citronmeetra ([info]citronmeetra) rakstīja,
@ 2009-05-16 18:58:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Sestdienas vakars pirms muzeju nakts
Nupat uzkrāmēju darbnīcās kluso dabu. Saprotiet, tādu īstu kluso dabu - sārts, pelēks, bēšīgs, okerīgs. Un centrā zila stikla pudele. Divi sīpoli. Fonā veca, apputējusi mandolīna. Es gleznošu īstu kluso dabu. Kās skolā, kā akadēmija.
Es sen nebiju jutusi tādu prieku un baudu kā tagad, kārtojot priekšmetus klusajai dabai. Pilnīgi tā, ka rokas trīc no laimes. Es vēl nezinu, kas no tā visa sanāks gleznā, bet man tā gribas uzgleznot kluso dabu. Bez nekādiem zemtekstiem un koncepcijām. Tikai tāpēc, ka skaistas krāsas. Un smuki bļiki uz zilās pudeles sāna.

Pilnīgi neoficiāli divas manas jaunākās bildes šonakt piedalās privātā izstādē par godu muzeju naktij. Tā nu mans "Vienacainā kaķa portrets" un "Baltais krekls" ir padoti publikai.

Vēl man pa kaklu pa galvu jātaisa fotogrāfiju izstāde. Tā gan būs ļoti konceptuāla. Esmu baigi nobijusies, kā viss sanāks, jo tā būs ļoti personīga izstāde.

Un pēc tam jau būs vasara un es braukšu uz Pēterburgu un Ameriku, un taisīšu citādu mākslu. Nekādas klusās dabas. Būvēšu un konstruēšu objektus. Neskatoties uz to, ka visu laiku kaut ko daru mākslas jomā, tik un tā īsti nejūtos kā māksliniece. Manuprāt mākslinieks caurām dienām dzīvo pa savu darbnīcu un mālē bildes. Vasarā iet laukā un mālē plenērā. Neko citu es vēl arvien nespēju pieņemt kā īsa mākslinieka identitātei piederošu. Kaut arī mani ļoti interesē laikmetīgā māksla, arī visādi tur video un performances, un brīžiem tas, ko es daru, arī tuvojas laikmetīgās mākslas lauciņam. Tik un tā - manā galvā un sirdī dzīvo nerimstošas ilgas būt īstam māksliniekam, kas darbnīcā uzliek riktīgu kluso dabu un tad mālē, papīpē, papīpē, mālē atkal.

Iespējams, ka mans mēģinājums teju desmit gadus pēc mākslas akadēmijas pabeigšanas uzgleznot vienu normālu kluso dabu, ir tuvošanās manam sirds sapnim - būt par mākslinieku.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]vilibaldis
2009-05-16 19:06 (saite)
jā, man arī neprātīgu baudu sagādā kluso dabu uzkrāmēšana (darbā). Un vispābā kaut kā ir tā, ka iztrakojies, tu, cilvēks ar konceptuālismu un tad ar baudu atkal atgriezies pie klasiskas klusenes. Un visam piedevām es braucu klasiskā plenērā... laime!

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]citronmeetra
2009-05-16 19:06 (saite)
Oho, kādā plenērā?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]vilibaldis
2009-05-16 19:08 (saite)
uz Līgatni ar īstiem māksliniekiem

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]citronmeetra
2009-05-16 19:11 (saite)
Ļoti labi. Vareni!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]annuska
2009-05-16 19:59 (saite)
tas laikam ir tāds mākslinieka arhetips, kas mīt mūsos - ja jau pat Tu, kas daudz vairāk dzīvo mākslā nekā es pēdējos gadus, nejūties gana īsta māksliniece. tomēr tas laikam ir tāds pagātnes m, jaunā laikmeta m varētu būt tāds fleksiblāks, jo tagad vispār ir tendence uz izplūdušām, pārklātām lomām - bet varbūt es sevi mierinu.

man šodien arī bija paredzēts geznot, magones, es tās solīju, iedomājies, bērnudārza audzinātājai, uzgleznot par maksu, vēl treknajos gados, bet neesmu līdz šim pabeigusi. izlaidums jau pie durvīm un jāpabeidz ir, tikai maksu laikam vairs nevaru prasīt, nāksies uzdāvināt.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]annuska
2009-05-16 20:01 (saite)
nuja, un es aizbraucu nopirkt trūkstošo krāsu, pēc kam man sanāca TĀDS miegs, ka neko nepagleznoju, nesen pamodos, tā nu būšu izniekojusi savu bezbērnu dienu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]annuska
2009-05-16 20:02 (saite)
un vēl es konstatēju, ka vairs neorientējos krāsu piedāvājumā:(

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]citronmeetra
2009-05-17 11:22 (saite)
Bet ir ļoti interesanti pētīt, kādas tagad var dabūt brīnumkrāsas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]citronmeetra
2009-05-17 11:22 (saite)
Pie visas vainīga Rozentālskola, kas šo mītu par Īsto Mākslinieku mūsos ieaudzināja.

Magones - jā, ko tādu glezno īsti mākslinieki.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?