antiprojekcija ([info]antiprojekcija) rakstīja,
Nu izanalizējam šos divus gadījumus sistemātiski.

1. vakcinācijas apturēšana

Varianti -
A) apturēt vakcināciju - LV gadījumā tas nozīmē ~200 cilvēku dienā netiek vakcinēti. No tiem varbūt 20 eventuāli saslimst, pie 1% mirstības, tātad, statistiski sanāk 0.2 nāves dienā (2% palielinājums uz, maksimums, divām nedēļām, pie ~10 nāvju dienā šībrīža fona).
B) vakcinēt paralēli EZA auditam - ja gadījumā izrādītos, ka nav droša, vai vēl trakāk, kāds te LV nomirtu ar trombu neilgi pēc vakcinācijas, uzticība vakcinācijai nokristos vēl zemāka nekā ir jau tagad. Ja vakcinētos, piemēram, par 20% mazāk, tas potenciāli novestu pie simtiem nāvju, vēlākas pūļa imunitātes sasniegšanas, utt.

B, protams, balstīts bailēs no black swan notikuma, vai tas ir racionāli, katrs var spriest pats. Bet neba nu Latvija bija vienīgā, kas šo izvēlējās, tā kā nopietniem cilvēkiem tas likās pietiekoši apsverami.

2. hormonālā terapija jauniešu GD gadījumos

Izpētīts, ka līdz 30% jauniešu ar GD vismaz vienu reizi mēģina veikt pašnāvību. Par veiksmīgām pašnāvībām nav datu (nevar vairs pajautāt), bet pēc kopējām statistikām vadoties, apmēram viens no 20 mēģinājumiem izdodas. Tātad, mirstība no GD varētu būt ~1.5% - augstāka nekā covid! Papildus, zināms, ka būtiska daļa no pašnāvību mēģinājumiem noved pie būtiskām vai paliekošām traumām vai invaliditātes (10-15% in general population pēc wiki). Nemaz nerunājot par garīgajām ciešanām, kas noved pie šiem mēģinājumiem.

Izpētīts arī, ka hormonālā terapija palīdz šīs garīgās ciešanas samazināt, tai skaitā, domas par pašnāvību samazinās aptuveni par trešdaļu. No otras puses, hormonālā terapija var atstāt negatīvu ietekmi uz fizisko attīstību, un potenciāli novest pie garīgām traumām nākotnē (trūkst informācijas).

Tātad, šeit varianti -
A) nelietojam hormonālo terapiju - 1.5% mirstība, 3-4% paliekošu seku, smagas ciešanas, zināmas, smagas psiholoģiskas sekas nākotnē (neiekļaušanās skolas dzīvē un ģimenē atstāj lielus nospiedumus).
B) lietojam - 1% mirstība, 2-3% paliekošu seku, atvieglotas ciešanas. Risks, ka var būt kaulu problēmas vai samazināts auglīgums. Nezināms risks par cita veida psiholoģiskām sekām nākotnē.

Kā redzi, šeit izvēlei ir daudz būtiskākas konsekvences.

Iedomājies, ja mums būtu bijušas covid zāles, kas par trešdaļu var samazināt mirstību, bet ar šādiem blakus efektiem. Neviens ne sekundi nešaubītos tās lietot (gan vienā, gan otrā gadījumā iet runa tikai par smagajiem gadījumiem).

P.S. Visi aprēķini, protams, uz pirkstiem.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
(komentārs tiks paslēpts)
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Esi modrs! Lietotājs ir ieslēdzis anonīmo komentētāju IP adrešu noglabāšanu..
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?