Nepabeigtā dienasgrāmata


16. Aprīlis 2006

(bez virsraksta) @ 01:13

 

Comments

 
From:[info]samurajs
Date: 16. Aprīlis 2006 - 01:51
(Link)
Ok, zināmā mērā tas, protams, bija apgalvojums, jo es piekrītu Plantingam šajā jautājumā. Galu galā, ja mēs runājam par brīvo gribu, kas cilvēkam tikusi piešķirta, tad šī teorija labi izskaidro ļaunuma klātbūtni mūsu dzīvē.
Te gan var uzdot jautājumu, kādēļ Dievs vispār izvēlējās radīt tādu pasauli, kura ir tik ļoti pilna ar ļaunumu un ciešanām. Vai viņš nespēja paredzēt to, kas sanāks, bet ja spēja, tad kādēļ? Ir arguments, ka šī ir iespējami labākā no visām pasaulēm. Pareizāk sakot, ļaunums piedalās šīs pasaules padarīšanā par iespējami labāku pasauli. Tātad ļaunums kaut kādā ziņā ir labums. Ciniski, bet izslēgt tādu iespēju nevar.
[User Picture Icon]
From:[info]copy
Date: 16. Aprīlis 2006 - 01:58
(Link)
man patīk tas, ka visi cilvēki vienmēr grib zināt un skaidrot un noskaidrot, no kurienes ļaunums nāk.
From:[info]samurajs
Date: 16. Aprīlis 2006 - 02:02
(Link)
No kurienes, no kurienes... No pašiem cilvēkiem, ja vien nevainojam visās nejaucībās Sātanu. Так сказать, Бес попутал. Ja ir vēlme uzspļaut uz pasaulē esošo ļaunumu un izturēties pret šo problēmu ar dziļu vienaldzību, tad var arī ironizēt šī jautājuma sakarā. Nu ja, bet ir labs arguments, ka neko jau tāpat nevar izmainīt.
[User Picture Icon]
From:[info]garamgajejs
Date: 16. Aprīlis 2006 - 02:09
(Link)
Nedomāju, ka dievs kaut ko izvēlējās. Dievs drīzāk ir haoss.
From:[info]samurajs
Date: 16. Aprīlis 2006 - 02:16
(Link)
Te jau mēs atkal atgriežamies pie idejas par Dievu kā faktiski bez gribas esošu, kaislību māktu un nezinošu Radītāju. Cik haotisks Dievs, tik haotiska arī viņa radītā pasaule, kas ir vienkārši kosmiska nelaime.

Nevaru piekrist.
[User Picture Icon]
From:[info]garamgajejs
Date: 16. Aprīlis 2006 - 02:22
(Link)
Domāju, ka griba un kaislības nav atdalāmi jēdzieni. Bet katri centieni strukturēt dievu atduras pret cilvēka iespējām. Kā jau teicu, dievs ir maksimums. Jeb nav vērts tā vārdu minēt.
From:[info]samurajs
Date: 16. Aprīlis 2006 - 02:42
(Link)
Hmm... Es vismaz varu iedomāties Dievu, kuram piemīt griba radīt pasauli, bet nav raksturīgas kaislības.
Tas iepriekšējais mans komentārs vairāk bija jāuztver gnosticisma kontekstā. Gnostiķi apmēram tā iedomājās Demiurgu. Bet svarīgs aspekts ir tas, ka īstais Dievs viņuprāt bija pavisam cits, nevis šis mūsu pasaules radītājs Demiurgs, kas faktiski tiek pakļauts materiālajai esamībai. Ja mēs iedomājamies tādu Dievu, tad viņš, protams, nav transcendents, un mēs viņam varam pierakstīt cilvēkam piemītošās īpašības.
[User Picture Icon]
From:[info]dienasgramata
Date: 16. Aprīlis 2006 - 09:25
(Link)
no kurienes tu izlobīji par tām kaislībām? haoss ir kaislību mākts? ha ha!
From:[info]samurajs
Date: 16. Aprīlis 2006 - 09:58
(Link)
Izrauj vārdus no konteksta, sagrozot visu jēgu un domā, ka baigais gudrinieks. Visu diskusiju vajag skatīt, nevis tikai vienu teikumu.

Nepabeigtā dienasgrāmata