ctulhu ([info]ctulhu) rakstīja,
@ 2023-01-10 20:58:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Antiprojekcijas dezinformācija
Konkrēti šis:

//1) šī ir viena no negodprātīgākajām industrijām - viņu "projekti" un "plāni" un "aprēķini" nav vērti neko. Līdz ar to arī jēga ir tikai skatīties uz vēsturiskiem datiem, un tie parāda - kodolenerģija ir neizdevīga (neviens AES nav iespējams bez dažādu veidu subsīdijām), un nekādu pastāvīgu "bāzes slodzi" nenodrošina (tāpēc, ka AES ir ļoti sarežģītas, un līdz ar to - neuzticamas).//

Es baidos ka problēma ir kāreiz ``renewable`` un lētas gāzes lobijos.

Baltijas reģions ir

1) seismiski stabils
2) bagāts ar dzesēšanas ūdeni

Līdz ar to šis ir ļoti perspektīvs reģions enerģētikas praktiski pilnīgai nukleārai transoformācijai, var uzvbūvēt 1 lielu staciju ar 4-6 energoblokiem kā pamatu un tad mazās SMR stacijas pēc vajadzības, HESi kā otrās kārtas rezerve.

Vēl viena lieta ko antiprojekcija nezina vai noklusē - P2G tehnoloģija ir efektīva kāreiz kombinācij;a ar AES, tad nav jāregulē reaktori bet izved tos uz režīma un lieko elektrību konvertē ūdeņradī/ degvielas šūnās..


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]antiprojekcija
2023-01-10 21:26 (saite)
Jā, par to P2G AES kontekstā man liekas īpaši komiski - tas atmasko visu "bāzes jaudas" mītu. Tas, ko antiprojekcija noklusē drīzāk ir tas, ka P2G process stipri sadārdzina lēto saules/vēja enerģiju. Bet nu par to visi (ieskaitot AES proponentus) cer, ka tas ir economies of scale jautājums.

Btw, tāpēc arī vajag visus gudros tīklus, overbuilding, etc, ka tas vienkārši ir lētāks risinājums nekā enerģijas uzglabāšana. Tiem, kam vajadzēs enerģiju on demand - maksā un nav problēmu.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-01-10 21:34 (saite)
/overbuilding/

Pareizi. AES celšana ar rezervi. Nu un odulārie reaktori, protams.

/Tiem, kam vajadzēs enerģiju on demand - maksā un nav problēmu./

Nu jā un ja enerģijas vienkārši ir pietiekami - maksā maz un nemaz nav problēmu. Lēta elektrība => rūpniecības uzplaukums, modernas transporta sistēmas ērtas pilsētas, ērtas mājas ar apsildāmajām grīdām, kondicionēšanas sistēmām untātālāk.

Nu un ūdeņraža degvielas/ degvielas šūnu ražošana.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2023-01-10 21:43 (saite)
"Lēta elektrība" - elektrība nevar būt lēta, ja tai ir augsta pašizmaksa. Šobrīd vēja/saules mūža izmaksas (~40 eur/mwh) jau strauji tuvojas kodolenerģijas ģenerācijas izmaksām (neskaitot būvēšanu/nojaukšanu tātad), kas ir ~30 eur/mwh. Kodolenerģijas LCOE ir 100-150 eur/mwh (kā pēc avota), kas nemaz nav lēti salīdzinoši ņemot. Pat lietojot optimistisko pašu būvētāju matemātiku - tam Hinkley Point C ir noteikta strike price 90 poundi par mwh, kas ir dārgi mūsdienu izpratnē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-01-10 21:47 (saite)
/"Lēta elektrība" - elektrība nevar būt lēta, ja tai ir augsta pašizmaksa./

šeit darbojas parastais princips: Jo lielākas jaudas stacija- jo lētāka elektrība.

Resursu koncentrācija.

Var taisīt ļoti lielas reģionālās AES.

Otra pieeja - taisīt ļoti lielas modulāro reaktoru rūpnīcas un uz vietām izvietot šos reaktorus, piemēram Toshiba 4S tipa vai līdzīgus. Var ņemt gatavus risinājumus no atomzemūdenēm, arī kompakti efektīvi reaktori.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2023-01-10 21:48 (saite)
P.S. Ja mazos reaktorus sāk ražot sērijveidā tad ražošanas izmaksas krītas līdzīgi kā jebko ražojot lielās sērijās ar atstrādātiem paņēmieniem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?