extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2020-03-26 10:14:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Es domāju, ka cerības drīz atrast vakcīnu vai zāles pret Covid-19 nav īpaši lielas. Protams gribētos, lai tās atrastos, bet šis vīruss ir diezgan parastas saaukstēšanās izraisītājs. Atšķirība ir tikai tāda, ka parasti mēs bērnībā izslimojam vairumu vīrusu, bet šis ir jauns, pret kuru vēl nevienam nav imuninātes.

Lai cik diženas nebūtu mūsdienu tehnoloģijas, nav atrastas zāles pret vienkāršu saaukstēšanos. Iespējamās terapijas un vakcīnas ir pētītas jau gadu desmitiem, un maz ticams, ka izdosies kaut ko atrast īsā laikā. Iepriekšējās vakcīnas, kas likās daudzsološas, pārmērīgi aktivizēja imūnsistēmu, ka, saskaroties ar pašu vīrusu, ķermenim tika nodarīts lielāks kaitējums nekā no inficēšanas ar vīrusu nevakcinētajiem.

Arī drudžainie zāļu meklējumi šobrīd, metot pret sienu visu, kas pieejams (ieskaitot, Viagru ha-ha), cerot, ka kaut kas pielips, nevar būt īpaši sekmīgi. Jo cilvēki ar noteiktām slimībām jau tagad lieto šīs zāles, un ja kādas no tām būtu ļoti efektīvas, ārsti būtu pamanījuši šo cilvēku labākus rezultātus saskarsmē ar šo vīrusu.

Hidroksihlorohīns bija vienas no šādām zālēm, kas tika izmēģinātas, bet pirmajos pētījumos, pat ja bija novērots kāds efekts, tas bija ļoti minimāls. Daudzi, panikas pārņemti, sāka tās profilaktiski lietot, ievērojami pārdozējot, un no tā ir pat bijuši nāves gadījumi. Otra nepatīkama lieta ir tā, ka daudzi ārsti, arī panikas pārņemti, nolēma izrakstīt tās saviem radiniekiem, lai veidotu uzkrājumus katram gadījumam. Tā kā šīs nav bieži lietotas zāles, ātri iestājās šo zāļu deficīts, un tās vairs nebija pieejamas slimniekiem, kam tās ir patiešām vajadzīgas. Hidroksihlorohīnu izmanto reimatoīdā artrīta, vilkēdes un dažu vēža veidu ārstēšanā.

Arī ārsti ir cilvēki, un šādas kļūdas ir saprotamas. Bet tas parāda, cik liela ir arī farmaceitu atbildība neizniegt šīs zāles pret recepti gadījumos, kad tās ir izrakstītas tikai panikas dēļ bez klīniskas vajadzības, un pietaupīt tās tiem, kam tās ir noderīgas.

Pozitīvās ziņas ir tās, ka UK drīzumā būs pieejamas antivielu teststrēmeles, ar kurām katrs varēs sev notestēt Covid-19 infekciju. Atkarīgs no validācijas rezultātiem, ražotāju ātruma un piegādēm – sola, ka būšot pieejamas arī aptiekās un no Amazon. Cerēsim, ka šis solījums piepildīsies.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?