per silentium ad as†ra mille - Viral debris [entries|archive|friends|userinfo]
باب

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Viral debris [May. 28th, 2020|06:42 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Nesen manā uzmanības lokā nonāca mazs raksta galiņš par kroņgripas testēšanu Norvēģijas karalistē:

Infection rates in Norway ‘too low’ to justify broad testing

Pie trešā teikuma mans smadzeņpods aizlidoja stupōrā, un es sagaidīju kādu dziļāku izvērsumu par tēmu, taču nekas tāds nesekoja.

Norway’s health agency has abandoned plans to test broadly for coronavirus after judging that the spread of infection in the country is now so low that doing so would be pointless.
If 12,000 random people were tested in Norway today, the Norwegian Institute of Public Health estimated in a press release issued on Monday, 15 would test positive, of which only one would have a real coronavirus infection.
In its press release, the agency also explained that test results can remain positive for weeks after a person ceases to be contagious, as the standard PCR test did not distinguish between viral debris and an infectious virus.

Šodien katram gadījumam pārbaudīju arī oriģonālo avotu no Karalistes Tautas veselības institūta mājaslapas – seims šics, nekādu kļūdu.
Tātad mēs operējam ar PCR testiem, kuru precizitāte ir ~7%. Apspriedu šo jautājumu ar biōķīmijas zinātņu doktōru, kurš atzina, ka vispār jau tam būtu vajadzējis būt breaking news. Bet tad man bija jāsteidzas uz kaimiņu fermas kūti, pielādēt pāris mučeles ar svaigiem govju mēsliem. Šķipelējot sūdus, nošķiedos ne pa jokam. Tagad man neviens ne vīruss, ne sievuss klāt neķersies. Be'nubļā – no 15 poziķivņikiem 14 ir falšie. Tas i' pizģecs, šitā pateikt.
LinkLeave a comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]starro
Date:May 28th, 2020 - 07:36 pm
(Link)
Kādai būtu jābūt taktikai izķert lipīgos?
[User Picture]
From:[info]dooora
Date:May 28th, 2020 - 07:52 pm
(Link)
viņi jau tur tāļāk raksta, uz kurām vietām/kategōrijām koncentrēties, bet nesenais plāns „notestēt visus” pagaidām ir atmests kā bezjēdzīgs.
mani vnk. sašugāja pcr testu precizitāte, tas pagaidām arī viss.
[User Picture]
From:[info]_re_
Date:May 28th, 2020 - 08:29 pm
(Link)
un no 15 negatīvajiem 14 falšie, ne?
[User Picture]
From:[info]dooora
Date:May 28th, 2020 - 08:52 pm
(Link)
citēsim Institūta ārstu Ēverbē (Øverbø)

– Tāpat ir svarīgi atgādināt, ka testa atbilde sniedz vien acumirkļa momentuzņēmumu, un var izrādīties, ka persōna ar negatīvu pārbaudes rezultātu ir ceļā uz saslimšanu, kas nozīmē, ka veselības personālam jābūt gataviem uz falšajiem negatīviem.

tobeš, jāaptin smadzenes ap faktu, ka iespējami daudz falšo negatīvu, kas patiesībā ir pozitīvi, bet, tā kā 93% no pozitīvajiem ir falši, tad ir liela iespējamība, ka beigās viss beidzas negatīvi. kaukātā, ne?
[User Picture]
From:[info]chaj
Date:May 28th, 2020 - 09:13 pm
(Link)
Nē, savādāk - no 12000 pārbaudāmiem var gadīties kļūda līdz pat ~90% (14 no 15) starp tiem, kuriem noteica pozitīvus. Tas cipars, par ko viņi runā ir atkarīgs tikai no slimības izplatības. Te runa par varbūtību, nevis testa kvalitāti.
Pats PCR tests ir ļoti jutīgs (cik pareizi nosaka pozitīvu rezultatu) un specfisks (cik pareizi nosaka negatīvureaultātu). Abi rādītāji tuvu 100%.

[User Picture]
From:[info]chaj
Date:May 28th, 2020 - 09:37 pm
(Link)
Apmēram tā - pārbauda 12000, tests kļūdās 1% gadījumos, kad nosaka negatīvos. Uz tiem 12000 reāli pozitīvi ir kādi 10, pārējie 11990 ir veseli, un ar to niecīgo kļūdu uz visu to masu nosaka 150 kā pozitīvus, vairumu nepareizi (119, ja būt precīzam).
[User Picture]
From:[info]dooora
Date:May 28th, 2020 - 10:27 pm
(Link)
ok, paldies, mēģināšu rīt šo saprast.
laukos agri nāk ārārubījiens.
[User Picture]
From:[info]smejmoon
Date:May 28th, 2020 - 10:27 pm
(Link)
Kapēc breiking ņūs? Tas jau bija sen apjaušams. Precizitātes skaitļu nebija, kas nozīmē, ka tā bija sūdīga. Un PCR vājības ar nav jaunums.

Nu vismaz pirms trim mēnešiem, kad es par to interesējos.
[User Picture]
From:[info]smejmoon
Date:May 28th, 2020 - 10:28 pm
(Link)
īsumā, ja nav pazīmju, tad testēties jēgas nav. ja ir, tad lai +- atšķirtu no citiem mošķiem.
From:[info]formica
Date:May 28th, 2020 - 10:48 pm

А был ли мальчик?

(Link)