Banānu republikas staigājošie miroņi

« previous entry | next entry »
Dec. 12th, 2011 | 08:47

Man patīk dzīvot šajā jautrajā republikā : D

Saņēmu vakar privātu ziņu, ka Swedbank arī ir kaput! Nobrīnījos uz ziņu sniedzēju un palūdzu uzrādīt objektīvus faktus minētā pamatošanai. To nebija. „Pārsteidzoši”. Taču radītā interese par kārtējo sāls situāciju lika man atlikt pussagriezto cūku mētājamies turpat uz galda un doties pačekot lietas netā.
Pirmais resurss, kuru pārbaudu – FKTK. Klusums. Financenet - kapa klusums. Tālāk: Swedbank LV lapa. Klusums. Tālāk centrālā Swedbank grupas lapa (.com). Klusums. Četros resursos, kuriem par to vajadzētu zināt vislabāk un visātrāk, ir nekas cits kā stabilitāti, mieru un klusumu atspoguļojošs bēdu ziņu trūkums. No rīta vajadzēja pārskaitīt naudu kādam labam, ļoti labam cilvēkam. Tepat neta bankā arī pārskaitīju. Bez problēmām. Doma skaidra – kāds atkal palaidis pīli, ka veikalos nebūs sāls Swedbank arī mirst. Sasmējos pie sevis, ka letiņi zaudēja dažu labu un ne tik labu banku un nu vienu ņems un nogremdēs paši ar spontānu masveida resursu izvilkšanu no tās : D
Spontānu indīd. Arī masīvu. Dzirdēju, ka pie vairākiem Swedbank bankomātiem esot rindas. Tajā pat laikā dzirdēju, ka no bankomātiem naudu izņemt vairs nevarot. Tad, pie velna, ko tās rindas tur darīja? Skatījās uz smukajiem pikselīšiem monitorā? Sēroja rindas kārtībā? Bet, ja naudu varēja izņemt, vai tas neliecina, ka viss ir ok? Tad kāpēc rindas, kāpēc cilvēks nevar savietot dažus faktus koā, padomāt un saprast, ka viss ir ok, un iet dzert mājās tēju? Bet nē. Tā vietā pats nevēroju Vecmīlgrāvī kādu 20-40 cilvēku zombiju garu rindu pie bankomāta. Nekā citādi viņus nenodēvēsi. Padzird, ka kaut kas kaut kur ir un bez jebkādas faktu pārbaudes līdz kaklam metas sūdu bedrē, plunčājas un smaida.
Būtu skaisti, ja mēs tikpat naski būtu uz citām lietām: prātīgi izdarītām vēlēšanām ar lielu parakstu skaitu; ekonomikas virzīšanu, aktīvu, progresību dalību valsts politiskajā un ekonomiskajā vidē...

BRRAAAAAIINZ!

Vakar vēl tiesībsargājošajām institūcijām pie sevis novēlēju atrast baumotāju ^^
 
Tags:

Pilns sakāmais | Komentēt | Add to Memories


Comments {17}

(nav)

from: [info]neanderthalis
date: Dec. 12th, 2011 - 09:31
Pilns sakāmais

Atliek aitu bara dumākajai aitai nedaudz ieīdētoies par vilku, un visas aitas masveidā metas klints virzienā.

Atbildēt


(nav)

from: [info]karuna
date: Dec. 12th, 2011 - 10:09
Pilns sakāmais

Amatpersonas pārāk lielu uzmanību velta baumām. Nu nevar baumas nogremdēt labu banku. Vienkārši nevar. Mūsdienās tas vairs nav iespējams, jo centrālā banka vienmēr viemēr var papildināt likviditāti.

Baumotāji un skrējēji būs vienmēr, par to nav jāuztraucas. Tā ir pūļa psiholoģija. Kad cilvēki sapratīs, ka banka iztur stresa testu, tad panika beigsies. Bet FKTK gan rīkojas neprofesionāli, runājot par nezin kādiem noziegumiem par maldīgas informācijas izplatīšanu, kad pati pirms pāris nedēļām sniedza maldīgu informāciju par Krājbankas stabilitāti. Pēc idejas FKTK vispār ir jātur mute ciet, jo jebkurš apgalvojums ir interešu konflikts.

