annuska ([info]annuska) rakstīja,
@ 2004-10-17 11:48:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Emma
Tas bija pirms vairaak nekaa 100 gadiem. Celju tolaik sheit nebija. Kad Anna kljuva atraitne, vinja ar saviem trim beerniem atnaaca paari kalniem no Norveegjijas shurp pie Aksela Aarona. Vinji jau agraak bija tikushies un iemiileejushies. Un nu vinja atnaaca pie vinja paari kalniem, un vinji appreceejaas. Un 1897. gadaa vinjiem piedzima Emma.

Maajinja bija maza, tachu tur allazh vareeja rast naktsmaajas. Veelaak vinji atveera mazu viesniicinju. Un veel veelaak lielaaku. Jo Emma auga, bija prasmiiga saimniece un prata apieties ar cilveekiem. Cilveeki brauca shurp priecaaties par dabu un makshkjereet. Uzkliida arii savaadnieks Folke, maakslinieks, kas miileeja gleznot kalnos, kursh veselu gadu bija nodziivojis pie saamiem. Un vinji palika kopaa un uzceela maaju.

Taa bija savaada maaja tiem laikiem Lapzemee. Visas citas maajas bija zemas un bruunas, bet shii - augsta un balta. Folke pats izgudroja maaju. Vispirms uzceela darbniicu ar logiem uz ziemelju pusi, un tad klaat paareejo maaju. Funkcionaalisma stilaa, bet ar kolonnaam priekshaa.

Vinji ceela maaju taadu, lai tur var braukt un viesoties draugi. Allazh tur dziioja kaadi maakslinieki, rakstnieki, muuzikji. Katrs atstaaja kaadu lieciibu par sevi. Meebeles bija smalkos Lapzemee neredzeetis stilos. Folke un Emma savaaca priekshmetus no visas pasaules, jo vinji daudz celjoja.
Priekshnamaa vinji pashi darinaaja mozaiiku, kaadas bija noskatiijushies Itaalijaa. Bet vinji to darinaaja no beerza taass un citiem lapzemeepieejamiem materiaaliem. Tur ir atteelota zivs un kjirzaka.

Logiem nebija aizkaru, jo Emma taa gribeeja. Emma dariija visu, kaa vinja pati gribeeja. 30jos gados Zviedrijas Lapzemee vinja atljaavaas logus bez aizkariem, ar pukjeem priekshaa. Ar jasmiinu podaa. Un ap maaju vinjai bija pukju daarzs. Vinja lasiija akmenjus un lika maajaas uz plaukta, jo vinjai tie patika. Vinnjai bija vienalga, ko citi teiks.Vinjas rokdarbi atshkjiiraas no citu sievieshu rokdarbiem. Uz kaazam vinja izauda gultas paarklaaju, liidziigi kaa Zviedrijaa darina lupatu griidsegas, tikai smalkaaku. Balts ar saartu un gaishzilu un citi maigi toniishi. Un uz paarklaaja veselos rinjkjos satupushies balti spiidiiga atlasa taurenji kaa Emmas domas par gaidaamajaa kaazaam.
Veelaak Emma saaka arii pati gleznot. Un vinjas gleznotaas ainavas ir patieshaam labas.

Veel tur bija kalpone Lisa Stamp, saamiete. Vinjai bija 19 gadu, kad vinja kljuva gruuta, un beerna teevs aizbrauca uz Ameriku, atstaadams Lapzemee kaadas piecas vai septinjas sievietes aukleejam vinja beernus. Vinja kalpoja pie Emmas ilgus gadus. Folke un Emma vinjai uzceela pashai savu maaju ar zemaam meebeleem, jo saamiete bija ljoti maza auguma. Un vinjai vinjas maaja bija tikpat svariiga kaa Emmai lielaa maaja.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]shelly
2004-10-17 14:22 (saite)
Skaisti :))

(Atbildēt uz šo)


[info]maya
2004-10-17 16:10 (saite)
tas rada cerību

(Atbildēt uz šo)


[info]piccolo
2004-10-17 21:12 (saite)
long run

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?