par ēdienu

« previous entry | next entry »
Dec. 7., 2018 | 05:09 pm

Kurš ēdiens jums ļoti garšo, bet nekad nesaņematies/neapņematies pats to pagatavot?

Man tā noteikti ir soļanka. Mani nomāc jau sastāvdaļu daudzums vien. Bet Kādu Dienu es pagatavošu.
Tags:

Link | piemet pagali! | Add to Memories


Comments {17}

Bļanna Baklažanna

(bez virsraksta)

from: [info]bljanna
date: Dec. 8., 2018 - 12:22 am
Link

Es bietes vāru, t.sk. biešu zupas, un ik pa laikam marinēju.
Bet galertu es arī nekad neesmu taisījusi! Man vecmamma gatavo lieliskus. Viņai arī ir labākās kotletes pasaulē, man nekad tik gardas nesanāk.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


rūsganais sprakšķis

(bez virsraksta)

from: [info]mufs
date: Dec. 8., 2018 - 12:48 am
Link

man ir trauma ar biešu (un pupiņu) piededzināšanu

gaļu es gandrīz nemaz mājās negatavoju, taču riktīga trīcgaļa un kokletes garšooo... diemžēl pareizi gatavojošie ir gandrīz izmiruši

vēl jau arī tas,ka tas iet no paaudzes paaudzē,ka "es jau neko, vot vecmamma taisīja tāāāā"
grūti saprast,vai tā ir bērnības neatkārtojamā garša,vaitiešām kādas īpašas kotlešu iemaņas

ar "modernajiem"ēdieniem ir vienkāršāk,var improvizēt, jo nav,lielākoties, tāda standarta

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Sukubs

Galerts!

from: [info]summoned
date: Dec. 8., 2018 - 12:27 pm
Link

Es reizēm taisu galertu, dikti dzirds nav vēl izdevies, garšīgs gan. Varu mēģināt pamācīt, bet nu izklausīsies brutāli. Šajā gadījumā par piemēru ņemšu cūku pēdas (otrs tipiskais lauku variants ir cūkas galva), lai gan var jebkādu gaļu, kas satur lielāku daudzumu kaulu un cīpslu.

Tātad, ņem trīs cūkas pēdas (ja saldētas, ļoti vēlams atkausēt pirms tam) un sabāz apmēram 3l katliņā (nu, manā lielākajā katliņā ietilpst tieši trīs, tā ka...), aplej ar aukstu ūdeni, uzvāra. Kad kādu minūti vārījies, ūdeni nolej nafig, grāpīti rūpīgi izmazgā, nokasa no kājām visādas piesviluma un netīrumu atliekas, katru kāju vertikāli pārgriež uz pusēm, pamata locītavu var vnk pēc tam atlauzt vaļā (kopā sanāk sešas puskājiņas), liek atpakaļ katlā, atkal aukstu ūdeni virsū, lai kārtīgi pārsedz. Šoreiz, kad uzvārās, iespēju robežās noputo, klāt kādu prelimināru ēdamkaroti sāls, 8-10 piparus, 2 lauru lapas. Plītsriņķi nogriež uz tik mazu, uz cik mazu vēl turpina vārīties un atstāj pļukstēt stundas četras - principā, kamēr gaļa kārtīgi nobrukusi no kauliem un buljons, uzliekot uz auksta šķīvīša, dažās minūtēs sāk recēt. Izmakarē gaļu citā traukā, kad pirksti vairs nedeg, izmakarē lielākos kaulus, rūpīgi apskrubina, atdod suņam vai miskastei. Gaļu saliek šķīvjos/bļodiņās, nokalibrē sāli buljonam, pārlej pāri gaļai un noliek vēsā vietā sarecēt.

P.S. Pirmā ūdeņa noliešana laikam tiek izmantota tikai tad, ja tā ir cūkgaļa ar ādu, jo tad jāatbrīvojas no visādām pēcsvilinājuma detaļām, tāpat gadījumā, ja vāra mēli. Es šo principu (gaļu vārīt ~4h) izmantoju arī sagatvavojot buljonu zupas koncentrātu krājumiem - 1kg liellopa celis vai kaut kādu ribu čupa ir dod aromātisku buljonu un zupa netek ārā no burkas.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Bļanna Baklažanna

Re: Galerts!

from: [info]bljanna
date: Dec. 11., 2018 - 10:16 pm
Link

Es pa brīvdienām un svētkiem varētu pamēģināt! Un vēl augstā vecmammas virsvadībā.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Sukubs

Re: Galerts!

from: [info]summoned
date: Dec. 13., 2018 - 08:15 am
Link

Veiksmi darbā! Varētu būt, ka vecmamma vēl iekļauj dzidrināšanu vai līdzīgus knifus, ko neesmu apguvusi.

Atbildēt | Iepriekšējais