BoRdo -

About  

Previous Entry Mar. 23rd, 2015 @ 04:07 pm Next Entry
Šodien skatos liela daļa (arī manas friendlistes) salaikojusi kexu kurš nopublicējis bildītes feisītī kā atštaukājis un atņēmis ieroci kādam indivīdam:

Tad nū sāku domāt. Vot tu skrien pa mežu. Iespējams kautkad esi atavarīts mežā tā rezultātā tu esi izlēmis turēt pa rokai pašaizsardzības līdzekli uz kuru tev ir visi nepieciešamie dokumenti. Skrien tu tā mierīgi pa vientuļu meža taku un te pēkšņi tev virsū nesās divi pēc skata baisi suņi. Tu sāc baidīties par savu veselību un pielieto savu pašaizsardības līdzekli pret apdraudētāju un pēc dažiem mirkļiem tevi sāk hujārīt divi garāmgājēji un ņemt ieroci nost.
Tad nu jautājums, kā jūs būtu rīkojušies?

Es te gan brīnos, ka lasot komentārus minētajā feisītī redzams, ka vissi aizstāv suņu īpašniekus. Man gan kautkā liekas jocīgi, divi augumā brangi četrkājainie skraida bez pavadas un uzpurņiem pa mežu, es domāju ka ja tie skrietu man virsū reakcija būtu iespējams tāda pati.
Protams vissus apstākļus zin tikai šāvējs un sejas dauzītāji, bet priecāties par piekautu kexu kautkā pārragi man šķiet.
(Tell`me)
[User Picture Icon]
From:[info]elina
Date: March 23rd, 2015 - 04:55 pm
(Link)
parādi , l'duzu, linku. man arī interesē.
[User Picture Icon]
From:[info]bordo
Date: March 23rd, 2015 - 04:59 pm
(Link)
[User Picture Icon]
From:[info]hedera
Date: March 23rd, 2015 - 05:24 pm
(Link)
Jā, nu var jau būt, ka man ir īpaši nepaveicies, bet man daudzreiz sanākusi sastapšanās ar agresīviem suņiem, kas uz ceļa (izskrienot no savas sētas), mežā vai pludmalē rej un skrien virsū, un viņu stulbajiem saimniekiem, kas nopakaļus sauc, ka sunītis labs un nekož. Un tad bija arī viens īpašs gadījums, kad pastaigas biedrs tiem saimniekiem uzbļāva jautājumu, kādēļ viņi neievēro noteikumus un laiž lielu suni bez uzpurņa skraidīt pa publisku pludmali; saimnieks atbļāva, ka suns ir dresēts, un, ja daudz dirsīsimies, tad varot to nodemonstrēt.
Man no suņiem ir ļoti bail, tādēļ svešu suni bez uzpurņa, kas skrien man virsū, uzreiz uztveru kā nopietnu draudu.
Tādēļ pārsteidz tik daudzu cilvēku atbalsts suņu saimniekam, pirms vispār ir kaut kas vairāk zināms par notikušā niansēm. Nu, un turklāt tas nu gan ir vispārzināms, ka suņi it sevišķi mēdz reaģēt uz skrienošiem cilvēkiem.
[User Picture Icon]
From:[info]elina
Date: March 23rd, 2015 - 05:38 pm
(Link)
es visu laiku savu labradoru laižu skraidīt mežos. nupat bijām Cenas tīrelī un tur arī pretī nāca cilvēki un baidījās. Un es it kā saprotu tās bailes, jo mani arī ir sakodis suns, bet no otras puses - mans pirdiķis nekož (ha! nu vismaz pagaidām :)) un man baigi žēl,ka pat dabā jātur pie saites, jo prieks skraidot sunīšam acīmredzams.

