. Šortošana tagad ir pilnīgi normāla, tomēr tā ir ļoti riskanta, jo, ja esi pārrēķinājies un akciju cena nevis krītas, bet pieaug, tad zaudējumi ir praktiski neierobežoti. Nu lūk, noteikti hedžfondi tik ļoti bija pārliecināti par gamestop akciju neizbēgamo krišanos, ka nošortoja akcijas gandrīz 140% apjomā, tas ir, vairāk nekā faktiskais akciju skaits (kas iespējams, jo akcijas pārdod un aizņemas atkal). Kaut kādā ziņā šī darbība jau ir manipulācija, jo lielā apjomā pārdodot aktīvus, to cena biržā krītas.

Nākošie spēlē iesaistās pašpasludinātie reddita “autisti” jeb retardi no r/wallstreetbets, kuriem varbūt nepatīk, ka viņu mīļākais uzņēmums šādi tiek izpostīts. Viņi sarunā, ka vajag iepirkt šīs akcijas (ar kodu GME), un tad akciju cenas celsies, un šortotāji dabūs pigu. Un ziniet tas nostrādā uz kādu laiku, GME akciju cena no $5 pieaug līdz kādiem $20. Hedžfondu menedžeri ir ļoti pikti, ka kaut kādi sīkaļas ir patraucējuši viņu plāniem, bet augstprātīgi iesaka viņiem vairs to nedarīt, jo viņi neko nesaprot no tirgus lietām un šajā spēlē viņi nevar uzvarēt.

“Retardiem” tas ir tikai signāls vēl vairāk pirkt šīs akcijas un censties tās nepārdot (lai gan pieļauju, ka daudzi izmantoja iespēju labi nopelnīt), līdz akciju cena uzskrien pāri $100. Nelaimīgie hedžfondi ir spiesti beidzot aizvērt savas pozīcijas, ciešot milzīgus zaudējumus. Vienam no tiem ir vajadzīgs finanšu glābiņš kaut kur 3 miljardu dolāru apmērā. Nu bet paši vainīgi – vai tad mamma viņiem neteica, ka šortojot var apdedzināties?

Bet spēle ar to nav galā. Hedžfondi atkal uzliek īsās pozīcijas, jo ir skaidrs, ka šis ir burbulis. Bet lai retardi vairs netraucētu, sarunā, ka zemo komisijas maksu investīciju platformas, kā Robinhood un citas, vairs neļaus parastajiem cilvēkiem iepirkt šīs akcijas. Tiem, kam vēl ir pozīcijas, tās var pārdot, bet pirkt vairs nekādi ne. Tā jau ir atklāta tirgus manipulācija ar vienīgo mērķi ļaut šortotājiem nopelnīt.

Pašreizējā GME cena ir pilnīgi atrauta no realitātes un to pirkt ir pilnīgs stulbums. Šī cena agri vai vēlu nogāzīsies lejā. Tomēr bitkoins ir labi parādījis, ka no realitātes atrauta cena tirgū var saglabāties ļoti ilgi. Diemžēl šortotāji nevar gaidīt mūžīgi, jo par pozīcijām ir jāmaksā komisija. Un kāpēc gaidīt, ja ir labi draugi augstās vietās, kuriem var piezvanīt, un kas visu nokārtos un izdarīs tā, lai tirgoties drīkstētu tikai tie, kas to dara “pareizi”.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?