ātrais zēns ([info]atraiszens2003) rakstīja,
@ 2018-11-28 21:12:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Ciltskoki
Viens no maniem hobijiem ir ģenealoģija. Mana interesa šajā sākās, kad vidusskolā bioloģijā uzdeva uztaisīt ciltskoku. Tā nu es iepazinos ar raduraksti.lv, esmu pavadījis daudzas stundas, cenšoties no baznīcas grāmatām un citiem dokumentiem salasīt rokrakstus, kuri bieži vien bija krievu vai vācu valodās.
Izrādās, ka kāds attāls radinieks bija izveidojis ciltskoku un to nodevis manam vectēvam. Tālākais radinieks šajā kokā ir 1793. gadā dzimušais Ansis Freimanis (Hans Freimann). Interesanti, ka man ir arī radi Austrālijā un Vācijā. Esmu meklējis viņus, bet nav izdevies atrast, ir iespējams, ka imigrantu atvases vai nu mainīja uzvārdus (angliskojot/vāciskojot) vai ir saprecējušies un pieņēmuši citus uzvārdus.
Vēl zinu, ka no tēva puses man rados ir lietuvieši, kuri dzīvoja vairākos nelielos ciemos vispirms Ziemeļlietuvā, pēc tam Zemgalē un Sēlijā. Zinu, ka tagad daudzi radi dzīvo Latgalē.
Vislielākais noslēpums šajā sakarā man ir bijusi mana vecvecmāte, par kuras izcelsmi pat viņas meitas (manas vecāsmātes) patēvs neko nav bijis spējīgs noskaidrot. Zināms, ka viņai bija vīrs Ernests (mans vecvectēvs), kurš, kā tagad noskaidrojas, bija leģionārs. Diezgan loģiski, ņemot vērā, ka viņš dzīvoja Kurzemē (kur arī ir apbedīts), un kara sākumā bija 18 vai 19 gadus vecs. Nu, lūk, tieši šī iemesla dēļ manu vecvecmāti tvarstīja padomju armija (vienmēr biju domājis, ka vācieši viņu tvarstīja, bet nē), viņai bija viltoti dokumenti,tas zināms, jo pēc nāves ārsti konstatēja, ka viņa pēc ķermeņa ir padsmit gadus vecāka kā doķos rakstīts. Padomju laikos, cik zināms, tika arī pasēdēt cietumā, jo nodarbojās ar nelicenzētu farmāciju. Ar šo ir arī saistīta manas ģimenes mātes puse konversija uz katoļu baznīcu (iepriekš mātes pusē bija vieni vienīgi luterāņi, cik zināms).
Vienmēr likās, ka viņa bija ebrejiete galvenokārt tādēļ, ka viņa esot daudz draudzējusies ar žīdiem, bet izrādās, ka uzvārds Gläser ir arī izplatīts starp vāciešiem. Tas arī izskaidrotu, kādēļ vācu laikos viņa netika meklēta vai jebkādā veidā represēta.
Tā, lūk! Gribu piebilst, ka neesmu apsēsts ar (((viņiem))) or anything, man vienkārši ļoti interesē, kas es esmu, kas ir mani senči.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]ulvs
2018-11-29 01:57 (saite)
Stilīgi. Vienīgo faktu, ko atceros par saviem radu rakstiem - manu vecvecveckuro tur mammu no tēva puses (Latgale) izvaroja kaut kāds poļu dragūns (Napoleona kara laikā), un tā radās mana dzimta no vīriešu puses. Gan jau patiesība ir smalkāka, nekā aprakstu. Pēdējais laiks noskaidrot, bļ. Vecā vēl dzīva.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?