Nepabeigtā dienasgrāmata


12. Maijs 2017

(bez virsraksta) @ 12:04

 

Comments

 
[User Picture Icon]
From:[info]ravejsledzejs
Date: 12. Maijs 2017 - 15:30
(Link)
Ctrl C + Ctrl V

Kā pareizi apstrādāt bisītes, lai nesaindētos?

Drošas termiskās apstrādes process, kuru, atsaucoties uz prof. Perti Heinonenu (Somija), savā grāmatā "Sēnes ir visur" izklāsta Edgars Vimba, ir šāds:
● bisītes jānovāra 10 minūtes lielākā ūdens daudzumā (labi ventilētā telpā, lai nesaelpotos indīgos izgarojumus!);
● novārījuma ūdens jānolej un sēnes kārtīgi jānoskalo ar aukstu tekošu ūdeni;
● vēlreiz jānovāra 10 minūtes, ūdens atkal jānolej un sēnes vēlreiz jānoskalo.
Būtībā tādu pat procedūru ir ievērojuši arī senes.lv veidotāji, kad vēlējās iepazīt, kā garšo gan parastā, gan dižā bisīte. Tomēr ikdienā no tām atturas! Lai toksīna (giromitrīna) noārdīšanās un izvadīšanās no sēnēm uzsāktos vēl pirms vārīšanas, dažkārt bisītes ilgstoši kaltē (pat pusgadu) vaļējā traukā. Bisītes tikai cepot bez iepriekšējas novārīšanas, toksīna noārdīšanās un īpaši - izvadīšanās norit daudz neefektīvāk, un risks saindēties ir visai augsts.
[User Picture Icon]
From:[info]blond
Date: 12. Maijs 2017 - 15:44
(Link)
Paldies, es šo esmu lasījusi, bet nejūtos motivēta nodarboties ar šo atindēšanas procesu, tāpēc bisīšu nav un nebūs manā ēdienkartē. Mani tikai besī, ka tās visur tiek sauktas par murķeļiem.

Nepabeigtā dienasgrāmata