Atbildēt | Pavedinājums


Ivo

(nav)

from: [info]disfigurator
date: Dec. 12th, 2011 - 11:19
Pilns sakāmais

Baumotāji nespēs nodarīt stabilai bankai neko, tāpēc jau minēju, ka "nosmējos" - ironiski.

Bet FKTK "operatīvā" darbība ir, jā, mulsinoša.

Atbildēt | Ļaunuma sakne


indulgence

(nav)

from: [info]indulgence
date: Dec. 12th, 2011 - 10:19
Pilns sakāmais

Redz, kad ļaudis piedzīvojuši vismaz padsmit banku bankrotu, par kurām vēl dienu iepriekš FKTK, Financenet, šo banku mājas lapas un valdības pārstāvji TV ziņās zvērējuši, ka viss ir kārtībā, un izrādās, ka baumas bijušas patiesas, tad dzirdot nākamās baumas, rīcība ir automātiska.

Tu acīmredzot neesi piedzīvojis šādu banku bankrota vilni, bet es labi atceros, ka tieši tie, kas pieprasīja objektīvus faktus baumām, palika zaudētājos (tas normāli - par tukšdiršanu jāmaksā, tb dabiskā atlase un nākamreiz būs žiperīgāks), tb viņu kontu saturs pagaisa BB, RKB, Ako u.c. banku bankrotos. Bet vinnēja tie, kas uzreiz aizskrēja un izgrāba no sava konta cik varēja. Tb empīriskā dzīves pieredze liecina, ka līdz šim vinnētāji baumu par bankas bankrotu gadījumā ir "zimbiji", bet zaudētāji ir tie, kam šķiet, ka FKTK pusgadu pārbaudīs faktus un tad viņus pusgadu pirms bankrota brīdinās, lai šie paspēj rast laiku (vēļ jau jāpārbauda vai FKTK nebaumo) ko darīt.

Atbildēt | Pavedinājums


(nav)

from: [info]karuna
date: Dec. 12th, 2011 - 10:38
Pilns sakāmais

It īpaši, kad finanšu ministrs pateica, ka tiem, kas zaudēja naudu Krājbankā (kam bija >100K), pašiem vajadzēja skatīties kādā bankā naudu liek, nevis ticēt FKTK solījumiem, ka viss būs labi.

Bet tagad, kad cilvēki sāk rosīties un ņemt naudu no bankas laukā – atkal valdībai nav labi.

Pagātnes pieredze vienmēr ietekmē cilvēku psiholoģiju un ar to ir jārēķinās. Tāda vienkārši ir cilvēku daba. Nevajag arī domāt, ka pēc Krājbankas nevarētu nobankrotēt vēl viena banka. Viss ir iespējams. Kad es dzīvoju ASV, vispirms nobankrotēja Netbank. Tā nebija liela banka, tāpēc izlēmu pēc tam atvērt kontu vienā no lielākajām ASV bankām WaMu (Washington Mutual). Bet tas neko nedeva, jo šī banka aizgāja pa burbuli pēc pusgada, turklāt tik negaidīti, ka pat bankas prezidents par to uzzināja no TV. FDIC toreiz lauza tradīciju un slēdza banku jau ceturtdienas pēcpusdienā, nevis piektdienas vakarā, kā pieņemts.

Bet FDIC strādā daudz profesionālāk par FKTK un ne minūti nebija problēmas piekļūt saviem naudas līdzekļiem (garantēto depozītu apjomā, protams). Tāpēc mani nesatrauc jebkādas ziņas par bankas iespējamo bankrotu, jo man tajās nav daudz naudas un es ticu, ka savu naudu es vienmēr dabūšu. Ja FKTK darbotos tikpat operatīvi, tad arī vidējais Latvijas pensionārs mazāk satrauktos. Nevajag kaunināt tautu, bet vajag pašiem sāk darboties profesionālāk, un tad rezultāti būs labāki.

