Hedera helix L. ([info]hedera) rakstīja,
Ir tāds teiciens, ka nav muļķīgu jautājumu, bet tu ar šo komentāru esi salauzis tautas gudrību. Tavi jautājumi parāda, ka neko nezini par tēmu.

Bet īsumā, jo man pašai šī tēma ir interesanta:

"Kādas grāmatas tika dedzinātas?"

Pagānu grāmatas, tev jau paskaidroja. Ko tu gribi - grāmatu sarakstu, vai? :D
Sistemātiski meklēja un dedzināja "nekristīgās" grāmatas. Senajā pasaulē nebija strikta nošķīruma starp reliģijas, mistikas, filozofijas, zinātņu tekstiem. No pašu kristiešu avotiem ir zināms, ka īpaši vērsās pret astroloģijas darbiem. Jāatgādina, ka tad nebija tādas atsevišķas astronomijas, astroloģija bija daudzpusīga joma, kas ietvēra astronomiskos novērojumus un aprēķinus. Bija veselas filozofijas skolas, pret kurām vērsās. Bija atsevišķas "sliktās" tēmas, kā rezultātā sanāca vērsties arī pret grāmatām ar sekulāri-zinātniskiem tekstiem. Piem., pitagoriešu filozofija ietvēra ne tikai matemātiku, bet arī astroloģiju, numeroloģiju un dvēseļu reinkarnāciju, kas bija pretrunā ar kristiešu dogmām. Diemžēl, nav iespējams zināt, kādi un cik zinātniski darbi tika iznīcināti tikai tādēļ, ka tajos bija iekļauta arī pagānu mistika.

"Kad?"

Sākot ar Romas impērijas konversiju kristietībā. Visaktīvāk 4.-6. gs., taču arī vēlāk viduslaikos.
Grāmatu dedzināšana nebija kristiešu izgudrojums. (Vai kristieši paši vispār ir kaut ko jaunu un unikālu izgudrojuši, lol? Visu tikai "zog/kopē" no citiem. ;). Pirms kristīgajiem imperatoriem grāmatu dedzināšanas parasti notika kā atsevišķu grāmatu cenzūra politisku iemeslu dēļ. Interesants piemērs: 25. gadā ar Romas senāta pavēli sadedzināja vēstures grāmatu, kurā attaisnoja Jūlija Cēzara slepkavību. Sistemātiskāka politiskā cenzūra notika līdz ar agro kristiešu vajāšanām, tad tika arī dedzinātas kristiešu grāmatas. Šie notikumi kristiešu vēsturē vēlāk tika pacelti līdz mocekļu leģendu statusam. Visticamāk, no turienes arī kristīgie imperatori aizguva lielisko ideju sistemātiski un masveidā dedzināt grāmatas.

"Kas to organizēja?"

Kristīgie imperatori izdeva rīkojumus, realizēja to attiecīgi ierēdņi. Epizodiski tika izveidotas tādas kā "reliģijas policijas vienības", kas sistemātiski meklēja aizliegtās grāmatas. Informācija par privātu bibliotēku saturu tika iegūta gan no brīvprātīgiem ziņotājiem, gan no spīdzināšanām un nāvessodu draudiem. Papildus sistemātiskām valsts rīkotām akcijām, ik pa laikam notika arī vāji organizēti, kristiešu autoritāšu sakūdīti pūļu uzbrukumi gan privātām, gan pulbiskām bibliotēkām. Attiecībā uz mutvārdu tradīcijām - bija filozofijas skolas (ģimnāziji), kurām tika aizliegtas darbības, aizliegums izglītot.


"Jo ir interesanti, ka tie, kas metodiski ar roku darbu pārrakstīja hellēņu filozofiskos, pētnieciskos un matemātiskos tekstus, šīs pašas grāmatas pēkšņā pārbīli sāka dedzināt."

Um, kā lūdzu? Vai pēc tava priekšstata visā vēlās Romas impērijas un agro vidusslaiku vēsturē dzīvoja tikai pieci renesanses laika mūki? :D Ģeniāls domu gājiens.
Bet, ja nopietnāk. Bija agrie kristiešu domātāji/autori/grāmatu pārrakstītāji, kuri nodarbojās ar "ideoloģisko šķirošanu" - vienu pagānu grāmatu atzina par labu esam un pārrakstīja vai citēja, kamēr citu krasi nosodīja un rekomendēja aizliegt. Tiek lēsts, ka no antīkās literatūras apjoma varētu būt saglabājies apm. 1% teksta. Bet tie ir ļoti aptuveni aprēķini un kalpo vairāk kā ilustrācija zināšanu zudumam. Lielākā daļa šī zuduma ir saistāma tieši ar pirmajiem kristīgajiem imperatoriem, Rietumromas sabrukumu un agro viduslaiku kristīgajiem karaļiem.
Ne jau visi zudušie teksti tika sadedzināti, protams. Liela nozīme bija arī politiskiem un reliģiskiem lēmumiem pagānu grāmatas vispār nepārrakstīt, tādējādi nolemjot tās izzušanai. Karadarbības, nelaimes gadījumi (nejaušas bibliotēku degšanas) un dabas nelaimes (plūdi) arī, protams, jāierēķina. Taču viennozīmīgi ir skaidrs, ka speciālas grāmatu dedzināšanas ir nodarījušas ļoti lielu postu antīko zināšanu pārnesei.

"Propaganda lies by omission."

Jā, un tu to šajā visā cepienā esi ļoti labi nodemonstrējis. Tu esi saklausījies kristiešu apoloģētu propagandu, no kuras saņēmi apgalvojumu, ka visa tava zinātne eksistē tikai pateicoties kristīgajai civilizācijai un kristiešiem, kas visu to izgudroja. Kā redzams, tava propaganda tev ļoti daudzus faktus ir noklusējusi.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?