barbala ([info]barbala) rakstīja,
@ 2006-12-10 14:55:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Spānijā +6, Islandē - 6, bet Rīgā +9

un lai pēc pāris nedēļām nesamulstu pavisam un nesāktu kārt šūpoles vai krāsot olas, nolēmu, ka Garajai Ziemassvētku Kūkai būt. Ikurāt, pašlaik dienaskārtība ļauj nodarboties ar rituālu un tradīciju kopšanu,  ir pie kā pieturēties. Reizi gadā ir tik forši trīs nedēļas, katru otro vakaru, no ledusskapja augšas nocelt saini, attīt follijas kārtu, noņemt marli (drusku ieknakstīt no maliņas, pagaršošanai), un tad atkal, gan marli, gan kūku samērcērt ar kādu nebūt brendiju/ konjaciņu un nolikt atpakaļ, līdz aiznākamajai dienai. Tā sūcinot Kūku, Adventes laika vakari paiet drošās miera un pūkainības noskaņās. Galvenais, ir kopt Tradīciju un Rituālu un novērtēt brūvētāju pūliņus.

Pēc klejojumiem pa ļaužu pārbāztiem ūbermārketiem, kur vajadzīgās sastāvdaļas nepieciešamajā kvalitātē nebija, atradu Matīsa tirgū stūri ar brīnumaini sīrapainām sukādēm, mandeļgaņģiem, valriekstu gaņģiem, žāvētiem ķiršiem, pareizajām datelēm un vīģēm, kā arī, svaigām žāvētām plūmēm: maisiņš piesvērās pilns un smags ar cukuroto labumu.  Pie nākamā kārdinājumu plača gan  iepirku skābus kāpostus un lieldaivu ķiplokus, kontrastam.

Tā nu dzerot kafiju, smalcināju visus dienvidzemju labumus milzīgā bļodā, beigās pārlejot ar Pūres persiku zapti (gurķus mums marinē turki, sieru sien leiši, zaptes vāra grieķu vecmāmiņas. Global workflow file.LV), no viena citrona izspiestas sulas un krietnu brendija pusglāzi. Receptē gan bija prasīts mazāk, bet man šķiet, ka žāvētiem augļiem jābūt labi sakodušamies. Lai nu tagad pārsegti ar lina dvielīti līdz rītam sēd un kožās.
Rīt sāksies cepšanas darbi.





(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]putnupr
2006-12-10 17:54 (saite)
sho izlasot, ielija prieks:)
+ mani apbur vārdi "valriekstu gaņģi"

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]barbala
2006-12-11 02:38 (saite)
Skalbe, zin- "Kaķīša dzirnaviņas"- riekstu gaņģi un mandeļu gaņģi.

Kad dzīvoju lauku mājās [izdzīvoju, drīzāki], man vakaros, kad grivējās uznašķēties, likās- būtu forši, ja virtuves sienās būtu tādas lādes ar Riekstiem un Rozīnēm vai Plūmēm. Kurās iebāz roku un vienmēr ir kārums, pilna sauja.

Bet tā vis nebij'.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]putnupr
2006-12-11 11:04 (saite)
preciizi. tieshi "kakjiisha dzirnavas" iedomaajos, lasot Tavu postu ariidzan:)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]silko
2006-12-11 11:11 (saite)
ej tu nost :))))) par šito kūku esu gatavs atdod daudzko... mļā laimīgie tie kas tur viņu tev ēdīs.... /skauž/

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?