Pilnmēness nogurdinātie - Mind the gap

About Mind the gap

Previous Entry Mind the gap24. Aug 2011 @ 13:15 Next Entry
(ir doma)
[User Picture Icon]
From:[info]indulgence
Date: 24. Augusts 2011 - 13:59
(Link)
Ņemts vērā faktors, cik liela loma ir viesstrādniekiem no nabadzīgām zemēm, kas pēc inerces turpina atražoties kā dzimtenē vēl 2-3 paaudzes?

Vismaz Ķīnā, kā man stāstīja turienieši, ir visai viennozīmīgi, ka lielajās pilsētās vidusslānim strauji samazinās dzimstība, bet laukos turpina blēdīties, lai apietu likumu ar līkumu un saražotu vairāk darbaroku rīsa vagai. Un esot pat diskusijas, ka vajadzētu sākt veicināt dzimstību inteliģencē (jo valstij vajag izglītotus pilsoņus, nevis miljonus analfabētu, kas var tikai grāvjus rakt), taču to nekādi nevar saskaņot ar esošo likumdošanu, tb ierobežojumiem nabadzīgo slāņu dzimstībai.

Stāstītāja versija bija, ka jebkurš vēl saviem bērniem to labāko un cer, ka tie dzīvē tiks tālāk, tb vidusslāņa ģimene apjēdz, ka vienu bērnu vēl spēs esošās konkurences apstākļos (uz vienu vietu Pekinas universitātē kandidējot vidēji 10 000 vidusskolu abiturientu) nodrošināt ar startu un izglītību, bet divus nekādi. Nu un paši arī iejūgušies darbā no ausmas līdz rietam (nav kā laukos, kur vecmāmiņas un krustmātes piestkata). Nu kaut kā tā.
[User Picture Icon]
From:[info]kautskis
Date: 24. Augusts 2011 - 14:20
(Link)
Lūk, lūk.

Tādā statistikā viss salikts vienā katlā, gan turīgie vietējie, kam trīsdesmit piecu gadu vecumā piedzimst pirmais un vienīgais bērns, gan trūcīgie vietējie, kas ražo bērnus rīsu vagai, gan iebraucēji, kas vairojas. Nav brīnums, ka kopā aizvelk līdz plusam, bet tas nenozīmē, ka apgalvojums "turīgie nevairojas tik daudz cik trūcīgie" nav pareizs -- ja tādu statistiku tajās valstīs taisītu pa ienākumu līmeņiem, tas visnotaļ lieliski apstiprinātos.

Arī takš bļāvēji par izmiršanu nesaka, ka Latvijā neviens nedzīvos. Viņi pārmet, ka tur nedzīvos latvieši.
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 24. Augusts 2011 - 14:39
(Link)
Es atvainojos, bet pirms izteikt šādu vispārinošu spriedumu, es droši vien tomēr pacenstos izlasīt ierakstu un to apsmadzņot, lai nerodas iespaids, ka bakstu ar pirkstu debesīs.

Jo, saprotams, ja Francija un, iespējams, arī Izraēla, var vārīties uz arābu rēķina, Kanādā un ASV cilvēki vienkārši grib dzīvot un vairoties un brauc no visas pasaules, tad tās valstis, kuru vairošanās patterni vismazāk izskatās piesaistīti IKP, ir tieši Jaunzēlande, Islande, Igaunija un Latvija (Lietuva arī, starp citu).

Droši vien es varētu atrast vēl tādas valstis, neesmu skatījies, bet nedomāju, ka uz Jaunzēlandi un Islandi kāds statistiski lielos kvantumos emigrē, līdz ar to tieši šajās "C" veida valstīs dzimstības patterni ir interesanti ar savu neatkarību no naudas kvantuma.

(ir doma)
Top of Page Powered by Sviesta Ciba