analgiins ([info]analgiins) rakstīja,
@ 2008-10-06 23:11:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Valsts noslēpums kā termins ir man pilnīgi neizprotams. Atšķirībā no konfidenciālās informācijas šāds noslēpums netiks izpausts nekad. Vēl ir klasificētā informācija - arī ok, jo galu galā norāda uz informāciju. Savukārt, "valsts noslēpums" skan teju mistiski - kā tv raidījums piemēram "Heopsa piramīdas noslēpums". Valsts noslēpums - tas skan tā, ka mēs būtu ASV ārštats. Tā vien liekas, ka zem tā slēpjas kas šausmīgs un neiedomājams.

Tikmēr Tildes datorvārdnīca (2005. gada) mūsu konstitūcijas nosaukumu "Satversme" uz krievu valodu iztulko visnotaļ interesanti. Vispirms vārds Satversme tiek pārvērsts par "patversme (satversme)" un krieviski tas jau ir "приют". Sinonīmu vārdnīca dara tāpat un paziņo, ka Satverme (kas ir arī patversme) ir mītne - 1) nabagmāja; 2) nespējnieku patversme; 3) darba nams.


(Ierakstīt jaunu komentāru)

:g
(Anonīms)
2008-10-06 21:09 (saite)
Valsts noslēpums / komercnoslēpums / privātās dzīves noslēpums / izmeklēšanas noslēpums - tie ir jēdzieni noteiktam informācijas veidam.

Valsts noslēpumu iedala vairākās kategorijās attiecībā pret to, cik stingras ir tā aizsardzības metodes, proti - (1) sevišķi slepena informācija, (2) slepena informācija, (3) konfidenciāla informācija.

Komercnoslēpumu un privātās dzīves noslēpumu apakškategorijās neiedala, jo tur nav tik daudz dažādas informācijas, ko vajadzētu iedalīt.

Kaut gan sadzīvē cilvēki iedala privātās dzīves noslēpumu - tāds, kas nevienam netiek izpausts, tāds, kas tiek izpausts tikai vēl sievai, tāds, kas tiek izpausts draugiem, tāds, kas tiek izpausts radiem. Pieeja aptuveni pēc tādas pašas idejas, kā iedala valsts noslēpumu.

Arī komercnoslēpumu uzņēmums var izlemt iedalīt, atkarībā no tā, cik plašam personu lokam uzņēmumā tas tiek darīts zināms un kā to iekšēji aizsargā.

Vārds "klasificēta informācija" ir domāts vienkārši, ka kaut kāda informācija ir oficiāli atzīta par noslēpumu (skat. augstāk).

Bikiņ loģiskās domāšanas un pat tev pieleks, šitas nav nemaz tik sarežģīti.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

Re: :g
[info]analgiins
2008-10-06 21:23 (saite)
man ir nosaukuma problēma nevis neizpratne par to, kas zem šī nosaukuma slēpjas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: :g
[info]zum
2008-10-06 21:32 (saite)
Kas draud par bruņoto spēku noslēpuma izpaušanu, Tu zini?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: :g
[info]analgiins
2008-10-06 21:37 (saite)
cietums? izraidīšana no valsts? pilsonības atņemšana? man nav ne jausmas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: :g
[info]zum
2008-10-06 21:48 (saite)
Man arī... Pētīt!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

g
(Anonīms)
2008-10-08 08:12 (saite)
http://www.likumi.lv/doc.php?id=88966

Meklēšanai izmanto vārdu "izpaušana" - atradīsi, kāda ir atbildība par visāda veida klasificētas informācijas izpaušanu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: g
[info]zum
2008-10-08 09:35 (saite)
Kas būs, ja es patiekšu, kur Latvijā pēc kara tika veikti kodolizmēģinājumi? Šaus nost?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?