extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2020-11-06 19:39:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Vēl piektdienas sviests
Viena no interesantākajām lietām, ko šobrīd lasu citās diskusijās, ir par veselības aprūpes profesionāļu nevēlēšanos pirmajiem saņemt jauno potenciālo kovida vakcīnu (pēc 3. fāzes pētījuma beigām). Viņi uzskata, ka tā vēl nebūs pietiekami pārbaudīta. Taču valdības plāni ir viņus vakcinēt pirmos, jo loģiski, ka viņiem ir lielākais infekcijas risks.

Tāda ir cilvēku daba – no vienas puses viņi baidās no kovida sekām paši vai caur sevi “nogalināt vecmāmiņu”, bet no otras puses negrib uzņemties mazāku risku, lai to novērstu. Šis arī parāda, ka kovida risks ir pārvērtēts, jo citādi jau izvēle būtu daudz vieglāka, it īpaši profesionāļiem, kuriem ir zināšanas šos riskus izvērtēt.

Man pamācoša likās arī attieksme pret medicīnas vadlīnijām, kas tagad ierobežo hormonu aizstājterapiju menopauzes sievietēm, jo tā nedaudz palielina noteikta vēža risku. Vēzis jau nav nekāds kovids, no kura var izveseļoties. Tomēr daudzas sievietes vēlas saņemt šo terapiju par spīti ārsta rekomendācijām, jo uzskata, ka ieguvums atsver riskus. Menopauzes simptomi arī nav nekāda medusmaize. Skaidrs, ka cilvēkiem reizēm jādod iespēja pašiem izlemt, kas viņiem ir svarīgāks, nevis tikai stingri jābūt vadlīniju vergiem.

Bet kas ir interesanti – tie paši ārsti, kas negrib saņemt jauno vakcīnu, ir ar mieru to saņemt 3. fāzes pētījuma ietvaros. Šeit redzams, cik spēcīgs ir ietvara efekts. Ja vakcīnas saņemšanu nosauc par pētījumu, tad riski šķiet daudz pieņemamāki. Tas nevar būt izskaidrojams tikai ar vēlēšanos palīdzēt zinātnei. Arī pēc pētījumu beigām jaunās vakcīnas tiek uzraudzītas un ārsti labi zina, kā iesniegt pēcreģistrācijas ziņojumus par novērotajām blakusparādībām. Varbūt tā ir finansiālā puse, jo, piedaloties pētījumā, apmaksā patērēto laiku. Bet diez vai rietumu ārstiem tas ir tik būtiski. Šis visdrīzāk ir emocionālais aspekts no šķietamā formulējuma – piedalīties pētījumā ir labi un puslīdz droši, savukārt līdz galam nepārbaudītas vakcīnas nav drošas. Vārdiem un emocijām ir milzīgs spēks un nekāda ārstu izglītība to nespēj pārvarēt.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?