23 November 2016 @ 11:40 am
MUN cepiens  
Visi tagad cepas par mikrouzņēmuma nodokli. Pilnīgi pieļauju iespēju, ka vienkārši kaut ko nesaprotu, bet es savukārt sliecos domāt, ka MUN vienmēr ir bijis pārāk labs, lai būtu patiesība (attiecībā uz cilvēkiem, kas nevēlas maksāt nodokļus, bet vienlaikus sagaida, lai valsts labi funkcionētu). Esmu strādājusi kā mikrouzņēmuma darbinieks, un, lai gan daudzās citās ziņās darbavieta bija brīnišķīga, šis bija viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ aizgāju, jo man lielu nedrošības izjūtu radīja apziņa, ka, paliekot bez darba / stāvoklī / nopietni saslimstot utt., aizsardzība no valsts un arī darbavietas būtu praktiski nekāda. Zinu arī cilvēkus, kas strādā uzņēmumos, kas ļaunprātīgi izmanto MUN, sadalot savus visai labi pelnošos un nebūt ne mazos biznesus vairākos mikrouzņēmumos – līdz ar to teikt, ka pašreizējais MUN kaut kādā veidā pasargā no ēnu ekonomikas, man arī nešķiet gluži taisnība (iespējams, ka ir pat otrādi). Mani arī nepārliecina arguments – “gribu izvēlēties, vai maksāt sociālo nodokli, jo tāpat ar pensiju nevarēšu izdzīvot, labāk uzkrāju līdzekļus vecumdienām pats” – jā, ok, bet kā ar šodienas pensionāriem (tostarp šo runātāju vecākiem un vecvecākiem), invalīdiem, bērniem, jaunajiem vecākiem utt.? Tipa, viņi uz mani neattiecas, nemaksāšu? Tā taču sabiedrība nestrādā! Attiecībā uz pašnodarbinātajiem – ja MUN tagad sanāks galīgi neizdevīgs, viņiem taču paliek vēl citas darbības formas.

Saprotu, ka ir nejēdzīgi, ja mazā uzņēmumā ir nepilna laika darbinieks, par kuru nodokļos tagad sanāktu maksāt vairāk nekā algā, bet tas jau attiecas ne tikai uz mikrouzņēmumiem. Tā man šķiet jau cita problēma – ka nav sakārtota iespēja strādāt nepilnā slodzē, attiecīgi maksājot nodokļus. Par to es arī būtu gatava protestēt.

Tātad, kāpēc es kļūdos?
 
 
( Post a new comment )
(Anonymous) on November 23rd, 2016 - 12:12 pm
nē, Tu nekļūdies.

un jā, visa šī jēga ir lāpīt esošo soc. budžetu. nekas cits.
(Reply) (Link)
sirualsirual[info]sirualsirual on November 23rd, 2016 - 12:29 pm
ļoti daudz plusiņu šim
(Reply) (Link)
[info]marina_ on November 23rd, 2016 - 12:44 pm
tu nekļūdies nevienā lietā. es arī šo nesaprotu
(Reply) (Link)
 Stiller Ozean[info]klusais_okeans on November 23rd, 2016 - 01:06 pm
nepiekrītu, bet vispār lielākā nejēdzība ir tas, ka jāmaksā sociālais nodoklis katru mēnesi, nevis no faktiskās ieņēmumu summas, manā un daudzu citu "mizerablo algu saņēmēju" gadījumā tas nozīmē, ka šī nodokļu summa kaut kur jāaizņemas, nevis jānopelna.
(Reply) (Thread) (Link)
daina_t[info]daina_t on November 23rd, 2016 - 01:56 pm
bet vai tad nav tā, ka, izvēloties citas pašnodarbināto nodokļu maksāšanas formas, tad soc. nodoklis jāmaksā tikai par tiem mēnešiem, kuros ienākumi ir bijuši lielāki par minimālo algu?
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
 Stiller Ozean[info]klusais_okeans on November 23rd, 2016 - 02:13 pm
un parēķini, cik paliek pāri, ja mazliet tomēr pārsniedz
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
Ūūlę[info]chimera on November 23rd, 2016 - 02:28 pm
tak noraksti īri, elektrību tml, neko nepārsniegs.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
 Stiller Ozean[info]klusais_okeans on November 23rd, 2016 - 02:45 pm
tas nav tik vienkārši, ja dzīvokli neīrē "oficiāli" un vēl tie atsevišķie punkti par deklarētajiem utt..
(Reply) (Parent) (Link)
daina_t[info]daina_t on November 23rd, 2016 - 01:57 pm
(ja runa ir par pašnodarbinātajiem, to es kaut kā automātiski pieņēmu)
(Reply) (Parent) (Link)
Ūūlę[info]chimera on November 23rd, 2016 - 01:30 pm
paldies
(Reply) (Link)
extranjero[info]extranjero on November 23rd, 2016 - 02:24 pm
MUN ir mēģinājums lāpīt to, ka mazajiem pelnītājiem visas nodokļu būšanas ir galīgi nevajadzīgs čakars. Tā vietā, lai ieviestu normālu neapliekamo minimumu (Anglijā tas ir 11K £ gadā, sociālajam 8K £ gadā), no kura nekādi nodokļi nav jārēķina, valsts mēģina samudžināt ar MUN utt.

Labi, var teikt, ka Latvijā algas vispārīgi ir zemākas, un tik augsts neapliekamais minimālais nav reāls. Bet tad tam būtu proporcionāli jābūt aptuveni 4 vai 5 K € gadā, tas ir kādi €400 mēnesī. Un protams, lielākām algām būtu jāliek progresīvais nodoklis.

MUN nav pareizā pieeja kaut vai ar to, ka sarežģī grāmatvedību tieši mazajiem pelnītājiem. Ne viņiem ir laiks, ne vajadzība iedziļināties nodokļu niansēs, ja strādā nedaudz un saņem tikai €300 mēnesī. Toties šo čakaru labi saprot shēmotāji un sareģistrē n-tās firmas, kā Baltic Taxi utt.
(Reply) (Link)