brookings - Nū, kādi jus esat? [entries|archive|friends|userinfo]
brookings

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Nū, kādi jus esat? [Apr. 16th, 2012|03:51 am]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]sirdna
Date:April 16th, 2012 - 12:49 pm
(Link)
imho, tas labums/kreisums un izpratne par šo vārdu nozīmi mums te ir tik gauži specifiska, ka vai dieniņās.
[User Picture]
From:[info]indulgence
Date:April 16th, 2012 - 01:26 pm
(Link)
Kas nu tur specifisks. Viss gana konkrēti: vidējam latvietim šķiet, ka "kreisais" ir par Maskavu, "labējais" - par Vašingtonu, bet "centrists" - par Briseli. Un dziļa neizpratne, ka kaut kur citur pasaulē ar šiem jēdzieniem apzīmē ko citu. :)
From:[info]ts
Date:April 16th, 2012 - 02:14 pm
(Link)
kāpēc pret globusu ir jāstāv ar pakaļu?
[User Picture]
From:[info]indulgence
Date:April 17th, 2012 - 06:56 am
(Link)
Ir sajūta, ka esi visiem priekšā. :)
[User Picture]
From:[info]brookings
Date:April 16th, 2012 - 03:04 pm
(Link)
(nemāku rakstīt:), tā tad:
Vai nepastāv arī tie, kas aptuveni saprot to, ko šie termiņi nozīmē, bet izvēlās būt, teiksim, labējais, aiz zeitgeista spēka (kā ārzemnieks, es domāju par zeitgeists šeit, kā vēlme būt starp 'izglītotākiem', kas teiksim lasītu žurnālu 'ir' (un the Economist izdevumu Īntelligent Life'), un balsotu par vienotību utt.)?
[User Picture]
From:[info]indulgence
Date:April 17th, 2012 - 07:13 am
(Link)
Es to drīzāk dēvētu par savdabīgu "kargo kulta" izpausme: cilvēks balso par labējiem un uzskata sevi par labējo, ticot, ka ja tā sevi definēs, tad būs "labējais", bet labējie viņaprāt ir turīgi un labi dzīvo. Kaut realitātē šis cilvēks ir nabags un, īstenojoties labējai politikai, viņa dzīves komforta līmenis samazināsies vēl vairāk (tāpēc šis, nobalsojis par labējiem, iet piketēt un pieprasa valsts kontroli, valsts gādību, nodrošinājumu u.c. izteikti kreisās prasības - attiecīgi, pētījumos tiek atzīts par kreiso).
[User Picture]
From:[info]brookings
Date:April 17th, 2012 - 02:13 pm
(Link)
Jā - šī arī ir zināma parādība. Bet vai šī ir jauna parādība? Mani interesē, kā bija padomju laikos. Vai cilvēki domāja par sevi šajā kontekstā? Es pieņemu, ka tad nebija tie turīgie, labējie piemēri (lai gan iespējams, ka kļūdos - un noteikti bija krasas atšķīrības starp atsevišķiem posmiem psrs laikā).
From:[info]karuna
Date:April 17th, 2012 - 02:56 pm
(Link)
Padomju laikos jau nebija demokrātijas un izvēles. Bet spēja publiski runāt un atbalstīt vienu, bet reāli domāt pavisam ko citu, jau nākt no turienes.
[User Picture]
From:[info]brookings
Date:April 17th, 2012 - 05:24 pm
(Link)
Es saprotu, ka nebija izvēles, bet vai tas nozīmē, ka cilvēki nespēja domāt par lietām šinī politiskajā spektrumā? Vai vai kapitalisms vienkārši nozīmēja brivību un izvēli?
From:[info]karuna
Date:April 17th, 2012 - 05:32 pm
(Link)
Kāda jēga domāt par lietām, kuras tāpat nevarēja ietekmēt. Pārmērīga domāšana jebkurā virzienā bija pat bīstama.

