extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2020-08-09 10:31:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Vegāniem šķiet ir vāja izpratne par to, kam vajadzētu būt galvenajam viņu dzīvesveidā – par vegāniskas pārtikas aspektiem. Šķiet, ka viņu idejas vairāk ir balstītas uz to, ka dzīvnieki ir līdzvērtīgi cilvēkiem un varbūt pat dažkārt labāki par tiem. Daži šo ideju pat pavelk tālāk un ir atklāti cilvēku nīdēji.

Tas ir pretrunā ar reliģisko veģetārismu, no kura hinduisms ir zināms visplašāk pasaulē. Hinduisti tradicionāli ir veģetārieši, taču par spīti popularizētiem priekšstatiem viņi neuzskata dzīvniekus par svētiem. Viņu skatījumā dzīvnieki ir nesaprātīgi, tumsonīgi radījumi, kas ir netīrīgi un izplata dažādas slimības. Protams, tas nenozīmē, ka tāpēc pret viņiem vajadzētu izturēties slikti. Dzīvnieki ir ļoti noderīgi un vajadzīgi gan kā daļa no ekoloģijas, gan kā mājdzīvnieki.

Hinduisti visvairāk izvairās no govju ēšanas, un tas galvenokārt ir saistīts ar to, ka Krišna bērnībā bija govju gans un tā ir cieņas izrādīšana Krišnas spēlēm. Līdzīgi kā rietumu sabiedrībā neēd suņus, jo tie mēdz būt mīļdzīvnieki, vai UK neēd zirgus, jo jāšanas sports ir nacionālā aizraušanās.

Bet ir arī cits, vēsturisks skaidrojums, kāpēc Indijā neēd govis. Senāk lauksaimniecība bija ļoti atkarīga no šiem dzīvniekiem – ar vēršiem ara, bet no govīm ieguva pienu. Tāpat govs mēslus izmantoja un pat šobrīd laukos izmanto gan kā kurināmo ēdiena gatavošanai, gan kā mēslojumu. Dzīve Indijā nav viegla un ik pa laikam sausuma, plūdu, kaitēkļu un citu problēmu dēļ, kad raža iet bojā, cilvēkiem ir jācieš bads. Bada laikā ir ļoti liels vilinājums apēst visus lopus. Diemžēl, ja tiek apēsti visi mājdzīvnieki, tad pēc sausuma perioda beigām vairs nav iespējams atjaunot lauku apstrādi. Sabiedrības labā būtu bijis vajadzīgs pieņemt likumu par būtisko dzīvnieku aizsardzību. Tā kā agrāk likums un reliģija bija viens un tas pats, radās šī reliģiskā norma nenogalināt dzīvniekus.

Līdzīgi ir islāmā, kur ir stingra tradīcija neēst cūkas gaļu. Kādreiz ar cūkas gaļu izplatījās parazīti, un toreiz cilvēki tik labi neizprata parazītu dzīves ciklu, bet nojauta, ka tam ir kaut kāda saistība ar cūkām. Attiecīgi norādījums neēst cūkas gaļu bija efektīvs sabiedriskās veselības uzlabošanā.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?