Atbildēt | Ļaunuma sakne


Ivo

(nav)

from: [info]disfigurator
date: Dec. 12th, 2011 - 10:57
Pilns sakāmais

Tiesa, neesmu piedzīvojis gan. Taču vērā neņemt nevar faktus par to, ka filiāles un bankomāti darbojas normu limitos, nauda ir izņemama, nekur nekas oficiāls netiek runāts (kaut vai iekš oficiālās preses paziņojums, ka bankomātos ir uzlikts kaut kāds limits, kura cēloņus pašlaik noskaidro).

Turklāt, šķiet, ka Krājbankas kraham uz pārējām finansu institūcijām vajadzētu atstāt labu iespaidu. Tā, piemēram, pēc KB bojāejas Latvijas Pastā nākamajā dienā tika atvērti ~padsmit tūkstoši PNS konti. Uz citām bankām tāpat aizgāja citi, kas negribēja Pasta Norēķinu Sistēmu.

Viens zaudē, cits iegūst.

Atbildēt | Ļaunuma sakne | Pavedinājums


vilkate

(nav)

from: [info]vilkate
date: Dec. 12th, 2011 - 11:24
Pilns sakāmais

Zin, es arī vakar izņēmu un zombijs nejūtos. Iedomājies - atbraucu no laukiem, ziņu nekādu man nav, neesmu bijusi internetos un nav neviena, kas varētu pastāstīt par reālo situāciju, aber pie bankomātiem rindas un visur "aaaa, bankām kaput!" atmosfēra. Pastāvēju, padomāju, paņēmu daļu naudas no mierīgi funkcionējoša bankomāta, pasmējos mazliet, gāju mājās izlasīt ziņas un šo mēnesi padzīvošu ar skaidru naudu pie sirds. Par KB arī sākumā bija baumas un bija, kas pasmējās, tāpēc zaudētāja nejūtos, ka rindā 10min pastāvēju savam sirdsmieram.

Atbildēt | Ļaunuma sakne | Pavedinājums


Ivo

(nav)

from: [info]disfigurator
date: Dec. 12th, 2011 - 11:30
Pilns sakāmais

Vai tad KB gadījumā pirmās lietas, kas ziņoja par LV KB nestabilitāti, nebija tas, ka bankas izkāra zīmītes ar FKTK paziņojuma lēmumu? Darbības rezultātā cilvēki mauca uz bankomātiem, a tur limiti un pārējās štelles.

Šī ir citāda situācija. Ja nu vienīgi manā rīcībā ir nekorekta info.

Nets ir arī mobilajos, info laikmetā sūdzēties par info nepieejamību?

Atbildēt | Ļaunuma sakne | Pavedinājums


(nav)

from: [info]karuna
date: Dec. 12th, 2011 - 11:39
Pilns sakāmais

Ne gluži. Daudzi satraucās un gribēja raut naudu laukā no Krājbankas. Dažiem izdevās, bet citiem nē. Turklāt lielos pārskaitījumus FKTK apturēja vēl pirms administratīvā lēmuma pieņemšanas. Bet publiski tas viss tika noliegts.

Mēs jau nezinām, ko dara biznesa klienti. Mans draugs, kuram ir mazais bizness, arī vakar pārskaitīja daļu naudas no Swedbank uz citu kontu. Ja skaidrā naudā ir izņemti 10 miljoni, tad pārskaitījumos šī summa ir jāpareizina vismaz ar 10. 100 miljoni ir jau nopietna summa. Bet diez vai kāds no Swedbank to apstiprinās.

