Aufklärung ([info]avralavral) rakstīja,
(1) Gaidām no politiskās dzīves ir jābūt mērenām. Es to iemācījos no Leo Štrausa, ateista, ebreja, kurš izbēga no Eiropas ar pēdējo vilcienu un rakstīja ASV pēc kara, lieliskas grāmatas. Mērenām! Jau tas, ka šeit nav kara, ir izbeigusies komunisma impērija, kuru es labi atceros, ir pagājuši arī haotiskie 1990. gadi, kad studentiem kopmītnēs (ne man, es esmu no privileģētas ģimenes) vienīgais ēdamais bija cepti kartupeļi, svētku dienās - ar ketčupu. Mērenām! Dabūt visu tā, kā es to gribētu, nevarēs. Es augstu novērtēju reliģisko un vārda brīvību. Latvijai klājas labi. Ja dzimstību uzlabotu, būtu izcili. To var izdarīt, un to lēnām arī dara.
(2) Tas, ko Tu sauc par "kreisuma sātanismu", lielā mērā sastāv no no konteksta izrautām, pārprastām, sagrozītām *kristīgajām* idejām. izplēstām no kristīgās antropoloģijas un metafizikas. Pat komunisms ir "kristīgs" un ar komunismu kristīgajās teritorijās diezgan daudz ir ticis eksperimentēts. Spirituālie franciskāņi (viens viņu atzars) kaut kad 13. gs. pat nonāca tik tālu, ka pasludināja visas baznīcas celtnes, visus altāra traukus un ikonas par nevajadzīgām un netaisni piesavinātām - tās vajagot pārdot un visu naudu izdāļāt nabagiem garāmgājējiem. Vatikāns viņus pamatoti ekskomunicēja kā ķecerus un viņiem piegrieza skābekli.
RKB doktrīna ir veidojusies šādās cīņās - redzot šos kristīgā mantojuma aplamu, nepietiekami niansētu interpretāciju maldus. Šobrīd notiek tas pats. Daudzos feminisma spārnos ir vienlīdzības un iekļaušanas idejas, kuras bija nesaprotamas senajiem romiešiem un kuras nāk no Mirjamas no Nācaretes godināšanas un kulta - no katoļiem. Visas šitās vides aizsardzības ētikas, uztraukšanās par biotopiem un par dzīvnieku stāvokli industriālās fermās savā saknē ir kristīgas - tā ir tā pietāte Dieva radības varenuma un skaistuma priekšā. To visu vajag tikai drusciņ sakārtot - pielikt intelektuālu darbu, izglītību, pacietību. Tomisms šobrīd ir aktuālās nekā sen nav bijis. Pat Vitgenšteins attīrīja viņam vietu. We are this close.
(3) Cibiņiem, kas te ilggadīgi raksta (es kopš 2003.), tomēr nebūs palicis nepamanīts, ka mēs paši arī esam mainījušies. Tai skaitā krišjānis, savulaik sc lietotājs "skaudri", kurš lika kaut kādas sātanistu pentagrammas. Mēs varētu izrādīt minimālu pietāti pret tiem, kuri neizlasa gadā 50 grāmatas un kuriem principā neinteresē filozofija. Kopš Tu šeit ārdies, no "kreiso sātanistu" tumšā "akača" ir "izvilkti" desmiti, ja ne simti, - viņi virzās uz centru. Tas, ka lietotājs "artis" ir vairākkārt izrādījis simpātijas kristīgajiem konservatīvajiem, man liek nogāzties vēkšpēdus, jo, kad es viņu tuvāk pazinu, viņa denetisms, hitčenisms un dōkinisms bija mūsu neatrisināmu konfliktu pamatā.
(4) Nevardarbība, pacietība + kardinālie aristoteliskie tikumi: taisnīgums, drosme, savaldība un apdomība. Kristieši pievieno teoloģiskos: ticību, cerību, mīlestību. Es esmu gatava martīrijam on this hill.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?