Pilnmēness nogurdinātie - Komentāri

About Komentāri
Mind the gap24. Augusts 2011 - 13:15
Sāku rakstīt atbildi [info]kautskis, tad nolēmu tomēr ielikt pie sevis.

Rekur, atlasot datus gapmainderī: http://www.bit.ly/qAnGzv varam secināt, ka notiek interesanta lieta. Atlasīju attīstītās valstis, kurām patlaban uz 2009. gadu ir augsts IKP un vienlaikus salīdzinoši lielākā dzimstība. No Tuvajiem Austrumiem un Āfrikas atlasīju Saudi Arābiju un Gabonu, kurām kopējais IKP uz iedzīvotāju ir ļoti augsts, lai arī jāņem vērā, ka no bērnu skaita viedokļa tam varētu nebūt lielas nozīmes, jo šis IKP ir koncentrēts pāris cilvēku roķelēs. Nu un vēl pieliku Igauniju un Latviju, kontekstam.

Grafikā redzam IKP (adjusted) pret vidējo bērnu skaitu uz sievieti.

Virziens pa kreisi-un-uz augšu vienlaicīgi nozīmētu IKP pieaugumu ar vienlaicīgu bērnu skaita uz sievieti samazināšanos, kas tad arī ir klasiskā ideja, ekspluatēta kautska ierakstā.

Realitātē šādai idejai atbilst Indija, Izraēla un Turcija, visām ir IKP pieaugums ar bērnu skaita samazinājumu, taču Izraēlai bērnu skaits ir gandrīz tāds pats un IKP audzis no $17K uz personu uz $25K, savukārt Indijai bērnu skaits un IKP abi mainījušies proporcionāli līdzīgāk viens otram (jāņem gan vērā, ka grafika asis ir atliktas logaritmiski).

Saudi Arābijai un Gabonai abām ir bijis bērnu skaita samazinājums neatkarīgi no tā, ka IKP pa lielam stāvējis uz vietas, tiesa gan šis samazinājums pa lielam ir joprojām virs nācijas pieauguma līmeņa.

Francijai reāli ir bijis bērnu skaita neliels pieaugums praktiski visā desmitgadē, neatkarīgi no IKP kāpuma vai krituma.

Taču ASV, Kanādai, Islandei, Jaunzēlandei, Latvijai un Igaunijai bērnu skaits uz sievieti saistībā ar IKP augumu izskatās pēc burta "C", kas vilkts no apakšējās daļas sākot. Proti, sākumā, augot IKP, bērnu skaits uz sievieti samazinās, un tad kādā brīdī (Latvija un Igaunijai ap 2000. gadu, Kanādai un Islandei ap 2003.) sāk paaugstināties, un tad arī turpmākais IKP samazinājums nenoved pie bērnu skaita uz sievieti samazinājuma.

Par to, vai no tā var izdarīt kādus secinājumus, labprāt izdiskutēšu komentāros, taču man šķiet, ka no šīs demonstrācijas var redzēt, ka bagātības kāpumi un kritumi nav tieši saistīti ar dzimstību, vismaz ne lineārā atkarībā noteikti nē.
Reply to this:(Lasīt komentārus)
No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
Top of Page Powered by Sviesta Ciba