Kapitālisms padomju cilvēku apziņā nesaistījās ar brīvību un demokrātiju, bet tikai ar utopisku pārticības zemi ar piena upēm un ķīseļa krastiem.
[User Picture]
From:[info]brookings
Date:April 17th, 2012 - 05:41 pm
(Link)
Hmm - tad no kurienes nāca sapratne par to, ko nozīmē kreisumu/labējumu?
From:[info]karuna
Date:April 17th, 2012 - 06:04 pm
(Link)
Hmm, es vēl joprojām nesaprotu, kāpēc vajadzīgs šāds dalījums ;)
[User Picture]
From:[info]brookings
Date:April 17th, 2012 - 06:12 pm
(Link)
Es ik pa laikam tuvojos sapratnei, kāpēc šis dalījums ir vajadzīgs (šinī plutokrātiskā sistēmā) - bet tas ir cits jautājums.
[User Picture]
From:[info]indulgence
Date:April 19th, 2012 - 02:18 pm
(Link)
Nuss, es gan nevaru objektīvi spriest, jo padomju periodā ritēja mana bērnība (bet bērnība vienmēr šķiet laimīga, neatkarīgi no politiskās iekārtas), savukārt vēlīnajos padomju varas gados mani vairāk interesēja alus un meiteņu krūtis, nevis līdzcilvēku domāšanas modeļi. :)

Domāju, ka padomju laikā šāda dalījuma nebija, jo nebija nekādu atšķirību politiskajos uzskatos (uzskati, pasaules modelis visiem bija gana līdzīgs, atšķīrās tikai pēc patīk/nepatīk). Vārdu "labējie" varēja sastapt tikai politiskajās ziņās, tipa "Latīņamerikā noticis kārtējais labējo apvērsums, pie varas nākusi militārā hunta", jeb "palīdzēsim kreisajiem Nikaragvā cīnīties pret amerikāņu imperiālistiem).

Attiecīgi, PSRS pašlikvidējoties, ļaudīs automātiski nostiprinājās primitīva pārliecība: "kriesie" ir par PSRS, bet labējie ir pret PSRS, tātad, ja esi pret PSRS, tad automātiski esi "labējais". Un šī formula dzīva vēl joprojām ļaužu apziņā.
[User Picture]
From:[info]indulgence
Date:April 19th, 2012 - 09:25 pm

ja par kargo kultu runājam

(Link)
Tā padomājot, padomju laikā kargo kulta nebija (tas sākās tikai PSRS sabrukuma brīdī, sākot imitēt iztēloto Rietumu dzīves veidu), bet bija izteikta mimikrija.
Proti, sociālā noslāņošanās bija minimāla (autobusa šoferis varēja pelnīt vairāk, nekā autotransporta uzņēmuma vadītājs). Taču, no otras puses, statuss un vieta hierarhijā deva papildus bunusus (šoferis varbūt pelnīja vairāk par direktoru, toties direktors izmantoja valsts piešķirtu - uz amata laiku, - vasarnīcu, dienesta automašīnu, iespēju iepirkties veikalos, kuros pieejams plašāks preču klāsts u.tml.).
Attiecīgi, dažādi aksesuāri, kas nebija pieejami visiem, pauda piederību ekskluzīvākai (ar pieeju bonusiem) grupai (piemēram, ja tev ir Rietumos ražoti džinsi vai "Adidas" sporta kurpes, tad tas nozīmēja, ka pats vai tavs ģimenes loceklis ir pietiekami ietekmīga figūra tirdzniecības tīklā, lai ko tādu dabūtu). Tāpēc plaši izplatīta bija vēlme kā tikt pie šādiem aksesuāriem, ar to palīdzību demonstrējot, ka neesi vienkāršs cilvēks, bet ar "sakariem" vai tiem pietuvināta persona.
Šādi aksesuāri varēja būt visdažādākie, sākot ar kožļājamo gumiju, kokakolas pudelīti, vai kāda brenda iepakojuma maisiņu (kas tika par bargu naudu pirkts melnajā tirgū, rūpīgi saudzēts, demonstratīvi nēsāts - līdzīgi kā vēl šodien proletāriešu meitēni staigā ar "Zara" vai "Plaza di Italia" maiziņiem, lai demonstrētu, ka var atļauties iepirkties šajos veikalos, tātad pieder augstākam sociālajam slānim, nekā ir).

Kaut kā tā.