ctulhu ([info]ctulhu) rakstīja,
@ 2015-06-05 00:01:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Current crazy idea
Mēs te nesen muldējām un aizmuldējāmies līdz sekojošajam

/mēģināšu noformulēt max koncentrēti un konsistenti/

Tātad kā būtu, ja visu izglītības sistēmu pakļautu augstskolām, tātad universitātēm?

Saprotams, ka priekš tam neder augstskolas, kuras konkurē, vajag augstskolas, kuras sadarbojas jeb veido klasteri. Tātad vispirms tāds jāizveido, īstenībā tas varētu būt veidojums, kurš pazīstams kā zinātņu akadēmija. Tad pie viena šāds veidojums varētu ieņemt atbilstošu vietu pēc pārstāvniecības ministru kabinetā.

[ja kas F.Bēkonam ``Nova atlantis`` jau ir aprakstīts zināmā mērā līdzīgs iekārtojums, jaunais ir labi aizmirsts vecais.]

Pie šāda iekārtojuma to budžeta daļu, kas paredzēta izglītībai, saņem un kontrolē šī akadēmija jeb augstskolu klasteris.

Plusi:

- ja visu izglītību kontrolē augstskolas, tā ir orientēta nevis uz ``vidējo pilsoņu``, bet uz radošu, pētniecisku prātu gatavošanu, viegli redzams, ka tas ir resurss, iespējams - pats vērtīgākais.
- pēc iespējas netiek izmestas miskastē nevienas jaunas smadzenes, ok, monitorings ir arī tagad caur mācību olimpiādēm etc., bet šādi viņš būtu vēl daudz efektīvāks.
- mācību programmas mērķtiecīgi konstruē speciālisti, nevis gatavo ierēdņi.

Bottom line - šādi varētu pamazām pagriezties inteliģences dominētas sabiedrības veidošanās virzienā.

Debate is open


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]honeybee
2015-06-05 09:09 (saite)
hm. Un tādus kā mani, kas izbrauc cauri pamatskolai/videnei ar IQ, veiksmi un nekaunību, bet akadēmiskajā sistēmā tiek atkosti ap otro kursu un izspļauti kā nederīgi, šajā versijā atkostu un izspļautu 3x ātrāk?

jo es tiešām-tiešām neesmu piemērota akadēmiskajai sistēmai, es mācos strādājot - nu tipa ieguļos airos, lai noskaidrotu visu, kas man šķiet vajadzīgs, sākot ar kaķu izkārnījumu konsistenci un beidzot ar zviedru valodas pamatiem, un paralēli, ja ir laiks, paķeru kaut kādus coursera kursus, kurus eju kaut kādā maniakālajā/depresīvajā režīmā, pabeidzot kādu ceturtdaļu, bet toties ļoti labi. lieki teikt, ka manas zināšanas var raksturot ar vārdiem "ir dažas nozares, kurās viņa nezina neko, bet viņai būtu ilgi jādomā, lai pateiktu, kuras tās ir, jo lielākajā daļā viņa zina kādu drusciņu"

un man šķiet, ka priekš manis tā ir dafiga krutāka mācīšanās sistēma nekā akadēmiskā, ciktāl man ir bijis pieredze ar pēdējo

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ctulhu
2015-06-05 09:32 (saite)
Nevis izspļautu, bet pielāgotu sistēmu tieši viņiem - katram atsevišķi. Lai viņš pēc iespējas var darīt to un tā, ko un kā viņam sanāk/ patīk/ ir interesanti.

Jā, taisnība, tā ir viena no lielajām problēmām - spēt pieņemt autodidaktus, arī spēt pieņemt studentus, kas ir izdomājuši labas lietas, bet kuriem formālo akadēmisko pribambasu vēl nav. Bija nesen kašķis pie mediķiem - sarīko konferenci, studenti tēzes iesniegt nedrīkst, tikai graduētie. A nafig tad tāda konference vajadzīga? Lai vecie cienīgi čupotos un studenti ķipa šamos apbrīnotu?

//ir dažas nozares, kurās viņa nezina neko, bet viņai būtu ilgi jādomā, lai pateiktu, kuras tās ir, jo lielākajā daļā viņa zina kādu drusciņu//

vot vot un tad šāds prāts spēj paskatīties uz lietām negaidītās kombinācijās un kaut ko ieraudzīt, tas ir vajadzīgi un tas ir reti šodien.

Tātad vajag, lai cilvis saliek savu izglītību pats - kā puzli. Ar šodienas elektroniskajiem līdzekļiem, tā pati coursera un vispār info pieejamība- to tiešām var sākt darīt un piedāvāt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2015-06-05 10:15 (saite)
Šis gan ir vairāk par tēmu ``ko vajadzētu iesākt ar esošo akadēmisko/ augstākās izglītības sistēmu``, kas pats par sevi ir kaudze problēmu.

Jā un Roberta Vuda

http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_W._Wood

biogrāfijā var lasīt, kā šis mucis no skolas (klasiskā ģimnāzija) lai ... mācītos (instrumentu cehā).

Vispār šādi gadās joprojām un ir apmēram skaidrs, ko tas saka par izglītības sistēmu un organizāciju.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?