[User Picture Icon]
From:[info]hedera
Date: March 23rd, 2015 - 05:46 pm
(Link)
Bet vismaz tad ar uzpurni lai skraida; suns uzpurnī nopietnus miesas bojājumus neizdarīs (pieaugušam cilvēkam). Jā, un tas, ka suns pagaidām nav kodis, nenozīmē, ka kādreiz kādu nesakodīs, tev arī pašai būtu drošāk izvairīties no tādas situācijas iespējamības.
[User Picture Icon]
From:[info]elina
Date: March 23rd, 2015 - 06:06 pm
(Link)
es tagad domāju - vai nav tā,ka tās bailes tomēr galīgi nav racionālas? vai tiešām to suņu, kas kož cilvēkus ir tik daudz?

p.s. manējam, kā aklo pavadonim visu mūžu būs jāstaigā īsā pavadā, tapēc tagad ļauju izskrieties.
[User Picture Icon]
From:[info]hedera
Date: March 23rd, 2015 - 06:13 pm
(Link)
Nu paklau, ja man virsū skrien svešs suns un rej, tad visracionālāk ir to uztvert par apdraudējumu - es, un arī saimnieki nevar zināt, kas tam sunim tobrīd ir galvā.
Jā, un it sevišķi, kā jau teicu, suņi bieži reaģē uz skrienošiem cilvēkiem. Piem., šīgada pirmajā skrējienā man viens sīks krancis, turklāt pie pavadas un uz ielas, pēkšņi rejot metās kedā, kad skrēju garām.
[User Picture Icon]
From:[info]elina
Date: March 23rd, 2015 - 06:15 pm
(Link)
a tādiem sīkiem es esmu spērusi :)
[User Picture Icon]
From:[info]hedera
Date: March 23rd, 2015 - 06:22 pm
(Link)
Es uzspēju palekt sānis, tādēļ nebija iemesla spert. Bet tas gadījums labi demonstrē to, ka arī saimnieki nevar vienmēr paredzēt suņa rīcību - viņš tur mierīgi stāvēja ar savu saimnieci un pēkšņi sapsihojās tikai tad, kad es skrēju garām; kamēr tuvojos, nekas neliecināja, ka būs kādas problēmas.
Cilvēkiem, kas pastaigājas pa mežu, nevajadzētu minēt, vai tavs sunītis tiešām viņiem neuzbruks. Manuprāt, visādas nomaļākas vietas (mežs, pludmales, kur nav daudz cilvēku) ir ok. vietas, kur ļaut sunim izskrieties bez pavadas, taču uzpurnis gan ir obligāts.
[User Picture Icon]
From:[info]bordo
Date: March 24th, 2015 - 08:31 am
(Link)
Nū Cenas tīrelis nav biķernieku mežiņš. Ir tomēr starpība starp pārbāztu ar ģimenēm utt parku un relatīvi nomaļu vietu.

[User Picture Icon]
From:[info]crescendo
Date: March 24th, 2015 - 11:29 am
(Link)
Cenas tīrelis droši vien nav 'publiska vieta Rīgā'. Katrai pašvaldībai savi noteikumi.
From:[info]fedrs
Date: March 23rd, 2015 - 06:37 pm
(Link)
Ja kāds ir tāds losis, ka vicina šaujamo, bet nespēj nedz sunim trāpīt, nedz aizstāvēties, lai viņam ieroci neatņem, tad viņš ir pelnījis, ka viņu athujārī. Pat ja viņš nebūtu Vienotības biedrs.
[User Picture Icon]
From:[info]bordo
Date: March 24th, 2015 - 08:28 am
(Link)
Kurš teica, ka šams vispār mērķēja uz suni? Varbūt vienkārši brīdinājuma šāvieni lai suns nelien tuvāk?

