cosmo ([info]cosmo) rakstīja,
@ 2006-11-20 12:04:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Latvija..
kautkā vazājos pa erfoto un uzdūros bildei un dažiem komentāriem, kas kautkā izraisīja pārdomas.. par viskautko.. par Latviju, patriotismu.. par (manu) dzīvošanu ārpus Latvijas.. kautkā nez kapēc skumīgi palika (varbūt arī tapēc, ka laiks pelēks, skan tāda noskaņmūzika..)
nu nezinu.. domāju par to, cik liels patriots es pats esmu un kā es varētu/mācētu patriotismu ieaudzināt saviem bērniem.. varbūt varētu iemācīt bērniem mīlēt Latviju, bet tas nav tas pats kas būt patriotam.. it sevišķi, ja bērni vismaz pirmos skolas gadus drošvien pavadīs ārpus Latvijas, kur Latvijas vēsturi, valodu, kultūru nemācīs.. tad vecākiem pašiem būs nopietni jāpiedomā un jāpacenšas..
mēs jau ar neesam daudz piedzīvojuši tos "nebrīvos" Latvijas gadus (vismaz apzināti pieredzējuši neesam), to apspiestību un cīņu par brīvību.. tapēc arī drošvien tā nespējam novērtēt, kur Latvija tagad atrodas un ko tā ir jau sasniegusi kā brīva, neatkarīga valsts.. to spēj novērtēt tādi onkuļi, kā bildē redzamais (drošvien ne tikai), kas ir par to cīnījušies savā laikā..
bet es piekrītu, ka tā ir vecāku, sabiedrības vaina, ka jauniešos nav ieaudzināts patriotisms.. pats no sevis jau tas nevar rasties..

bij mums te ar' svētku pasākums, kas beigās tomēr nebij nemaz tik slikts un bij diezgan labi apmeklēts (kādi pāris simti cilv.), lai gan pirms tam draudēja izgāzties.. un es tagad domāju.. bija izkārts karogs, atbraukuši divi ansambļi (ar koklēm utml.) no Limbažiem un Madonas, bija uzrunas (kas brīžiem izklausījās pēc referātiem un ko maza cilv. daļa patiešām klausījās) un bija arī V.V.F. uzruna (video) - uz šo uzrunu gan zālē valdīja diezgan liels klusums (ir tomēr zināma cieņa pret prezidenti), bija arī vairākkārtēja glāžu saskandināšana dzimtenei par godu... nu laikam jau tomēr bija tāda svētku noskaņa (galu galā arī tik daudz latviešu apkārt).. bet nu nezinu..

protams, mīlu es Latviju un plānoju tur atgriezties.. bet nezinu par to patriotismu... ne jau tapēc, ka valdība slikta un pensijas mazas.. nezinu... ir tomēr sajūta, ka šos svētkus vajadzētu vēl svinīgāk uztvert..
ko, jūsuprāt, nozīmē "būt patriotam"?


http://www.erfoto.lv/index.php?module=My_eGallery&do=showpic&pid=59755&author=&gallery=&bool=&q=&new=7&rateval=5&voteval=3&orderby=ratingD

"Izskatijās, ka sabiedriskajā bez aliņa vai kāda kokčiķa braukt nav labais tonis. Incanti, ka krastmalā bija ļoti daudz, laikam pārsvarā jaunatne un konkrētā šmigā, atpakaļ nākot caur vecpilsētu daudzus nesa, stutēja, vai mēģināja pierunāt augšām celties... bļa 15-17 gadi :/"


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]aiks
2006-11-21 11:53 (saite)
Sveiks:))
patriotisms? nez - laikam jau tāda īpatnēja mājas un piederības sajūta. Par bērneļiem gan šaubos, ka vecāki īsti var ko ieaudzināt, - ja līdz 14-18gadu nodzīvos, kur zāle zaļāka un saulīte spožāka, šī valsts valts nebūs vajadzīga ne tik cik melns aiz naga.

Sc, - krūzītes ir dievīgas!!! Paldies jums abiem. Kad mūsupusē plānojat parādīties?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]cosmo
2006-11-21 12:22 (saite)
hm, domā, ka esi patriots, ja vienkārši jūties piederīgs valstij? nu nez nez
es nezinu.. ja bērni līdz tam 14 gadu vecumam Latviju nebūtu necik redzējuši, tad varbūt tā viņiem neko neizteiktu.. bet ja viņi to katru gadu regulāri apmeklētu un apciemoto omes, opjus laukos utml... tad nedomāju, ka Latvija viņiem varētu būt vienaldzīga.. galu galā te viss ir pilnīgi savādāk. labi sabiedrības ziņā te saulīte drošvien ir spožāka, bet.. Latvijas daba, piemēram, nav salīdzināma ar to, kas ir šeit - rindiņā sastādīti koki mežos, maksimāli apstrādāti lauki utt. (protams, nedaudz subjektīvi). nu man tā vismaz liekas..

a jūspusē būsim uz Zsv un JG..
prieks, ka patika krūzīts :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]aiks
2006-11-22 09:31 (saite)
Man gan liekas, ka ja kāds ir izaudzis vidē, kur visi koki ir sastādīti rindiņās ar maksimālo un minimālo attālumu, kuru regulē kautkāds ES lauksaimniecības dokuments, viņš to sāk uztvert par normu.
Mēs esam izauguši šeit - un "nepieradinātā daba" mums šķiet kautkas baigi feins; Ja līdz apzinīga vecuma sasniegšanai tev ir izveidojies cits priekšstats par to vidi kāda ir tavās "mājās", jebko citu tu uzlūkosi kā interesantu dīvainību.
Un tad atkal - nebūt nepretendēju uz kautkādu absolūto patiesību: tikai pārdomas.
Ar to patriotismu ir dīvaini. Varbūt būtu jādefinē kā nepamatota lepnuma sajūta par savu mājvietu. Līdzīgi kā normālā ģimenē valda tāda neliela cosa nostra atmosfēra: lai kas nenotiktu tās iekšienē, lai kādi konflikti nebūtu starp tās locekļiem, pret ārpasauli tā ir vienota kā mūris, un visiem tās locekļiem ir neviltots lepnums par piederību tai.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]cosmo
2006-11-22 11:07 (saite)
nu nez.. ta jau redzēs, kā būs ar tām vidēm..

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?