P.S. Arī WaMu pirms bankas slēgšanas sāka strauji aizplūst līdzekļi. Tāpēc arī FDIC pieņēma lēmumu to slēgt par vienu dienu ātrāk nekā ieplānots. Tā ka raut naudu laukā ir jēga, jo izraušana ar pārskaitījumu lielus zaudējumus vai neērtības neradīs, pat ja ar Swedbank viss būs kārtībā. Bet ja nebūs, tad būsi izvairījies no liela apgrūtinājuma vai pat reālas naudas zaudēšanas.

Atbildēt | Ļaunuma sakne | Pavedinājums


Ivo

(nav)

from: [info]disfigurator
date: Dec. 12th, 2011 - 12:15
Pilns sakāmais

"Bet ja nebūs, tad būsi izvairījies no liela apgrūtinājuma vai pat reālas naudas zaudēšanas."
Tas gan. Taču kaut kā joprojām man šķiet, ka operēt uz baumu pamata bez info pārbaudes, nav lādzīgi.

Cita lieta ir, kad ir baumas un filiāles/bankomāti pēkšņi sāk uzvesties atšķirīgi no normas. Tad vismaz baumām ir kur aizķerties.

Atbildēt | Ļaunuma sakne | Pavedinājums


(nav)

from: [info]karuna
date: Dec. 12th, 2011 - 12:23
Pilns sakāmais

Bankas bankrots nekad iepriekš paredzams pēc filiāļu darbības. Likviditāte beidzas vienā mirklī, un tā ir diezgan atšķirīga no bankas maksātspējas.

Parastais klients nav spējīgs reāli izvērtēt infomācijas ticamību. Tu varbūt uzskati, ka visa informācija ir patiesa, bet tas ir naivi. Saceltā panika ir viens no riska faktoriem, tātad ir loģiski uz laiku pārskaitīt naudu citur, kamēr vētra norimst.

Lūk, FKTK tikko nāca klajā ar paziņojumu, ka ažiotāža ap Swedbank var destrukturizēt banku sistēmu. Tātad var un nav jēgas ziedot savu naudu, jo tas ir kā piliens kopējā summā. Panikas radītā sagrāve notiks ar vai bez tavas piedalīšanās.

Atbildēt | Ļaunuma sakne | Pavedinājums


(nav)

from: [info]karuna
date: Dec. 12th, 2011 - 12:23
Pilns sakāmais

nekad iepriekš > nekad nav iepriekš

Atbildēt | Ļaunuma sakne


Ivo

(nav)

from: [info]disfigurator
date: Dec. 12th, 2011 - 12:36
Pilns sakāmais

Protams, ka nevar pieņemt, ka visa informācija ir patiesa. Tāpat kā nevar pieņemt to, ka aplama. Taču, ja salīdzina 3 dažādus informācijas avotus (banka, FKTK, oficiālā prese) + bankomātu/filiāļu darbību (ok, jā, tās to var mainīt zibens ātrumā, ja ir ziepes) un tajos neesošo liek pretim esošajām baumām, kaut kā tās baumas no svaru kausa izlido vispār nafig ārā.

Bet nu, jāpiekrīt, ka savā ziņā prātīgi ir nodrošināties arī pret iespējamu negadījumu.

Atbildēt | Ļaunuma sakne | Pavedinājums


(nav)

from: [info]karuna
date: Dec. 12th, 2011 - 12:54
Pilns sakāmais

Vispār jau statistika ir tāda, ka, sākoties naudas raušanai no bankas, banka aiziet pa burbuli vismaz 50% gadījumu.

Atbildēt | Ļaunuma sakne


vilkate

(nav)

from: [info]vilkate
date: Dec. 12th, 2011 - 11:54
Pilns sakāmais

Man prieks, ka esi gudrs un vēl ar krutu mobilo, kas var atvērt ziņu lapas un nav izlādējies. :)

Atbildēt | Ļaunuma sakne | Pavedinājums


Ivo

(nav)

from: [info]disfigurator
date: Dec. 12th, 2011 - 12:12
Pilns sakāmais

Man arī prieks, saulīt, bet info čekoju no PC neta un pēcāk arī ārpus mājām :)

Atbildēt | Ļaunuma sakne