Un tavuprāt būtu bijis labāk, ja kex likumīgi pielietotu šaujamo un sitēju nošautu, vai ievainotu?
[User Picture Icon]
From:[info]mafia
Date: March 23rd, 2015 - 09:54 pm
(Link)
abiem diviem sodu. vienam par sišanu, otram par šaušanu. ar suni nekāda sakara.
un p.s. viņam virsū nekas nenesās. cik var noprast viens viens suns bijis pie saimnieka tai brīdī, otrs skrējis uz viņa pusi. Bet abas ir miermīlīgas šķirnes - sevišķi jau bernes ganu suns, kas viņam tuvojās. cik redzēti - viņi ir visai bremzēti un vienaldzīgi pret cilvēkiem. tā kā nebija tur uz ko šaut. un riteņbraucējam - nebija ko sist bez jebkādiem paskaidrojumiem. nav jau nekādi mežonīgie rietumi ar linča tiesu. abi divi stulbi - katrs pa savam iedomājās patēlot šerifu.
[User Picture Icon]
From:[info]hedera
Date: March 24th, 2015 - 11:17 am
(Link)
No internetos redzētajām suņu saimnieka aizstāvībām, šī te par "miermīlīgajām suņu šķirnēm" man šķiet visdumākā. Atvainojiet, bet mani, piemēram, neinteresē ne suņu šķirņes, ne tām raksturīgās īpašības; suņa bīstamību es varu novērtēt tikai pēc uzvedības un izmēra. Jā, un pie stulbiem saimniekiem arī vismiermīlīgākās šķirnes suns var izaugt par bīstamu lopu.
(Skrējējs savu versiju par notikušo publiskoja vakardien tikai vēlu vakarā, un, pēc viņa stāstītā, viens no suņiem viņam skrējis virsū, taču saimniekus tuvumā nav ieraudzījis, tādēļ divas reizes izšāvis gaisā, lai suni aizbiedētu.)
[User Picture Icon]
From:[info]mafia
Date: March 24th, 2015 - 04:36 pm
(Link)
Tātad tas ir pavisam ok - tikko man liekas, ka kaut kas baiss skrien pa gabalu man virsū, es varu sākt šaudīties? Stast nav par suni, bet par cilvēka reakciju un izvēli kā rīkoties. Imho šaut ir pēdējā opcija, kad tev burtiski ķeras pie rīkles. Vai tas suns vai bomzis krūmos, no kā tu sabaidies.
[User Picture Icon]
From:[info]hedera
Date: March 24th, 2015 - 05:00 pm
(Link)
Tieši tā - stāsts nav par suni, tādēļ arī rakstīju, ka saimnieku aizstāvēšana un skrējēja rīcības kritizēšana ar "bet šitie suncīši ir dikti mīļi un nevienam nekož" man šķiet dumākā pieeja notikušā izvērtēšanai.

Skrējēju var kritizēt, manuprāt, par to, ka savai aizstāvībai bija izvēlējies galējo variantu - ar īstām lodēm pielādētu šaujamo. Suņu aizbiedēšanai būtu pieticis arī ar blankām (bomžu gan jau, ka arī).
[User Picture Icon]
From:[info]crescendo
Date: March 24th, 2015 - 11:19 am
(Link)
Arī miermīlīgas šķirnes mēdz sakost, nav skrējējam mežā jāver vaļā wikipēdija un jāskatās, vai šis izskatās pēc miermīlīgas, vai nemiermīlīgas šķirnes.


Rīgas pilsētā no 7-23 publiskās vietās suņiem ir jābūt pie pavadas.

Jā, stulbi, protams, ka nav kur suņiem Rīgā lāga izskraidīties, bet tad suņu īpašniekiem ir aktīvāk jāprasa suņu laukumu ierīkošana (redz kā riteņbraucēji tak sev celiņus dabū), nevis visu laiku kritiskās masiņas ar lieliem, nekontrolētiem zvēriem mežā.

Visi suņi, 'nevienam nekad nekož', līdz pirmo reizi kādu sakož.
[User Picture Icon]
From:[info]crescendo
Date: March 24th, 2015 - 11:23 am
(Link)
Un par 'miermīlīgajiem Bernes ganu suņiem'.
Lūc - http://www.trainpetdog.com/bernese-mountain-dog_articles.html
Ja nav adekvāti apmācīti, ir agresīvi pret svešiniekiem, īpaši bērniem.

Apmācīti arī pitbuli ir jauki un mīļi.
[User Picture Icon]
From:[info]mafia
Date: March 24th, 2015 - 04:38 pm
(Link)
Es saprotu, ka ļoti vēlies apspriest suņu šķirnes, nevis lietu pēc būtības. Bet nenovirzīsimies no tēmas.
[User Picture Icon]
From:[info]bordo
Date: March 25th, 2015 - 09:14 am
(Link)
Nū šķirnei nav nozīmes. Taisnība tev ir. Bet dzīvnieks tas ir un tiešām nesās virsū skrējējam. Iespējams tev nav pieredzes kur pēc skata miermīlīgs jautrs suns ne tikai nesās virsū bet arī iekampj pakaļā, bet lielai daļai tāda pieredze ir un manuprāt nav jāsagaida moments, kad zobi jai iecirtušies stilbā, lai rīkotos un aizbiedētu apdraudējumu.
Turklāt tur arī minēts, ka šāvieni raidīti gaisā līdz ar to es teiktu, ka ieroča nēsātājs darīja pat vairāk nekā nepieciešams minētajā situācijā.
(Tell`me)
Top of Page Powered by Sviesta Ciba