my hovercraft is full of eels - Nedaudz novēlota reakcija [entries|archive|friends|userinfo]
dekaels

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Nedaudz novēlota reakcija [8. Mar 2013|11:07]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Ne gluži negaidīti, bet uzkrītoši gan: homeopātijas aizstāvju komentāros ļoti bieži var redzēt, ka komentāra autors kaut kādu iemeslu dēļ neattiecina* rakstu uz sevi. T.i., lai gan rakstā pateikts, kāpēc cilvēki mēdz maldīgi domāt, ka līdzeklis viņiem ir palīdzējis, kaut arī tā nav, un kāpēc paša pieredze šādos jautājumos nav izmantojama kā arguments, ļaudis nebeidz klāstīt, kā homeopātija izārstēja pašu/bērnu/draugu utt. Varbūt personīgās pieredzes nederīgumu būtu vajadzējis uzsvērt vairāk, ņemot vērā, ar kādu aizvainojumu cilvēki mēdz reaģēt, ja viņiem uz šo nederīgumu norāda.

Un runa jau nav tikai par medicīnu (tipisks piemērs: mani apkrāpa tautības X nelietis, tad tādi jau tie X ir). Eh, derētu sākt kaut kādu kampaņu, kas izskaidrotu, kāpēc šādi spriest ir ļoti slikti.


* Protams, varu teikt "neattiecina" tikai tad, ja pieņem, ka raksts patiešām ir izlasīts, un tas daļā gadījumu varētu būt pārsteidzīgs pieņēmums. Bet vispār — derētu latviski beidzot izdot, teiksim, "Trick or Treatment" vai "Snake Oil Science", kur lietas izklāstītas sīki un skaidri.
Linkir doma

Comments:
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:8. Marts 2013 - 12:12
(Link)
Mums top kursi, kuru ietvaros tiks skaidrots un mācīts arī tas, kādēļ šādi spriest ir ļoti slikti, un kā savu domāšanu labot.
[User Picture]
From:[info]dekaels
Date:8. Marts 2013 - 12:31
(Link)
Mjā, te droši vien būs aktuāla kautska zemāk piesauktā problēma: tie, kam tas visvairāk vajadzīgs, jau šādus kursus neapmeklēs. Bet, protams, labi, jo kurš gan ir pilnībā brīvs no šādas spriešanas.
[User Picture]
From:[info]kautskis
Date:8. Marts 2013 - 12:16
(Link)
Es ļoti šaubos, vai tie un tās, kas iet pie homeopātiem un lasa grāmatas "Atraisi savu apslēpto dziedinošo spēku", sāks lasīt Trick or Treatment arī tad, ja viņa būs pieejama latviski.
[User Picture]
From:[info]dekaels
Date:8. Marts 2013 - 12:27
(Link)
Vienmēr jau var nejauši izlasīt, nodomājot, ka tas ir no aizstāvības pozīcijas. :) Nu labi, tas nav nopietni. Bet labums no tā varētu būt kaut vai informācijas pieejamība (piemēram, ja cilvēkam ir šaubas par alt. med.; ne visi ir gatavi par to lasīt angliski) un izplatība, lai, piemēram, būtu pie rokas argumenti, uz ko norādīt, strīdoties ar alt. med. piekritējiem. Nav jau tā, ka patiešām visi alt. med. piekritēji ir hiperpārliecināti, daļai vienkārši trūkst informācijas, un daļa, saskaroties ar argumentiem, arī mēdz mainīt viedokļus.
[User Picture]
From:[info]thel
Date:8. Marts 2013 - 16:16
(Link)
Man šķiet, ka "neattiecināšana uz sevi" varētu būt saistīta ar to, kā mēs bieži vien veicam izvēles. Proti, es šaubos, vai mūsu pasaules uzskati ir balstīti tikai argumentos vai arī sastapšanās ar loģisku ķēdīti mūs uzreiz pārliecina un liek pieņemt noteiktus secinājumus, to radītās sekas. (To viegli var redzēt neticīgo vs ticīgo diskusijās. + antropologi ir diezgan daudz aprakstījuši uzskatu pielāgošanas fenomenu, kas notiek tajos gadījumos, kad evidences ir uzskatāmi pret viņu pieņēmumiem)

Turklāt homeopātijas u.tml. pieņemšana balstās plašākā fenomenā, kas ir saistīts ar nūeidža pasaules ainu - sākot no "jogas" vingrošanām līdz pat citām t.s. garīgām praksēm. Tas varētu būt iemesls, kā jau tika te pieminēts, ka noteiktu pārspriedumi nesasniegs savu mērķauditoriju.

[User Picture]
From:[info]dekaels
Date:8. Marts 2013 - 17:48
(Link)
Pirmajā rindkopā teiktajam noteikti piekrītu. Precizēšu tikai, ka ar neattiecināšanu domāju arī vispār attiecīgo raksta argumentu ignorēšanu: retais vispār kaut ko iebilst pret to, ka "personīgais piemērs nevar kalpot kā uzskatāms arguments", lielākā daļa vienkārši uzreiz sauc tieši tādus nederīgus piemērus.

Otrajai rindkopai piekrītu daļēji, jo daļa cilvēku vienkārši nav informēti par to, ka homeopātija u.tml. metodes nav parastās biomedicīnas prakses, kā homeopātijas līdzekļi tiek gatavoti un kā tie it kā darbojas, kādi ir pētījumu rezultāti (un kā vispār notiek medikamentu testēšana) utt. Protams, gadījumos, kad visam pamatā nūeidžiskas pārliecības, ar argumentiem un informāciju kaut ko panākt var būt grūti.
From:(Anonymous)
Date:5. Jūnijs 2013 - 22:22
(Link)
ar savu 'objektivitāti' un citiem sadzejotiem fašistiski-imperiālistiskiem 'pareizas' argumentācijas likumiem, jūsu kliķe var droši ieskrieties un pazust vēstures mēslainē
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:7. Jūnijs 2013 - 12:50
(Link)
Postmodernism is easy, right?