honeybee ([info]honeybee) rakstīja,
Visp. šis ir labs jautājums, nu tipa vai mēs vispār pieņemam, ka reliģija eksistē "pati par sevi".

Nu, t.i., es par reliģiju parasti domāju tā, ka reliģija ir cilvēku izgudrojums, kurai sākotnēji ir bijuši specifiski mērķi (piemēram, konkrētas nācijas izdzīvošana, cilvēku motivācija karagājieniem - ibo kurš normāls cilvēks ietu sist kaut kādus svešos vienkārši tāpat, tur vajag labu motivāciju, un reliģija strādā, vai, piemēram, kopienas izdzīvošana - nu tipa ja viņiem ir panesusies sifilisa epidēmija, ievieš "grēka" un "tikumības" konceptus) un kas laika gaitā šos mērķus parasti ir pazaudējusi/aizmirsusi, kļūstot par tādu kā automatonu.

IMO reliģija droši vien ir leģitīms veids, kā elitei panākt savu kopienās, kas kaut kādu iemeslu pēc netiek galā ar dzīves uzdevumiem. Vai leģitīms veids, kā mainīt cilvēku domāšanas paradigmu (sk. reliģija iekš Heinleina "Stranger in a strange land").

Problēma sākas tajā brīdī, kad tā visa konstrukcija, kurai ir bijis savs *mērķis*, ir kļuvusi esenciāli bezmērķīga (nu, piemēram, līdz ar kontracepcijas attīstību daļa no seksualitāti ierobežojošajiem likumiem ir kļuvuši de facto ne-nepieciešama) vai klaji kaitīga (ja uzskata, ka pārapdzīvotība ir reāla problēma, tad "augļojieties un vairojieties, un piepildiet šo zemi" faktiski ir pašiznīcināšanās programma).

Promska šo automatonu var pielāgot kaut kādiem jauniem mērķiem, kā tas ir noticis ar vairākām lielajām reliģijām, bet ir nenormāli, nenormāli grūti "no malas" saprast, kādi tieši šie mērķi ir un vai tie, kas šai reliģijai seko, vispār šādus mērķus vēlas. (Un savā ziņā vēl briesmīgāk ir tad, ja kāds izdomā sakruķīt reliģiju atbilstoši čujam-ņuham-poņai, t.i., bez sistēmas, vīzijas un mērķa.)

That said, no taviem tekstiem (nu, ka problēma ir cilvēkos, nevis reliģijā, un ka cilvēki ir tie, kas būtībā labo reliģiju sačakarē ar savu iedzimto grēku vai taml.) rodas sajūta, ka tu pieņem, ka reliģija pastāv "pati par sevi", nu tb ja cilvēku nebūtu, tad reliģija vēl arvien pastāvētu. Es pieņemu, ka ir iespējams koncepts "Dievs pastāv bez cilvēkiem", bet reliģija? Vai bez cilvēkiem šis koncepts nekļūst tukšs?

/sorrī, prokrastinēju


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?