Nepabeigtā dienasgrāmata


30. Decembris 2008

(bez virsraksta) @ 05:09

Pētījuma gaitā zinātnieki izanalizējuši 40 populāras filmas, kas uz ekrāniem parādījušās no 1995. līdz 2005. gadam, kā arī aptaujājuši vairākus simtus cilvēku, kas speciālās anketās aprakstījuši savas cerības un pārliecības par privāto dzīvi. Pēc zinātnieku vārdiem, šķiršanās iemesls bieži vien ir pārmērīga ticība laimīgām beigām, nereāliem sižeta pavērsieniem un melīgai filosofijai, kas raksturīga romantiskām filmām.
 

Comments

 
From:[info]shi
Date: 30. Decembris 2008 - 07:27
(Link)
riebīgās romantiskās filmas! :)
From:[info]asiize
Date: 30. Decembris 2008 - 09:18
(Link)
es arī domāju, ka filosofija pie visa vainīga.
From:[info]avral
Date: 30. Decembris 2008 - 09:52
(Link)
vo vo
[User Picture Icon]
From:[info]dienasgramata
Date: 30. Decembris 2008 - 10:59
(Link)
"Viens ievērojams labums, kas rodas no Filozofijas, ir iedarbīgā pretinde, ko tā mums piedāvā pret māņticību un maldu reliģiju. Visi citi līdzekļi pret šo nāvējošo sērgu ir bijuši nederīgi vai vismaz nedroši. Parastais veselais saprāts un pasaulīgā pieredze, kas paši par sevi noder lielākai daļai dzīves vajadzību, šajā gadījumā izrādās neefektīvi: Vēsture un ikdienas pieredze mums piedāvā krāšņas liecības par cilvēkiem, kas apveltīti lielām spējām darījumu un attiecību kārtošanā, bet visu savu dzīvi pakļauj visprastāko māņticību kundzībai. Pat dzīvesprieks un rakstura labsirdība, kas kā balzams ārstē visas viņu brūces, nespēj pretoties tik iedarbīgai indei; un mēs it tieši to varam novērot pie vājā dzimuma, kas, lai arī tik bagātīgi apveltīts ar tamlīdzīgām dabas dāvanām, tak skaidri izjūt savu prieku šī uzmācīgā pretinieka nolādētu esam. Bet, tiklīdz pamatota Filozofija ieņem savu vietu cilvēka prātā, māņticība top iedarbīgi izstumta, un kļūst skaidri redzams, ka tās triumfs pār šo ienaidnieku ir daudz pilnīgāks kā pār jebkuru citu cilvēka dabai raksturīgu netikumu vai vājību. Mīlestība vai dusmas, godkāre vai skopums – sakņojas raksturā un jūtās, ko pat visveselākajam saprātam ir grūti pilnībā mainīt, taču māņticība, būdama pamatota aplamā pieņēmumā, ir tūlītēji iznīcināma, tiklīdz patiesa filozofija iedvesmo augstākas varas taisnīgākās jūtas."

Deivids Hjūms "Eseja par pašnāvību" (vakar pamēģināju tulkot)
[User Picture Icon]
From:[info]artis
Date: 30. Decembris 2008 - 15:00
(Link)
Britu zinātnieki apstiprina Stojas filozofiju: "Ir lietas, kas ir mūsu varā, un ir lietas, kas nav mūsu varā. (..) Itin viss, kas nav mūsu varā, ir nevarīgs un verdziski atkarīgs; tas ir gan aizkavējams, gan atņemams. (..) Kas neiegūs kāroto, tas ir nelaimīgs. (..) Tu gribot negribot kļūsi nelaimīgs, ja gadījumā iekārosi kaut ko no tā, kas nav mūsu varā. (..) Ja tu gribi, lai tavi bērni, tava sieva un tavi draugi dzīvotu mūžīgi, tu esi zaudējis sajēgu. (..) Bet, ja tu gribi, lai tavas vēlmes neciestu sakāvi, tad tas gan ir tavos spēkos. Tāpēc vingrini sevi tikai tajā, kas ir tavos spēkos."
From:[info]jensen
Date: 30. Decembris 2008 - 23:38
(Link)
Kādus pāris gadus atpakaļ francūži bija nākuši klajā ar līdzīgu pētījumu - par to, ka pasaku lasīšana bērniem rada nepareizus priekšstatus par dzīves reālijām. Tipa, gaida savu ideālo princi baltajā zirgā un tad iet pie psihoanalītiķa, lai noskaidrotu, kāpēc neviens tāds nejēj, bet, ja jāj, tad nav princis baltā zirgā..

Nepabeigtā dienasgrāmata